Mama și fiică operate în aceeași zi, pentru reconstrucție mamară

29 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ambele fuseseră diagnosticate cu cancer de sân și suferiseră masectomii la interval de doi ani, una față de cealaltă.

 

Eveniment medical mai puțin obișnuit la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), unde două paciente de 66 și 45 de ani, care au supraviețuit cancerului de sân, au fost supuse zilele acestea unor intervenții de reconstrucție mamară. Operațiile în sine nu mai constituie de mult o premieră pentru unitatea medicală, însă inedit a fost faptul că cele două paciente sunt mama și fiică, iar intervențiile au avut loc în aceeași zi. Au înfruntat boala împreună, sprijinindu-se reciproc, și tot împreună au trecut prin intervențiile de reconstrucție mamară, trecând cu bine de ultima fază în lupta cu cancerul mamar.

Drama celor două paciente început în urmă cu 4 ani, când mama a fost diagnosticată cu cancer de sân, iar la scurt timp, în același an, a suferit o masectomie. Fiica sa i-a fost tot timpul alături, însă doi ani mai târziu, în 2018, a primit același diagnostic. A fost supusă și ea aceleiași proceduri, de această dată mama sa fiind cea care a sprijinit-o și încurajat-o în lupta cu boala.

Deși învingătoare în lupta cu cancerul, au rămas cu povara psihică generată de operația invalidantă, medicii spunând că, pentru o femeie, impactul emoțional provocat de pierderea unui sân este similar cu cel resimțit la pierderea unei rude.

 

SUUB

Pentru a scăpa și de trauma psihică, cele două femei s-au prezentat împreună la Centrul Integrat Pentru Sănătatea Sânului din cadrul SUUB, în vederea efectuării intervențiilor reconstructive terapeutice. Conform procedurilor, cazul fiecăreia dintre ale a fost analizat separat de o comisie multidisciplinară din care au făcut parte medici specializați în radiodiagnostic, oncologi, radioterapeuti, chirurgi generaliști, chirurgi OG, medici anesteziști, chirurgi plasticieni, anatomo-patologi, kinetoterapeuti și psihologi.

Comisia a decis că cele două paciente pot fi operate pentru a li se aplica implanturi mamare, iar ambele intervenții au fost programate în cursul aceleiași zile.

Ambele operații au fost efectuate de aceeași echipă chirurgicală, coordonată de dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă. Aceasta a explicat că intervențiile au fost unele complexe, sânii fiind refăcuți folosind țesut propriu, recoltat de la paciente, și implant mamar.

 

Dr. Ina Petrescu

Pentru aceste operații, pacientele nu au fost nevoite să plătească nimic, intervențiile fiind decontate integral din fondul de asigurări de sănătate, prin subprogramul național de reconstrucție mamară.

La câteva zile după operație,  medicii au transmis că starea ambelor paciente este bună iar evoluția este favorabilă, urmând să rămână în continuare sub monitorizare oncologică.

Referindu-se la acest caz, dr. Ina Petrescu a declarat că „este un moment rar în cariera unui medic, să opereze în aceeași zi mama și fiica, ambele fiind paciente care au învins cancerul. Le doresc amândurora multă sănătate”. Cu această ocazie, medicul a îndeamnat toate pacientele care au suferit masectomii să nu ezite să se adreseze centrelor specializate pentru operații de reconstrucție mamară, precizând că intervențiile în scop terapeutic se efectuează gratuit, fiind decontate de CNAS.

La succesul intervențiilor realizate de dr. Petrescu au contribuit dr. Alina Mitcan, dr. Natalia Dumitrescu, dr. Marius Ristea și medicul anestezist Dan Stan și, bineînțeles, asistente medicale și infirmiere din Blocul Operator, Terapie Intensivă și Chirurgie plastică și reconstructivă.

 


Adaugati un comentariu


 

*