Directorul SCJU Constanta, prins in flagrant in timp ce lua mita

Este vorba de 10.000 de de euro, suma ce reprezenta doar o transa dintr-o spaga pe care managerul ar fi solicitat-o pentru reinnoirea unui contract cu o societate prestatorare de servicii.

 

Danut Capatana

Danut Capatana

Danut Capatana, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta si-a petrecut noaptea in arest, dupa ce a fost retinut aseara in urma unui flagrant pus la cale de procurori, ca urmare a denuntului facut de administratorul unei societati comerciale care se aflase in relatii contractuale cu unitatea medicala. Este vorba despre o firma care furnizeaza servicii IT, care a incheiat in 2011 un acord cadru si mai multe contracte cu spitalul din Constanta, reprezentat si la acel moment de managerul Danut Capatana. Valoarea totala a acestor contracte, incheiate pentru perioada 2011-2015, era de aproximativ 556.800 de euro, iar administratorul firmei sustine ca pentru a primi plata servicilor efectuate, a trebuit sa cotizeze periodic cu diferite sume care ajungeau in buzunarul managerului, pentru ca acesta sa avizeze plata facturilor.

Astfel, la scurt timp dupa incheierea contractelor, atunci cand a venit momentul efectuarii primelor plati de catre unitatea sanitara, acestea au intarziat, iar in urma discutiilor purtate in acest sens intre administratorul firmei prestatoare de servicii si managerul spitalului, acesta din urma ar fi pretins o spaga lunara de 2.300 de euro, majorata ulterior la 2.900 de euro, dupa cum sustin procurorii.

 

SCJU Constanta

SCJU Constanta

Pentru ca metoda spagii primite direct in plic e deja demodata si s-a dovedit nu de putine ori extrem de riscanta, managerul Danut Capatana i-a sugerat administratorului sa incheie contracte de consultanta cu doua companii offshore, care ii apartineau, si sa vireze banii in conturile acestora,  ca si plata pentru consultanta. Bineinteles ca firma de IT nu a beneficiat de niciun fel de consultanta, iar banii pe care administratorul i-a depus in conturile celor doua firme ale managerului de spital nu reprezentau decat spaga platita pentru ca acesta sa avizeze plata la timp a facturilor.

Administratorul a reclamat ca in perioada 2012-2015 a platit astfel 77.412 euro, plus alti 8.000 de euro cash, inmanati direct managerului.

La finele anului trecut, contractul intre firma acestuia si spitalul din Constanta s-a incheiat, in ciuda spagii pe care era nevoit sa o plateasca, admnistratorul aratandu-se interesat de incheierea unui nou contract de prestari servicii IT.

 Anul acesta au inceput negocierile pentru incheierea unui nou contract, iar cu ocazia unei intalniri avute in acest sens in cursul lunii trecute, managerul Danut Capatana i-ar fi amintit administratorului ca mai are de achitat o datorie de 50.000 de euro. In loc sa se negocieze contractul, s-a trecut la negocierea spagii, ajungandu-se la un acord privind plata in rate si cash a sumei de 25- 30 de mii de euro.

 

spagaDupa ce s-au inteles in aceasta privinta, managerul i-ar mai fi pretins administratorului ca pentru derularea viitorului contract, acesta sa continue sa ii plateasca in acelasi mod 10 la suta din valoare facturilor emise lunar, mai precis 1.300 de euro. De aceasta data managerul s-a aratat mai generos, reducand procentul spagii de la 15 la suta, cat pretinsese in contractul anterior, la 10 la suta.

Administratorul firmei nu ar mai fi suportat sa fie constrans in acest mod, asa ca a facut un denunt la DNA, iar procurorii anticoruptie au pus la cale un flagrant. Acesta a avut loc aseara, denuntatorul intalnindu-se cu managerul si oferindu-i un plic cu 10.000 de euro cash, reprezentand o transa din spaga asupra careia cazusera la intelegere. Imediat dupa ce a primit banii, managerul spitalului a fost „saltat” de procurori si ulterior retinut pentru 24 de ore, urmand ca astazi sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru luare de mita in forma continuata.

Nu este prima data cand Danut Capatana are probleme cu legea, in data de 4 noiembrie 2014, acesta, in aceeasi calitate de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, fiind trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru tentativa la abuz in serviciu, in legatura cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de productie, distributie si monitorizare oxigen medicinal. Interesant ca in ciuda acestui fapt, el a continuat sa ocupe aceeasi functie…

 


Adaugati un comentariu


 

*