Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, cercetati penal pentru abuz in serviciu

Dosarul are legatura cu atribuirea unor servicii informatice la preturi supraevaluate si fara respectarea conditiilor legale in timp ce fiecare dintre ei detinea functia de sef al CNAS, prejudiciul estimat de anchetatorii DNA fiind de 16 milioane de euro.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Doi fosti presedinti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, impreuna cu alte persoane care au facut parte din conducerea institutiei in timpul mandatului acestora, sunt cercetati penal intr-un dosar instrumentat de procurorii DNA. Cauza vizeaza comiterea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata, ce a avut ca urmare cauzarea unui prejudiciu de 16 milioane de euro. Vasile Ciurchea si Irinel Popescu sunt cercetati pentru perioada in care au indeplinit, consecutiv, functia de presedinte al  institutiei, in perioada 2007-2009, atunci cand au fost comise faptele de care sunt acuzati.

In afara mandatului recent incheiat prin demisia sa, Vasile Ciurchea a mai fost presedinte al CNAS in perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, perioada in care in subordinea acestuia s-au mai aflat Valeriu Simion – vicepresedinte, Leana Stoea – director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat – director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor si Ovidiu Muntean – director la Directia Juridic si Contencios din cadrul CNAS, acestia fiind cercetati de DNA in cadrul aceluiasi dosar.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

La conducerea institutiei a venit in ianuarie 2009 medicul Irinel Popescu, care a detinut functia de presedinte pana in luna decembrie a aceluiasi an, avandu-i in subordine pe Mihaela Maria Constantin – director general adjunct, Lucian Istvan Medvet – director la Directia Tehnologia Informatiei, Maria Liliana Mihai – director la Directia Juridic, Contencios si Acorduri Internationale, care, de asemenea, sunt cercetati in dosar. Potrivit unui comunicat remis de DNA, in sarcina tuturor celor enumerati mai sus este pusa comiterea faptei de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata, in timp ce persoana juridica S.C. HP Romania SRL este cercetata pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata.

Obiectul anchetei demarate de procurorii DNA il constituie o serie de acte aditionale incheiate la contractul pe care societatea respectiva il avea cu CNAS, privind informatizarea institutiei.

 

card de sanatateDupa cum se precizeaza in comunicatul DNA, prin aceste acte aditionale au fost achizitionate servicii suplimentare de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor, la preturi supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi/om in cazul a doua dintre actele aditionale si de 760/zi/om, in cazul unui alt act aditional, dintre cele care fac obiectul dosarului.

In plus, procurorii spun ca acesta acte au fost incheiate fara sa se aplice o procedura de achizitie conform legii. CNAS a acceptat propunerile S.C. HP Romania fara o analiza proprie a necesarului si a pretului ofertat, fara o negociere reala si fara o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, iar ofertele firmei nu au fost analizate in cadrul comisiei de negociere, de analiza si evaluare tehnico-economica de optimizare a SIUI. Aceste servicii au fost subcontractate pana la prestatorii directi, la preturi din ce in ce mai mici, astfel incat pentru serviciile efectuate prestatorii au incasat cel mult 200 de euro/zi/om, sustin anchetatorii. Se estimeaza ca, prin contractarea, presupus nelegala, a serviciilor aditionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 de euro inclusiv TVA, reprezentand diferenta intre valoarea serviciilor facturate de SC HP Romania SRL si costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om, bani care ar fi fost platiti de CNAS in mod nelegal.

Ramane de vazut daca cei doi sau vreunul dintre ei va reusi sa-si demonstreze nevinovatia, asa cum sustin ca s-a intamplat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*