Directorul spitalului din Ploiesti, prins in flagrant in timp ce lua spaga

Acesta a fost retinut de procurorii DNA, imediat dupa ce a primit 3.000 de lei de la administratorul unei firme care avea incheiat un contract de prestari sercivii cu unitatea medicala.

 

Dr. Alexandru Baloi

Dr. Alexandru Baloi

Spitalul Judetean din Ploiesti revine din nou in atentia publica, cu un nou scandal la varful institutiei. Directorul unitatii medicale, dr. Alexandru Baloi, s-a facut de tot rasul, fiind saltat in plina strada de procurorii DNA, imediat dupa ce a primit de la un om de afaceri 3.000 de lei, pentru a aproba plata unor facturi pe care spitalul trebuia sa le achite catre firma acestuia.

Denuntatorul, in acest caz, a fost chiar omul de afaceri, care pretinde ca  s-a saturat sa ii plateasca directorului un „comision” de 20 la suta, de fiecare data cand avea de incasat facturi, pentru ca acesta sa aprobe plata serviciilor pe care firma sa le presta in beneficiul spitalului.

Conform anchetatorilor, spaga de 3.000 de lei nu era prima pe care managerul spitalului din Ploiesti o incasa de la omul de afaceri, reprezentand doar o transa din suma totala de 6.500 de lei pe care a primit-o de la acesta, suma ce reprezinta 20 la suta din valoarea totala a facturilor pe care unitatea medicala le-a achitat catre firma denuntatorului.

 

SJU PPloiesti

SJU PPloiesti

Metoda folosita de directorul Alexandru Baloi este una tipica pentru anumiti manageri si inalti functionari din administratia publica. Aceasta consta in conditionarea incheierii unor contracte de prestari servicii intre firme private si institutiile publice, de primirea unui comision. Pentru ca afacerile cu Statul sunt de cele mai multe ori foarte profitabile pentru firmele private, mai ales daca functionarii astfel corupti, „umfla” valoarea lucrarilor efectuate, administratorii accepta plata acestor comisioane, in caz contrar riscand sa piarda contractul.

In cazul de fata, managerul spitalului din Ploiesti pretindea, de la administratorul firmei cu care unitatea avea contract, o spaga valorand 20 la suta din valoarea facturilor pe care acesta trebuia sa le incaseze pentru asigurarea mentenantei unor aparate medicale. Alexandru Baloi a pretins aceste beneficii la doar o luna dupa ce fusese numit in functia de manager, mai precis din luna aprilie a anului trecut.

 

spagaAnchetatorii spun ca directorul a incasat astfel de comisioane in mod repetat si, de multe ori a tergiversat efectuarea platilor respective pentru a-i determina pe reprezentantii firmei sa-i remita comisionul convenit din valoarea facturilor. Imediat ce primea banii, dispunea si plata facturilor catre firma respectiva, iar pe parcursul uni an si jumatate, valoarea totala a spagilor astfel incasate a ajuns la 6.500 de lei.

Omul de afaceri nu a mai tolerat insa aceasta situatie, asa ca a facut un denunt la DNA, iar procurorii au pus la cale un flagrant. Astfel, in cursul zilei de ieri, directorul si omul de afaceri si-au dat intalnire in Piata Romana din Capitala, unde Alexandru Baloi urma sa mai primeasca 3.000 de lei pentru a aproba plata unor facturi restante si pentru a incheia un act aditional la contractul pe care spitalul il avea cu firma respectiva. La scurt timp dupa ce a primit banii, managerul a fost „saltat” de procurori si dus la audieri la sediul DNA, iar in cursul noptii, anchetatorii au dispus retinerea sa pentru 24 de ore. In cursul zilei de astazi, medicul Alexandru Baloi va fi prezentat instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru luare de mita.

 

UPDATE: Joi seara, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis solicitarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si au dispus arestarea preventiva a lui Alexandru Baloi, pentru 30 de zile.

Decizia nu este definitiva, astfel ca poate fi contestata.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    Oricat de mult li s-ar mari salariile ei nu vor renunta la plic. Asta sa ne fie clar! Sa nu se mai victimizeze atat. De ce se fac auziti tocmai acum dupa ce li s-a dat. Unde le sunt liderii cu salarii peste 100 milioane/luna, unde au fost atunci cand li s-au redus veniturile?! Sunt penibili! 

Adaugati un comentariu


 

*