Incep negocierile pentru introducerea tratamentului interferon free

Daca reprezentantii CNAS si cei ai producatorilor vor ajunge la o intelegere, este posibil ca de la 1 mai, pacientii cu hepatita C sa poata beneficia de medicamente fara interferon.

 

ficatPe langa promisiunea de ieftinire a medicamentelor, al caror pret ar trebui sa scada de la 1 mai, dupa cum a dat asigurari ministrul Banicioiu, de la aceeasi data ar trebui sa devina disponibil pentru pacientii din Romania si tratamentul compensat al hepatitei C, cu medicamente fara interferon. Anuntul a fost facut si de aceasta data tot de ministrul Sanatatii, care a precizat ca deja se poarta negocieri pe acest subiect si ca sunt sanse mari ca CNAS sa ajunga la o intelegere cu cel putin unul din cei trei producatori cu care se afla in dicutii. Suntem intr-un proces avansat de discutii. Nu vreau sa dau un termen foarte clar, dar cu siguranta in urmatoarele saptamani cred ca va fi posibila semnarea primului acord cost-volum pe acest subiect. Speram sa il semnam in aprilie, nu depinde numai de noi. Ministerul Sanatatii a facut tot ceea ce tinea de minister si de Agentia Medicamentului. Discutiile legate de acest aspect s-au purtat deja la CNAS si zilele acestea vor incepe negocierile cu producatorii. Asta inseamna ca e posibila o intelegere pe subiectul interferon free cat de curand, noi spuneam ca in jurul Pastelui ne asteptam la decizii pozitive in acest sens, deci, pana in jur de 1 mai putem sa comunicam un rezultat” a declarat in acest sens Nicolae Banicioiu.

 

Dr. Marius Savu

Dr. Marius Savu

La randul sau, referindu-se la acelasi subiect, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a precizat ca introducerea tratamentului pe baza de medicamente fara interferon pentru pacientii cu hepatita C, nu tine doar de autoritati ci si de companiile producatoare. Potrivit acestuia, la ora actuala exista trei mari producatori, CNAS urmand a purta negocieri cu fiecare dintre acestia, existand astfel sanse sa se ajunga la o intelegere macar cu unul din ei, daca nu chiar cu toti. Totul depinde in acest moment de reprezentantii CNAS care vor participa la discutii si la abilitatile de negociatori ale acestora, Nicolae Banicioiu si Mariu Savu precizand ca Ministerul Sanatatii si ANMDM au facut tot ce era de competenta lor in ceea ce priveste implementarea acestui tratament inovator.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

In ceea ce priveste numarul de pacienti romani care ar putea beneficia de acest nou tratament, Mariu Savu a precizat ca acesta variaza intre 3 si 5 mii de persoane, insa numarul real al celor care sufera de hepatita C ar putea fi mult mai mare, intrucat multi bolnavi nu sunt inca diagnosticati si nu sunt luati in evidenta. Pana cand nu se va cadea la o intelegere cu producatorii, nu se poate spune cu exactitate cat va fi costul pe pacient al unui astfel de tratament interferon free, insa oficialii iau ca puncte de referinta alte state in care tratamentul este deja disponibil. Astfel, in Statele Unite costul unei cure este de aproximativ 70.000 de dolari, in timp ce ultimul cost negociat in Germania este de 42.000 de deuro, iar in tari din zona Rusia-Ucraina, pretul variaza intre 10 si 12 mii de euro.

Pana la 1 mai, trebuie sa ne aducem aminte ca la inceputul acestei luni, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, dadea asigurari ca in maxim o luna, va fi introdusa tripla terapie pentru tratamentul hepatitei, termenul urmand sa expire in cateva zile. Intrucat acesta isi baza afirmatiile pe preconizata scadere a pretului medicamentelor, care a fost amanata pana dupa Paste, este greu de crezut ca vom putea vorbi de tripla terapie pentru hepatita pana la data respectiva.



Comentarii (1)

  1. Carmen Tomescu spune:

    Doamne ajuta la ceva bun ptr atat de multa lume aflata in suferinta!

Adaugati un comentariu


 

*