S-a deschis prima clinica de chirurgie ortognatica din Romania

Aici vor fi operati pacienti care prezinta anomalii ale oaselor maxilare, corectarea acestor anomalii scutindu-i de probleme de masticatie si respiratie, nemaipunand la socoteala aspectul estetic, ce va fi vizibil imbunatatit.

 

chirurgie ortognatica craniu radiografieZilele acestea a fost consemnata o noua premiera in peisajul medical romanesc, constand in inaugurarea primei clinici de chirurgie ortognatica din Romania. Desi istoria acestui gen de interventii numara deja 100 de ani, iar aplicarea conceptelor moderne a inceput in urma cu 30 de ani, chirurgia ortognatica este o specialitate mai putin cunoscuta si practicata in Romania. Vorbim despre o ramura a chirurgiei maxilo-faciale care se ocupa cu corectarea nomaliilor la oasele maxilare, anomalii care, pe langa un aspect estetic neplacut, creaza pacientilor o serie de probleme cu masticatia, din cauza unei alinieri incorecte a dintilor, dar si probleme cu respiratia.

Ideea infiintarii unei clinici care sa se preocupre in mod special de acest gen de interventii mai putin practicate in Romania ii apartine sefului departamentului de Chirurgie Maxilo-Faciala al Spitalului Sfanta Maria din Bucuresti, medicul Ion Nicolescu. Acesta a inceput sa se specializeze in chirurgia ortognatica inca din 2001, iar in urma cu cateva zile a deschis, oficial, clinica NAOS, prima din tara specializata pe acest gen de interventii.

Printr-un comunicat transmis cu aceasta ocazie, medicul specialist explica in ce constau anomaliile care vor putea fi operate in cadrul clinicii, dar si modul in care se desfasoara interventiile chirurgicale, printr-o metoda ce nu va mai impune imobilizarea maxilarelor timp de 4-6 saptamani dupa operatie si nici incizii la exteriorul fetei, ce ar putea lasa cicatrici vizibile.

 

Dr. Ion Nicolescu

Dr. Ion Nicolescu

Anomaliile operate in cadrul clinicii constau in dezvoltarea insuficienta, in exces sau asimetrica a unuia sau a ambelor maxilare, fapt ce duce la tulburari in alinierea dintilor, in functionalitatea intregului aparat masticator, afactand si estetica faciala. Operatiile de corectie se fac in asociere cu tratamentul ortodontic, prin proceduri chirurgicale specifice, reusindu-se astfel pozitionarea corecta a oaselor maxilare cu obtinerea unei muscaturi si functionalitati corecte si a unui profil facial armonios. Nu in ultimul rand, operatia are ca efect imbunatatirea respiratiei, chirurgia ortognatica fiind cea mai indicata metoda terapeutica in cazul apneei obstructive din timpul somnului.

Pacientii care au nevoie de o interventie de acest gen pot fi identificati prin aspectul facial specific, avand o fata prea lunga sau prea scurta, sau remarcandu-se printr-un profil convex sau concav.

 

maxilarProfilul convex este determinat de un maxilar inferior mult prea scurt, ceea ce specialistii numesc o mandibula retrognata. Dr. Ion Nicolescu spune ca acesta este un tipar facial caracteristic pentru aproape 30 din populatia tarii, iar principalele probleme asociate aceastei anomalii sunt legate de aspectul facial necorespunzator, muscatura incorecta prin pozitionarea dintilor inferiori mult inapoia celor superiori, dar si de tulburarile respiratorii datorate pozitiei posterioare a limbii.

Profilul concav apare in cazul pacientilor cu barbia mai in fata, fiind determinat de o mandibula prognata sau un maxilar superior deficitar, retrognat. Aceste anomalii sunt asociate de multe ori cu asimetrii evidente, mai ales ale mandibulei, pacientii fiind deranjati in mod special de aspectul estetic al fetei.

Medicul mai spune ca protocolul standard in cazul acestor anomalii cuprinde obligatoriu trei etape, constand in efectuarea unui tratament ortodontic pregatitor operatiei, interventia chirurgicala pe unul sau ambele maxilare si finalizarea ortodontica prin optimizarea muscaturii.

 

operatie maxilo facialaIn ceea ce priveste interventia chirurgicala propriu-zisa efectuata in cadrul clinicii, aceasta nu va lasa niciun fel de urme vizibile la nivelul fetei pacientului. Reluarea functiei de masticatie se va face intr-un interval scurt de timp, scutindu-l pe pacient de perioada chinuitoare de 4-6 saptamani cand ar fi trebuit sa aiba maxilarele imobilizate, asa cum se intampla in cazul interventiilor chirurgicale clasice. Metoda folosita in cadrul noii clinici este una moderna si presupune interventia chirurgicala prin cavitatea bucala, evitandu-se astfel orice incizie la exterior, care ar putea lasa cicatrici vizibile pe fata pacientului.

Procedura se efectueaza sub anestezie generala si dureaza intre doua si cinci ore, in functie de complexitatea interventiei. Odata trezit din anestezie, pacientul isi va putea misca la scurt timp maxilarele si astfel se va putea hrani si vorbi normal, acest avantaj facand posibila si evaluarea imediata a rezultatelor operatiei. Perioada de recuperare post-operatorie este de 10-14 zile, iar un tratament complet, incluzand toate cele trei proceduri enumerate mai sus, dureaza intre un an si jumatate si doi ani, in functie de dificultatea cazului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*