26 de persoane trimise în judecată într-un dosar de emitere de certificate de handicap fictive

29 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Printre aceștia, un șef de serviciu din cadrul DGASPC Timiș, dar și mai mulți beneficiari  care nu au contribuit în viața lor cu măcar un leu la bugetul de stat.

 

O anchetă demarată în luna noiembrie de către procurorii DNA din Timiș a ajuns în faza trimiterii în judecată a unul lot de 26 de persoane implicate într-o amplă rețea de eliberare a certificatelor false de handicap, pentru persoane perfect sănătoase, care nu au muncit în viața lor sau nu au contribuit în niciun fel la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate. În capul listei celor trimiși în judecată se află Lihor-Laza Laszlo Andras, fost șef de serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, care este acuzat luare de mită, fraudă informatică și fals informatic, toate în formă continuată. Acesta se află sub control judiciar, iar alături de el sunt trimise în judecată în stare de libertate alte 25 de persoane acuzate de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică și complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Conform rechizitoriului procurorilor, faptele s-au petrecut în perioada 2013-2020, când fostul șef al  Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul DGASPC Timiș ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cuprinse între 500 și 2.600 de euro de persoană, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în condiţiile în care acestea nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi.

 

În total, fostul șef de serviciu ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş datele reale ale unui număr de peste 491 de falşi beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal sau însoţitor, primind în schimb suma totală de 51.195 de euro. Dintre falșii beneficiari de certificate de handicap, 29 fac obiectul acestui dosar, în timp ce restul sunt încă urmăriți penal, urmând să ajungă în fața instanței după finalizarea cercetărilor.

Devenise de notorietate faptul că în Timiș se puteau obține cu ușurință certificate de handicap false, așa că mulți amatori din alte județe și-au făcut mutație aici, pentru a putea beneficia de un astfel de document, în schimbul șpăgii oferite funcționarului de la DGASPC.

 

În total, falșii beneficiari au obținut indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuveneau, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 5.362.895 de euro, din care suma de 1.395.781 de lei este reţinută pentru cei  29 de falşi beneficiari care fac obiectul acestui dosar.

Și mai revoltător este faptul că mare parte din falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice, chiar din domeniul medical, fie nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere şi circulă pe drumurile publice, deși, conform certificatului de handicap, pe care îl dețin, au grave probleme cu vederea.

De asemenea, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, persoane care ar fi obţinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud și documentaţia necesară şi pentru obţinere de facilităţi acordate pentru prevenirea şi combaterea infectării cu virusul SARS-Cov-2, fiind făcute cercetări și în acest sens.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*