La SUUB s-au efectuat primele intervenții de chirurgie cardiacă endoscopică

14 februarie 2020 | 0 comentarii |

Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) se alătură astfel puținelor centre medicale din Europa în care se fac astfel de intervenții.

 

Odată cu reabilitarea și modernizarea Blocului Operator Central, la SUUB s-a putut trece la un nou nivel în ceea ce privește chirurgia cardiacă minim invazivă, aparatura nouă primită în dotare permițând efectuarea de intervenții chirurgicale la inimă pe cale endoscopică.

Primele intervenții au fost realizate deja în cadrul Secției de Chirurgie Cardiovasculară, de o echipă medicală condusă de dr. Cătălin Constantin Badiu. Acesta a precizat că primii pași importanți s-au făcut în urmă cu câțiva ani, când a fost inaugurată secția și au putut fi efectuate primele intervenții minim invazive. Spre deosebire de operațiile clasice pe inimă, care presupun deschiderea stenului, în cadrul intervențiilor minim invazive de depărtează doar coastele, provocându-se astfel o traumă mai redusă pacientului, care se recuperează astfel mai rapid.

Intervențiile pe cale endoscopică reprezintă un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă, întrucât presupun doar o incizie de doar 3 centimetri, fără a mai fi nevoie să se depărteze coastele. Incizia se face la nivelul spațiului intercostal, fără a se afecta structura geometrică a toracelui pacientului, fapt ce generează o serie de avantaje față de celelalte intervenții minim invazive, nemaivorbind de cele clasice.

 

Dr. Constantin Badiu a explicat că intervențiile endoscopice se fac pentru tratarea valvei mitrale, precizând că nu toți pacienții care au astfel de afecțiuni pot fi operați endoscopic. „Noi am pornit acest program şi încercam să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienţilor care nu au patologii care contraindica operaţiile minim-invazive. În cazul acestor tehnici chirurgicale, operatorul principal trebuie să lucreze foarte strâns, împreună cu întreaga echipă, fiecare membru al acesteia având rolul lui determinant pentru succesul procedurii. Comunicarea şi interdependența dintre anestezist, chirurgi, ecografist, perfuzionist şi, nu în ultimul rând asistenta de instrumentar, este una mult mai intensă faţă de cea din cadrul procedurilor convenţionale. Chirurgia cardiacă minim invazivă la SUUB reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacienţilor cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă creştere. Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic astfel încât toate operaţiile valvulare ce permit o astfel de abordare, să poate fi efectuate astfel”, a mai adăugat acesta.

 

Medicul a explicat și cum decurge o astfel de intervenție de tratare a valvei mitrale. Astfel, pe lângă incizia de prin care este operat pacientul se face e o alta mai mică, prin care se introduce endoscopul prin spațiul intercostal, până la nivelul inimii și astfel se identifică zona care trebuie operată. Endoscopul este dotat cu o cameră care nu doar mărește imaginea ci are și capacitatea de a o reda tridimensional. „În astfel de operaţii, noi nu vedem direct structura cardiacă operată, ci vedem imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în torace, pe mai multe monitoare. Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtăm coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent dintre două coaste. În ţări ca Germania sau Belgia aproximativ 40% dintre procedurile de valva mitrală sunt efectuate minim-invaziv, dar numai sub 5% prin proceduri endoscopice, numărul de centre şi chirurgi care oferă astfel de proceduri fiind încă foarte redus”, a mai declarat dr. Constantin Badiu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*