Chirurgul Mircea Beuran, reținut pentru că ar fi luat mită 10.000 de euro

14 februarie 2020 | 1 comentariu |

UPDATE, ora 14.00: Judecătorii au decis, astăzi, continuarea cercetărilor asupra profesorului Mircea Beuran în stare de arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Decizia va putea fi contestată atât de către medic, cât și de procurori.

Înternetul este plin de mesaje contradictorii referitoare la situația în care a fost implicat, unele de susținere, iar altele care-l acuză pentru un anumit comportament. Nimeni nu contestă însă calitățile sale de medic – probabil nici n-ar putea. Și nu puțini sunt cei care susțin că este victima unei „răfuieli politice”. 

 

Anchetatorii spun că ar fi primit banii de la un alt medic, pentru a-i garanta acestuia un post de asistent universitar, pe vremea când era președinte al Senatului UMF Carol Davila.

 

După ce a fost demis din funcția de șef al Secției de Chirurgie de la spitalul Floreasca și cea de președinte al Comisiei de Chirurgie Generală din Ministerul Sănătății, și a pierdut alegerile pentru un nou mandat în fruntea Senatului Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila, medicul Mircea Beuran, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România, a ajuns și în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și chiar și-a petrecut noaptea trecută în arest. Mai mult de atât, riscă să rămână aici și pentru următoarele 29 de zile, dacă instanța va da astăzi curs solicitării anchetatorilor, care au propus un mandat de arestare preventivă pe numele său, pentru o mită de 10.000 de euro primită la finele anului 2018.

Ziua de ieri a fost una foarte agitată pentru medicul Mircea Beuran, care a fost vizitat acasă de polițiști și procurorii DNA, care au efectuat aici o percheziție pe parcursul câtorva ore. O acțiune similară a avut loc și la spitalul Floreasca, în secția de Chirurgie și în biroul medicului, de unde anchetatorii au ridicat mai multe documente.

Perchezițiile s-au încheiat după orele prânzului, iar dr. Mircea Beuran a fost condus la sediul DNA pentru a fi audiat.

 

Aseară, după ora 21.00, DNA a emis un comunicat în care sunt precizate motivele pentru care medicul este anchetat, anunțând totodată că acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, profesorul Beuran este cercetat pentru o faptă pe care ar fi comis-o pe vremea când era președinte al Senatului UMF Carol Davila, în timp ce avea și calitățile de director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul aceleiași universități.

În comunicatul DNA se precizează că, la data de 18 decembrie 2018, acesta ar fi acceptat și ar fi primit de la un medic chirurg dintr-un spital din Capitală suma de 10.000 de euro, pentru a-i asigura acestuia un post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie Generală, pe o perioadă determinată.

Întrebat de jurnaliști dacă recunoaște că a luat mită, dr. Beuran a negat, dar se pare că nu a reușit să-i convingă și pe anchetatorii care, după audiere, l-au reținut pentru 24 de ore. Surse apropiate anchetei susțin, chiar, că procurorii anticorupţie ar fi strâns împotriva sa mai multe dovezi cu ajutorul cărora ar putea dovedi acuzaţia care i se aduce, inclusiv interceptări ale convorbirilor telefonice pe care cunoscutul chirurg le-a avut cu denunțătorul.

 

Potrivit procurorilor, profesorul Mircea Beuran, având în vedere funcțiile pe care le îndeplinea în cadrul universității, ar fi primit banii și i-ar fi garantat medicului că va face demersurile necesare pentru a scoate la concurs postul respectiv și pentru a-i asigura acestuia câștigarea concursului. Medicul a plătit cei 10.000 de euro, iar de atunci a așteptat ca postul să fie scos la concurs, conform înțelegerii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

În momentul în care Mircea Beuran a început să aibă probleme, după ce o pacientă operată în secția de la Floreasca pe care o conducea a luat foc pe masa de operație, medicul chirurg a început să aibă dubii serioase că va obține postul pentru care dăduse șpagă, iar acestea au devenit certitudine după ce dr. Mircea Beuran a pierdut la mare diferență de voturi alegerile pentru funcția de președinte la Senatului UMF Carol Davila.

În această situație, medicul chirurg care dorea să acceseze la o carieră universitară „pe ușa din dos”, s-a autodenunțat, a mers la DNA unde a relatat anchetatorilor întreaga poveste și a scăpat astfel de a fi la rândul său acuzat pentru dare de mită, devenind martor cheie în acest dosar de luare de mită întocmit pe numele lui Mircea Beuran. 

 Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    Niște procurori și judecători, asemeni celor care îl pedepsesc că urmare a unor înscenări pe Prf.dr.Beuran, au trimis în lagărele morții înființate de către bolșevici, floarea inteligenței Poporului Român.
    Justiția nu este decat o unealta a Organizației de Criminalitate Organizata care ocupa România. România este o tara ocupată..

Adaugati un comentariu


 

*