Peste 100 de posesori ilegal de certificate de handicap, primii pe listele de facilități acordate în timpul pandemiei

10 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

S-a întâmplat în județul Timiș, care devenise un adevărat magnet pentru cei care doreau să beneficieze fără drept de indemnizație de handicap, cu ajutorul unui șef de serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) a județului.

 

Șeful Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș a fost pus sub urmărire penală și reținut pentru 24 de ore, sub acuzația de luare de mită în formă continuată. Alături de el, în dosar sunt cercetate și alte zeci de persoane care și-ar fi obținut ilegal în ultimi cinci ani certificate de handicap, pe baza cărora au primit indemnizații și alte beneficii, inclusiv facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, transmite Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-un comunicat.

Dosarul este instrumentat de Serviciul Teritorial Timişoara al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ai cărui procurori susțin că activitatea infracțională a sefului de serviciu din DGASPC s-a întins pe perioada a cinci ani, între 2015 și 2020, practica sa devenind de notorietate în rândul celor care doreau să își obțină fără drept certificat de handicap și să beneficieze astfel ilegal de indemnizație de handicap și alte facilități acordate acestor persoane. S-a ajuns astfel în situația ca persoane din alte județe să își stabilească provizoriu domiciliul în Timiș, pentru a-i putea da spagă sefului de serviciu și a-și obține astfel certificatul de handicap care le-ar fi asigurat niște bani nemeritați, pentru care nu ar fi trebuit să muncească nici 5 minute.

Dată fiind amploarea pe care o luaseră lucrurile, cazul a ajuns și în atenția procurorilor DNA, care au început să documenteze activitatea șefului de serviciu din DGASPC.

 

Până la acest moment au fost identificate circa 100 de persoane, despre care procurorii susțin că i-ar fi dat șpagă acestuia sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro, pentru a le înlesni obținerea fără drept a indemnizației de handicap. Activitatea infracțională nu s-a întrerupt nici în perioada pandemiei, funcționarul continuând să primească spagă până zilele trecute, înainte de a fi reținut.

Astfel pe 4 noiembrie, procurorii spun că „suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane”. Patru zile mai târziu, acesta ar fi primit sumele de 2.000 de euro şi 1.900 de lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ, împrejurare în care procurorii au procedat la „constatarea infracțiunii flagrante”.

 

În aceeași zi, au fost prinși în flagrant și doi intermediari, care primiseră sume de bani și documentele aferente întocmirii în fals a certificatelor de handicap, de la alți beneficiari, pentru a le remite aceluiași suspect.

Procurorii au estimat că prejudiciul total creat bugetului de stat este de circa 10 milioane de lei, persoanele care au obținut certificate de handicap încasând anual indemnizații în sumă totală de două milioane de lei. Este vorba de cele aproximativ 100 de persoane identificate până în prezent, care sunt cercetate la rândul lor, împreună cu complicii care erau folosiți ca intermediari.

S-a mai stabilit că o parte din cei care primeau ilegal indemnizații de handicap nu s-au sfiit să se folosească de această calitate și pentru a beneficia de facilitățile oferite persoanelor cu dizabilități în perioada pandemiei. Astfel, în perioada stării de urgență și ulterior, în starea de alertă, aceștia s-au numărat printre primii care și-au depus documentația pentru a beneficia de astfel de facilități.

Șeful de serviciu responsabil pentru această situație urmează să fie prezentat astăzi instanței, cu propunerea de arestare preventivă, iar cercetările continuă și în cazul celorlalte persoane vizate în dosar și al altor complici ai suspectului, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*