E oficial! De la 1 octombrie devine disponibil tratamentul fara interferon

11 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Anuntul mult asteptat de pacienti a fost facut ieri de presedintele CNAS, dupa ce ministrul Banicioiu anuntase ca s-a ajuns la o intelegere cu producatorii medicamentelor interferon free.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Dupa numeroase promisiuni vagi, facute pe parcursul verii, pacientilor cu Hepatita C, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a facut in anuntul mult asteptat de bolnavi, referitor la deblocarea tratamentului interferon free pentru aceasta categorie de pacienti. Daca pana acum, referitor la data cand acest tratament va deveni disponibil, raspunsul autoritatilor din Sanatate era „poate peste o zi , poate peste o luna”, de aceasta data, Vasile Ciurchea a anuntat, oficial, ca de la 1 octombrie, primii pacienti cu hepatita C vor putea beneficia gratuit de tratamentul bazat pe medicamente fara interferon. Conform acestuia, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate va deconta, de la 1 octombrie, acest tratament, cu mentiunea ca plata efectiva se va face numai in cazurile la care se obtine rezultat medical. Cu alte cuvinte, medicii sunt pusi in situatia de a alege cine traieste si cine-i lasat in plata Domnului! „Vor fi 5.000 de pacienti eligibili, dar ii vom trata pe toti cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigati in centrele universitare si tratamentul se face oral, administrat acasa. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio alta alternativa”, a mai explicat Vasile Ciurchea.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Anuntul era asteptat, avand in vedere ca in sedinta de guvern de miercuri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu spunea ca pe 9 septembrie s-a incheiat procesul de negociere care durase cateva luni, timp in care au avut loc numeroase intalniri intre reprezentantii CNAS si companiile producatoare. In cele din urma s-a ajuns la o intelegere si s-au semnat contractele, singura formalitate care mai e de indeplinit fiind aceea de a astepta sa treaca termenul legal pentru depunerea contestatiilor, dupa care contractele incheiate vor putea fi puse in aplicare. „La acest tip de contract, la terapia fara interferon, CNAS va plati doar tratamentul pacientilor la care se va obtine rezultat medical, nu va plati tratamentul pentru cei la care nu se vor obtine rezultate. Saptamana viitoare, comisia de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS se va intalni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor si documentatia necesara. Toata procedura va fi comunicata caselor de sanatate judetene”, a mai precizat ministrul, in conferinta de presa in care a facut anuntul oficial.

Sperantele de vindecare pentru pacientii care vor beneficia de acest tratament sunt foarte mari, avand in vedere ca noile medicamente fara interferon s-au dovedit eficiente in 98 la suta din cazuri.

 

medicamenteCurios este insa faptul ca nici presedintele CNAS, nici ministrul Banicioiu, nu au dorit sa dezvaluie care este suma pe care Casa de Sanatate o va plati pentru decontarea acestor tratamente, rezumandu-se doar la a preciza ca pretul terapiei este unul confidential si este bun pentru Romania. Greu de inteles de ce un contract platit din bani publici este confidential, in conditiile in care exista voci care acuza ca pretul platit de Romania pentru acest tratament este unul cu mult mai mare decat cel pe care il platesc alte tari, cum ar fi Franta si Egipt, care au incheiat contracte similare, desi oficialii din Sanatate au invocat tocmai pretul bun pentru Romania, drept cauza a intarzierilor negocierilor care au durat noua luni, in  timp ce in alte state s-a ajuns la o intelegere in trei luni.

Conform dr. Alexandru Oproiu, numarul de bolnavi cu hepatita C in Romania este de 3,2 la suta din populatia totala a tarii si ca „dubla terapie, cea cu interferon, dureaza 48 de saptamani, iar cea fara interferon, 12 saptamani. Pacientul care va intra in noua terapie va trebui sa tina cont sa respecte intocmai schema de tratament. El va lua doua pastile pe zi, timp de 12 saptamani. Are foarte putine reactii adverse, in special renale”, a mentionat medicul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*