Sanatatea valorii si valoarea sanatatii
Ne lasam condusi de un sistem politic corupt, degradat si incompetent. Punem pret pe orice, dar suntem incapabili sa dam valoare sanatatii atunci cand o avem si uitam prea des sa pretuim sanatatea valorilor care ne-au fost date.
Asistam zilnic, aproape inerti, la imaginea jalnica a starii de sanatate a populatiei si a sistemului public medical care a ajuns un paradox al extremelor. Aflam despre premiere medicale si performante de neimaginat, dar nu facem nimic pentru a ne pastra profesionistii pe care scoala romaneasca medicala, inca de elita, i-a format. Pe de alta parte asistam la erori medicale, la lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare si mai ales a aparaturii care ar salva multe vieti. Ne complacem in apatie, pana cand ni se intampla noua sa ne confruntam cu o astfel de situatie. Atunci ne revoltam, ne plangem, insa tot nu facem nimic pentru a schimba lucrurile. Ba chiar ne bucuram prosteste ca tot mai des auzim zgomot de catuse in apropierea unora sau altora, dar suntem incapabili sa actionam pentru a se indeparta cauzele.
Egoismul, egocentrismul si nepasarea au devenit parti ale existentei noastre. Nu mai avem o scara a valorilor, suntem activi doar in interesul propriu, am uitat ca suntem parti din personajul colectiv pe care se bazeaza o societate sanatoasa. Am uitat ca fiinta umana a fost daruita cu valori esentiale precum educatia, bunul simt, toleranta, solidaritatea, asertivitatea si ca toate acestea asigura sanatatea comunitatii in care traim si propria sanatate de care depinde, in ultima instanta, valorificarea celor enumerate.
Spun toate acestea pentru ca eu chiar cred ca ne mai putem salva. Avem insa nevoie sa redevenim noi insine, sa ne implicam, sa redescoperim adevarata natura a firii noastre si sa-i obligam pe cei pe care i-am mandatat sa ne reprezinte la nivel inalt sa ia decizii coerente, corecte, morale si eficiente.
Iar o astfel de decizie urmeaza sa fie luata curand, la nivel de Buzau, in legatura cu o constructie emblematica a Municipiului si chiar a Munteniei secolului XIX, fostul Spital Bratianu. Consilierii judeteni buzoieni au fost invitati sa-si formuleze, pana la sfarsitul lunii aprilie, propriile puncte de vedere sau pe cele ale grupurilor politice pe care le prezinta, privind ,,optiunea de abordare a statutului imobilului fostului Spital Bratianu”. Daca nu cumva intentia va fi inca o data abandonata, asa cum se intampla de vreo 20 de ani. Potrivit conducerii Consiliului Judetean Buzau, tinand cont de o Hotarare din 2011, la ora actuala exista trei variante de abordare: mentinerea imobilului in proprietatea publica a judetului si in administrarea Consiliului Judetean Buzau – varianta in care se agreeaza infiintarea Centrului Cultural ,,I. C. Bratianu” si consultarea Consiliului Local al Municipiului Buzau pentru preluarea in proprietate publica a acestui imobil, sau formularea de alte propuneri privind urmatoarea destinatie.
Terenul, de aproape un hectar, aflat pe cel mai frumos bulevard al orasului, in „buricul targului”, a facut cu ochiul multor samsari imobiliari, iar autoritatilor locale, probabil, le-a incoltit de multe ori gandul unor comisioane grase. Nu pot sa uit cat s-a chinuit fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, prin 2007, dupa ce predecesorul sau incheiase un acord cu o firma medicala privata pentru consolidarea, restaurarea si transformarea fostului spital intr-o clinica medicala moderna (pastrand fatada realizata in stil Art Nouveau si Rococo), sa faca aici un centru comercial si un ansamblu rezidential… Din cauza reactiilor vehemente ale presei si ale unor politicieni locali, Mocanu a incercat chiar sa dea un iz de legalitate intentiei sale, organizand o asa-zisa consultare publica, in care s-au bagat o gramada de bani dar de care s-a ales praful.
N-a vrut Mocanu sa faca aici nici noua Maternitate si nici alt obiectiv medical nu si-a gasit locul, desi constructia a avut destinatia precisa de Spital de Hirurgie. Pe motiv ca fiind vorba despre o cladire inclusa in patrimoniul cultural national, Mocanu a sustinut ca ar fi costat prea mult reabilitarea si modernizarea ei. Asa ca a ales sa construiasca „cea mai moderna maternitate din tara”, dupa cum spunea el insusi, pe un teren insuficient, de pe o straduta laturalnica si inghesuita, unde ambulantele vor intra cu dificultate, iar doctorii nu vor avea unde-si parca masinile. Nici macar asa nu si-a dus misiunea la capat, facand o mascarada de inaugurare pentru care DNA-ul l-a cercetat si trimis in instanta, obiectivul fiind nefunctional si astazi, dupa trei ani.
