Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu
Cei doi sunt cercetați de aproape cinci ani într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, pentru fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care au deținut funcția de președinte al CNAS.
În luna mai a anului 2016, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța începerea cercetării penale împotriva medicilor Irinel Popescu și Vasile Ciurchea, pentru fapte de corupție pe care aceștia le-ar fi săvârșit în perioada în care au deținut funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cercetările s-au derulat timp de aproape cinci ani și s-au finalizat la jumătatea acestei săptămâni, când cei doi au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu. Faptele celor doi sunt legate de atribuirea unor servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor CNAS, că ar fi atribuit aceste servicii la prețuri supraevaluate și fără respectarea condițiilor legale, pretinzând și primind în schimb sume de ordinul sutelor de mii de euro.
Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, CNAS a încheiat în perioada 2007-2009 patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, cu societatea HP România, devenită între timp Enterprise Services România. Documentele au fost încheiate în perioada mandatului de președinte al lui Vasile Ciurchea, procurorii anticorupție arătând în rechizitoriu că achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.
Documentele au fost semnate în octombrie 2007 și mai 2008 de Vasile Ciurchea, iar după ce mandatul acestuia a încetat, în ianuarie 2009, Irinel Popescu, cel care i-a urmat în funcție, ar fi procedat în mod similar. Acesta și-ar fi pus semnătura pe documentele respective în august 2009 și în luna noiembrie a aceluiași an, cu o lună înainte de a părăsi această funcție. Procurorii mai spun că actele adiționale au fost întocmite și semnate în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial.
În același dosar este trimis în judecată și directorul general de atunci al HP România, care ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate, împreună cu subcontractanții, la prețuri mult mai mici, de cel mult 500 de euro/zi-om.
În schimbul acestui favor, cei doi foști președinți ai CNAS ar fi pretins și primit sume de ordinul sutelor de mii de euro, care au fost virate în contul unor persoane indicate de aceștia.
Astfel, Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanții HP România și de la societatea subcontractantă suma de 60.000 de euro, precum și încheierea de contracte cu două societăți comerciale. Ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de președintele CNAS și ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de acesta. În baza acestor contracte, s-ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 de euro în conturile uneia dintre cele două societăți și 300.000 de euro în contul celeilalte.
Potrivit procurorilor, și Irinel Popescu ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante să încheie contracte cu două societăți, iar ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți. Este vorba de echivalentul în lei a 100.000 de euro către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro, către cea de-a doua societate.
Directorul HP România a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și se pare că mărturiile acestuia au fost hotărâtoare pentru trimiterea în judecată a celor doi foști președinți ai CNAS, acuzați de luare de mită și abuz în serviciu. Procurori au dispus totodată instituirea de sechestre pe bunurile mobile și imobile ale celor doi și ale HP România, iar CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro, sumă care a fost pusă la dispoziția anchetatorilor de către societatea comercială, în vederea recuperării prejudiciului.