Alegeri sanatoase in cariera, pentru o viata fara „dureri”

21 mai 2015 | 0 comentarii |

Elevii Liceului Tehnologic Grigore C. Moisil din Buzau sunt orientati in cariera astfel incat sa-si poata urma vocatia si nu sa alerge dupa himere.

 

elevi-Moisil-904Confruntati cu o multitudine de posibilitati, tinerii au nevoie sa fie ajutati sa aleaga profesiunea cea mai potrivita pentru ei. Consilierea si orientarea lor pentru viitoarea cariera reprezinta un proces complex de pregatire si indrumare spre anumite forme de activitate scolara care sa le permita apoi alegerea unor domenii profesionale si ocupatii care sa concorde cu aptitudinile si interesele lor.

Tendintele actuale in consilierea carierei pun accent pe necesitatea formarii si dezvoltarii abilitatilor de management al carierei inca din timpul anilor de scoala. Astfel, prin programele de educatie pentru cariera, elevii isi insusesc primele notiuni legate de promovarea personala, strategiile de cautare a unui loc de munca, identificarea surselor de satisfactie profesionala, invatarea permanenta, imbinarea optima a vietii profesionale cu viata de familie etc.

Tinand cont de aceste tendinte si sprijiniti de profesorul coordonator, un grup de elevi ai Liceului Tehnologic Grigore C. Moisil din Buzau care, in urma chestionarelor aplicate au ales meseriile de mecanic/electrician si consultant vanzari si-au petrecut o zi alaturi de reprezentantii firmei „Toyota”, fiind pusi in situatii concrete, specifice meseriei alese.

 

elevi-Moisil-601O mare parte a elevilor participanti au spusDa, asta este ceea ce vreau sa fac”, dupa ce au incercat sa vanda o masina unui client usor nehotarat sau au descoperit o problema de motor alaturi de mecanicul din service.

De cate ori nu am fost intrebati, copii fiind, ce vrem  sa ne facem cand vom fi mari? Si de cate ori nu ne-am schimbat raspunsul? Ba am vrut sa fiu politist pentru ca politistii au uniforme frumoase, ba am vrut sa devin pompier pentru a salva vieti, ba pilot pentru a zbura alaturi de pasari, sau poate mecanic auto pentru ca am o slabiciune pentru masinile puternice. Dar poate momentul cel mai dificil e in clasa a XII-a, cand trebuie sa te hotarasti. Si cum te poti hotari daca nu ai fost niciodata in birourile Politiei unde publicul nu are acces, sau in masina de pompieri, sau intr-o carlinga in zbor, sau nu ai vazut o masina dezmembrata? Astazi am avut posibilitatea sa exersez meseria de mecanic auto, iar colegii mei pe cea de electrician auto sau consultant de vanzari. Si chiar am constat ca imi place”, coonsidera elevul Grigore Georgian, clasa a XII-a A.

 

Moisil-director Carolita CimpocaConsilierii si psihologii spun ca educatia si orientarea in cariera sunt importante pentru a-i ajuta pe tineri sa se inteleaga pe sine, sa aprofundeze instrumentele de care au nevoie pentru a intelege oportunitatile de munca disponibile si sa-si dezvolte abilitatile de care au nevoie pentru a se corela cu respectivele oportunitati.

Noi, profesorii din Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil am observat aceasta nevoie a elevilor din clasele terminale de a decide asupra carierei si am conturat un proiect educational coordonat de profesorii Cristina Toma, Adriana Voicu, Magdalena Cretu si Magdalena Stanciu, numit  «Meseria perfecta pentru mine». Acesta urmareste indrumarea si ghidarea elevilor de clasa a XII-a in ceea ce priveste meseria pe care intentioneaza sa o urmeze pe viitor. De asemenea, impactul educativ asupra acestor elevi este constientizarea responsabilitatilor pe care o meserie le implica, precum si mobilizarea lor in ceea ce priveste luarea acestei decizii. Ei trebuie sa fie pregatiti sa ia una dintre cele mai importanta decizie din viata lor, si anume, ce vor face dupa terminarea celor 4 ani de liceu”, explica prof. Carolita Cimpoca, directoarea liceului, mentionad ca pentru a face alegeri sanatoase in cariera, elevii trebuie ajutati, consiliati, astfel incat dupa terminarea scolii sa poata avea o viata fara „dureri”.

 

elevi Moisil BuzauElevii invata astfel de ce este important sa se cunoasca, identifica metodele prin care poate fi realizata autocunoasterea, unde sa caute informatii despre ocupatii, care sunt caracteristicile acestora si cum sa le compare intre ele, invata sa identifice ocupatiile compatibile cu profilul lor vocational si sa adune cat mai multe informatii, sa identifice alternativele, sa le evalueze si sa ia decizii cu privire la viitorul lor.

Tinand cont de faptul ca liceul nostru este unul cu profil tehnologic, majoritatea elevilor aleg sa se angajeze imediat dupa terminarea cursurilor din necesitatea acestora de a impleti satisfactia profesionala cu cea materiala. Insa, pe de o parte, insertia pe piata muncii poate fi un moment dificil pentru ei, iar pe de alta parte, multi dintre elevi nu constientizeaza ce anume presupune meseria pe care si-o doresc. De aceea, de-a lungul anului scolar elevii au mers la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei, fiind politisti pentru o zi, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru a fi pompieri pentru o zi si la Scoala cu clasele I-VIII Nicolae Titulescu pentru a fi profesori/educatori/invatatori pentru o zi. Urmeaza Scoala de Aplicatie Boboc pentru a fi maistru militar pentru o zi”, a adaugat prof. Adriana Voicu, coordonator proiecte si programe educative in cadrul liceului.

 


Adaugati un comentariu


 

*