Ministerul Sanatatii a semnat contractele cu producatorii medicamentelor interferon free

9 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Anuntul a fost facut in urma cu putin timp de ministrul Banicioiu, astfel ca in urmatoarele zile, pacientii cu hepatita C ar putea avea acces la noul tratament.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Vestea pe care pacientii cu hepatita C o asteptau inca din primavara a venit astazi in sedinta de guvern, cand ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat ca, in sfarsit, negocierile cu producatorii medicamentelor folosite in tratamentul interferon free s-au incheiat si s-au semnat contractele de furnizare cu acestia. Cum celelalte aspecte legale fusesera de mult puse la punct, e de asteptat ca in zilele urmatoare sa vina anuntul ca noul tratament va putea fi accesat gratuit de catre pacientii cu hepatita C. Banicioiu nu a dat mai multe detalii in timpul sedintei de guvern insa este de asteptat ca in cursul zilei de maine sa ofere informatii suplimentare, eventual legate si de valoarea contractelor incheiate.

Anuntul a venit la momentul potrivit, pentru ca rabdarea pacientilor dusi cu vorba din primavara ajunsese la limite si acestia anuntasera ca vor da in judecata Ministerul Santatii pentru a putea beneficia de tratamentul promis.

 

mars-pacienti-11-Terapia interferon-free, reprezinta cea mai noua si eficienta metoda de tratament pentru hepatita C, pacientii fiind astfel scutiti de efectele secundare neplacute date de tratamentul clasic, bazat pe interferon. In plus, tratamentul interferon-free este si mai scurt ca durata, iar sansele de vindecare sunt de peste 90 la suta.

Anuntul ca acest tratament va fi disponibil si pentru pacientii din Romania a fost facut din primavara acestui an, iar in prima faza lucrurile s-au miscat foarte repede, procedura inpotmolindu-se insa timp ce cateva luni, atunci cand s-a ajuns in faza negocierilor dintre CNAS si producatori. De atunci, atat presedintele CNAS, cat si ministrul Banicioiu au facut cateva promisiuni neonorate, comunicand termene care nu au fost respectate, ceea ce a starnit nemultumirea pacientilor care au desfasurat un miting de protest iar de curtand au anuntat ca intentioneaza sa actioneze in instanta pentru a-si obtine dreptul la tratament.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*