Alin Tucmeanu, eliberat din functie si arestat preventiv

18 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Fostul oficial este acuzat de luare de mita si complicitate la dare de mita, pentru a favoriza un afacerist sa obtina un contract de 600.000 de euro cu Ministerul Sanatatii.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, a schimbat biroul ministerial cu camera de arest. El a fost demis, ieri, de fostul premier interimar Sorin Campeanu, iar la cateva ore dupa aceea, instanta a decis arestarea sa preventiva pentru fapte de coruptie. De altfel, si la momentul demiterii, Tucmeanu se afla tot in arest, fiind retinut luni seara, dupa ce a fost audiat timp de cateva ore de procurorii de la DNA. Oricum, zilele sale in functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii erau numarate, fiind clar ca odata cu schimbarea guvernului si implicit a ministrului Sanatatii, se vor face schimbari si la nivelul echipei manageriale. Alin Tucmeanu a pierdut insa sansa de a parasi postul in mod onorabil, pe fondul unei schimbari firesti, fiind demis chiar in ultimele ore de mandat ale premierului interimar Sorin Campeanu.

Pierderea functiei este insa cea mai mica problema pe care o are la acest moment Alin Tucmeanu, acesta aflandu-se in prezent in arest si riscand sa isi petreaca o perioada mai indelungata dupa gratii, in cazul in care va fi condamnat pentru faptele de coruptie de care este acuzat de catre procurorii DNA.

 

spagaAlaturi de el, mandat de arestare a primit si afaceristul Cristinel Vodislav, cel de la care secretarul de stat ar fi primit mita si caruia i-ar fi intermediat oferirea de spaga si altor doua persoane, pentru a-i asigura obtinerea unui contract de furnizare de aparatura medicala catre un spital. Se pare ca si in acest caz a fost folosita metoda consacrata deja in mediul functionarilor spagari, care primesc 10 la suta din valoarea totala a contractului pentru a facilita, unor firme sau intreprinzatori, obtinerea unor astfel de contracte cu statul.

Desi procurorii nu au precizat inca ce suma ar fi primit secretarul de stat Alin Tucmeanu, se stie ca valoarea spagii oferite de afacerist altor doi functionari cu functii de decizie este de 60.000 de euro, iar valoarea contractului de care acesta era interesat este de 600.000 de euro. Se pare ca este vorba despre un contract privind furnizarea de aparatura medicala catre spitalul Sfantul Ioan din Capitala. Tucmeanu ar fi intervenit pe langa ceilalti doi functionari pentru a-i convinge sa semneze contractul cu firma lui Cristinel Vodislav, promitandu-le ca vor primi fara nicio problema banii de la Ministerul Sanatatii pentru achizitia rerspectiva si, in plus, vor primi si 60.000 de euro, ca „o mica atentie” din partea lui Vodislav.

 

foto arhiva

foto arhiva

Faptele s-au petrecut de curand, in perioada iulie-noiembrie 2015, iar secretarul de stat si omul de afaceri au fost retinuti luni seara. In cursul zilei de ieri, fostul premier interimar Sorin Campeanu a semnat eliberarea din functie a lui Alin Tucmeanu, iar cateva ore mai tarziu, acesta a fost prezentat instantei cu propunerea de arestare preventiva. Judecatorii au admis propunerea procurorilor, decizand ca fostul secretar de stat si omul de afaceri sa ramana in arest pentru inca 29 de zile. Decizia poate fi insa atacata cu recurs. Pana una-alta, cei doi si-au petrecut a doua noapte in arest si este posibil ca in zilele urmatoare sa li se alature si ceilalti doi functionari despre care procurorii sustin ca au primit spaga de la Cristinel Vodislav, prin mijlocirea lui Alin Tucmeanu.

Fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii este cercetat penal pentru luare de mita si alte doua infractiuni de complicitate la darea de mita, in timp ce Cristinel Vladislav este cercetat pentru trei fapte de dare de mita.

 


Adaugati un comentariu


 

*