Doi ginecologi din Vaslui, retinuti pentru luare de mita

10 februarie 2015 | 1 comentariu |

In acelasi dosar, procurorii de la DNA mai ancheteaza un al treilea medic, pentru complicitate, dar si doua asistente medicale din Sectia Obstetrica-Ginecologie.

 

SJU Vaslui

SJU Vaslui

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-au facut din nou de lucru prin spitalele publice din Moldova. De aceasta data in vizorul lor s-au aflat medicii din Spitalul Judetean de Urgenta din Vaslui, unde se pare ca drvenise un obicei conditionarea serviciilor medicale de asa-zisele plati informale.

Fiind vorba despre o practica pe scara larga, situatia a ajuns, inevitabil, si la urechile procurorilor  DNA, in urma unui denunt facut in luna septembrie a anului trecut, de un vasluian. Acesta a reclamat ca medicul ginecolog Simona Botez, de la spitalul din Vaslui, a pretins o suma de bani pentru a face o intrerupere de sarcina. In urma denuntului, anchetatorii au pus la cale un flagrant, pentru care au folosit un ofiter sub acoperire. Acesta a intrat in legatura cu medicul, pretinzand ca are nevoie ca medicul sa-i faca o intrerupere de sarcina unei presupuse amante, cerand discretie maxima, el avand sa-i plateasca doctoritei suma solicitata. Fara a banui nimic, medicul a intrat in joc, iar in data de 2 februarie s-a inteles cu ofiterul sub acoperire asupra sumei de 1.500 de lei. Banii i-a primit de la acesta in cursul zilei de ieri, moment in care a fost prinsa in flagrant de anchetatori.

 

Dr. Simona Botez

Dr. Simona Botez

Cu prilejul cercetarilor efectuate, procurorii au mai aflat ca practica spagii devenise una obisnuita pentru anumiti medici din spitalul vasluian, astfel ca au strans probe si impotriva acestora. Odata cu flagrantul organizat ieri, ofiteri anticoruptie din sase judete ale Moldovei au efectuat perchezitii atat in spitalul din Vaslui cat si la cabinetele medicilor si la locuintele acestora, precum si ale unor asistente medicale, intre care si sotia unui politist, pentru gasirea de probe necesare la dosar. Ofiterii, asa cum reiese din comunicatul remis presei, aveau informatii ca medicii nu luau doar spaga de la pacienti, ci si materiale sanitare din spital, pe care le foloseau la cabinetele lor private.

Astfel, sase persoane au fost conduse la sediul DGA Vaslui, unde audierile s-au desfasurat pana spre miezul noptii, dupa care procurorii au dispus retinerea medicilor Simona Botez si Doina Andrei, sub acuzatia de luare de mita. Potrivit anchetatorilor, exista probe ca acestea au luat spaga de la mai multi pacienti, pentru diferite interventii chirurgicale, conditionand exercitatrea actului medical de primirea acestor foloase. Tot pentru astfel de fapte este cercetat penal si medicul Adrian Tanasescu, din cadrul celeiasi unitati medicale, dar si doua asistente de la sectia de Obstetrica -Ginecologie a spitalului. In cazul acestora, anchetatorii au dispus masura controlului judiciar.

 

spaga-medicIntr-un comunicat dat publicitatii  dupa finalizarea perchezitiilor si retinerea celor doi medici, procurorii anticoruptie arata ca din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment, rezulta suspiciunea rezonabila privind savarsirea de infractiuni de coruptie si fals, de catre cadre medicale din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. In virtutea faptului ca detin o anumita autoritate conferita de pregatirea de specialitate si utilizand resursele SJU Vaslui, cadrele medicale in cauza au creat o practica in sensul pretinderii si primirii de bani de la pacienti, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale”.

In cursul zilei de astazi, cele doua doctorite retinute azi-noapte urmeaza a fi prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, acestea avand mari sanse sa isi prelungeasca sejurul dupa gratii. Cercetarile continua cu privire si la alte persone din aceeasi unitate medicala, mai spun procurorii.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Daniela Dumitru spune:

    Poate se termina cu mentalitatea mitei in tara noastra!

Adaugati un comentariu


 

*