Firma medicala despre care vorbeam, desi incepuse investitiile, din cauza repetatelor obstacole birocratice s-a lipsit si si-a mutat interesul la Focsani, unde si-a realizat proiectul. Neputand fi daramanata, cladirea a fost lasata in paragina, doar-doar o pica singura sub influenta intemperiilor naturii. Se incapataneaza, insa, sa reziste si astazi, aminitndu-ne, dureros, ca suntem incapabili sa pretuim, sa conservam si sa valorificam ceea ce inaintasii ne-au lasat mostenire prin sacrificii pe care noi nici nu ni le imaginam, nicidecum sa mai fim capabili a le face. Iar terenul a fost, ulterior, dezmembrat, in trei loturi: 2.978 metri patrati teren dat in administrarea Ministerului Justitiei in vederea construirii unui sediu pentru Judecatoria Buzau; 967 metri patrati teren si o constructie (suprafata construita 309,75 metri patrati) in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si protectia Copilului Buzau pentru Centrul ,,Dumbrava minunata”, realizat prin fonduri europene nerambursabile; 5.316 metri patrati teren si o constructie principala, in administrarea Consiliului Judetean.
In tot acest timp, interesele celor care s-au perindat de-a lungul anilor la conducerea judetului, incapacitatea guvernelor de a decide pertinent soarta unor constructii de patrimoniu, dar si nepasarea societatii civile care s-a multumit sa dea din umeri neputincioasa in loc sa se implice, au dus la degradarea continua a unei cladiri de o valoare arhitectonica inestimabila, pentru care altii ar face orice sa o conserve si sa o valorifice, macar din punct de vedere turistic si cultural.
Toate intentiile manifestate dupa ce orice activitate medicala a incetat definitiv prin mutarea sectiilor ORL si Oftalmologie ale Spitalului Judetean Buzau in cladirea principala a unitatii medicale, au esuat. De peste 15 de ani nu se face nimic pentru ca aceasta „rana deschisa” sa fie „tratata si vindecata”.
Dar, sa trecem putin prin istorie…
In urma cu 129 de ani, mai exact, la 14 aprilie 1886 era inaugurat „Spitalul de Hirurgie” din Buzau, care ulterior primeste numele de „Spitalul I.C. Bratianu”, dupa numele primului mistru din perioada respectiva. A fost construit de Prefectura Buzau, iar marele filantrop C.A. Papadopol, fost presedinte al Tribunalului Buzau si membru in Baroul buzoian a strans fonduri pentru infiintarea si dotarea cu aparatura a Salii de operatii. S-a dezvoltat continuu, si-a diversificat paleta ofertei medicale, dar in 1973, odata cu darea in folosinta a actualului Spital Judetean, incepe declinul. Mai functioneaza in cladirea fostului Spital Bratianu, cativa ani, ca sectii exterioare ale Spitalului Judetean, ORL-ul si Oftalmologia. In anul 2000 este inchis definitiv si ramane in paragina, devenind o tinta pentru rechinii imobiliari.
Eu sunt de parere ca “salvarea medicala” a Buzaului nu sta in reabilitarea Spitalului Bratianu. Am o pasiune pentru cladirile istorice, care nu sunt foarte bine pastrate pe la noi, asa ca transformarea lui in centru cutural e chiar o idee foarte buna. Intotdeauna am fost de parere ca istoria face parte din noi, si ce mod mai bun de a ne asuma si elogia trecutul, daca nu prin transformarea vechiului spital intr-un centru cultural? Problema e urmatoarea, eu prin centru cultural inteleg ceva legat de educatie, unde tinerele minti sa invete lucruri interesante, spre exemplu -cluburi de lectura, un mic muzeu, etc… In niciun caz,un centru comercial sau mai stiu eu ce alt kitsch.
Revenind la ideea articolului, buzoienilor le-ar trebui un spital nou construit, mai mare, care sa cuprinda toate specializarile medicale, bine dotat, care sa atraga medici competenti. Pentru un medic tanar si bine pregatit, pe langa recompensa financiara (apropo de chiria platita de spital pentru medicii nou angajati); mai e importanta si evolutia profesionala. Bolnavi sunt peste tot, important e ca institutiile spitalicesti din Buzau sa aiba posibilitatea sa trateze toti pacientii, sa nu mai fie nevoiti sa-i transfere spre ex la Bucuresti. Pentru ca intr-un fel reusesti sa diagnostichezi si tratezi un bolnav avand toate mijloacele la indemana, si altfel reusesti atunci cand trebuie sa te descurci cu ce ai (de multe ori prea putin e ceea ce avem in spitale, de la aparatura medicala pana la medicamente).
Ca si concluzie,e chiar foarte frumos ceea ce ati scris in articol,schimbarea trebuie sa inceapa cu NOI,atat cadrele medicale cat si beneficiarii serviciilor medicale.Si nu uitati,sistemul de sanatate e bolnav,nu medicii 🙂
Aceasta cladire TREBUIE sa redevina spital..asta a fost destinatia asa sa ramana..dar oare cine o sa puna piciorul in prag??
E bine ca lupta cineva ptr.valoarea sanatatii… dar daca cei care ne conduc sunt asa sunt, nu va fi usor deloc!
FACETI CEVA, NU DOAR VORBE
Spitalul Bratianu, clar trebuie sa aibe aceeasi destinatie, Spital.
Si ca o parere personala, nu ar strica o clinica de Endocrinologie. Doar ne confruntam cu atatea cazuri de COMPETENTA ENDOCRINOLOGIEI.
In alta ordine de idei, ma intreb mereu ca sa fac eu ca om care m-am lovit de tot ce inseamna Sistemul De Sanatate BOLNAV…