Guvernul a dat unda verde tratamentelor interferon free

Acestea vor deveni disponibile gratuit pentru pacienti, cel tarziu la inceputul lunii viitoare, dupa ce se vor incheia negocierile dintre CNAS si producatori.

 

sedinta de guvernPacientii cu hepatita C au mai primit o veste buna la jumatatea acestei saptamani, in ceea ce primeste tratamentele noi pe care le asteapta de circa 8 ani, in ultima sedinta de Guvern fiind adoptata ordonanta prin care se consfinteste utilizarea in Romania a tratamentelor interferon free. Este vorba de ultimul act normativ de care mai era nevoie pentru a asigura cadrul legal pentru noile terapii, act care prevede ca ca in 2015 se pot incheia contracte cost-volum, cost-volum-rezultat, in limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru acest tip revolutionar de tratament. Este, practic, instrumentul legal de care CNAS mai avea nevoie pentru a putea trece la semnarea acestor contract cu producatorii de medicamente din aceasta categorie, negocierile in acest sens fiind in plina desfasurare si urmand a se incheia pana la sfarsitul acestei luni.

Astfel, conform asigurarilor date atat de presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, cat si de ministrul Banicioiu, cel mai tarziu la inceputul lunii viitoare, pacientii vor putea beneficia gratuit de acest tratament.

 

bolnav-hepatitaIn Romania, exista aproximativ 650.000 de purtatori de virus hepatitic C, insa important de retinut este faptul ca nu toti pot dezvolta aceasta boala. In ceea ce priveste numarul de pacienti cu hepatita C, acesta este de aproximativ 16.000, cei aflati in stadii avansate, cu ciroza hepatica de tip C, constituind urgente terapeutice. Lor le va fi adresat in primul rand acest tratament revolutionar cu o rata de vindecare de peste 90 la suta, urmand ca pe parcurs si ceilalti pacienti care nu sufera de forme atat de grave sa fie inclusi in tratament. Noul tratament bazat pe medicamente fara interferon va fi gratuit, urmand a fi compensat suta la suta de Casa de Asigurari, presedintele Vasile Ciurchea precizand insa ca vor fi decontate doar tratamentele care au dat rezultate si au dus la vindecarea pacientilor.

Totodata, pacientii urmeaza sa fie supusi unor noi investigatii, chiar daca au dosare medicale mai vechi, in urma acestor investigatii urmand a se stabili care dintre ei vor avea prioritate la tratament.

 

handicapTot in sedinta de Guvern de ieri a fost adoptata si o ordonanta care prevede scutirea de la plata unor impozite a persoanelor cu handicap grav sau aceentuat.  Astfel, conform documentului aprobat de guvern, persoanele din aceste categorii  vor beneficia de scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura iar facilitatea se acorda pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii in gradul de handicap.

Potrivit actului normativ, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica conform documentelor justificative pe care contribuabilii trebuie sa le depuna la Fisc si care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat, documentele mentionate trebuind sa fie  depuse si la angajator.Comentarii (1)

  1. Totan Ileana spune:

    In fine o veste extraordinara pentru noi!
    Sa speram ca va ajunge tratamentul la ma cit mai multi pacienti.Noi,care suferim de aceasta boala,numit KILLER MUT vedem analizele sint tot mai alterate si ne si,tim tot mai rau cu trecerea timpului.E trist ,foarte trist prin ce trecem de ani de zile.
    Speram ca va intra cit mai repede tratamentul.Totan ileana

Adaugati un comentariu


 

*