Oferte greu de refuzat la o noua editie a targului de job-uri medicale „Cariere in alb”

Din pacate, marea majoritate a locurilor de munca sunt in strainatate, iar meidcii tineri si studentii se arata tot mai putin dispusi sa ramana in tara.

 

cariere in alb rezidentiUn targ de job-uri organizat la finele saptamanii trecute la Cluj vine sa confirme o data in plus faptul ca exodul medicilor este un fenomen inca greu de stavilit in Romania, angrenandu-i chiar si pe tinerii medici care, initial, erau hotarati sa isi inceapa si sa isi continue cariera in tara. O demonstreaza interesul sporit de care s-a bucurat aceasta noua editie a targului de job-uri medicale „Cariere in alb”, careia i-au trecut pragul peste 600 de vizitatori, in marea lor majoritate medici specialisti tineri, rezidenti si studenti la medicina, dar si asistenti medicali interesati de un loc de munca mai bine platit si care sa le asigure conditii decente in care sa isi exercite meseria. Nu se poate spune ca nu au avut de unde alege, oferta fiind una generoasa, atat in ceea ce priveste numarul de job-uri, cat si conditiile oferite de angajatori. Conform organizatorilor, la targ au fost prezente 14 companii care au oferit in jur de 1.500 de locuri de munca in clinici din Germania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda si tarile scandinave. Salariile oferite de angajatorii din strainatate variau intre 2.200 si 4.500 de euro pe luna, ceea ce explica interesul sporit de care s-a bucurat targul.

 

targ de joburiCele mai cautate specializari de catre angajatorii straini au fost, ca de obicei medicina de urgenta, terapie intensiva, radiologie, imagistica si ginecologie, iar pe langa salarii, care pornesc de la 2.200 de euro pentru asistenti medicali, companiile ofera si pachete de instalare, bilete de avion sau sprijin pentru cei care pleaca impreuna cu familia.

Printre angajatorii care si-au prezentat oferta la targ s-a numarat doar o singura clinica privata din Romania, mai precis din Vatra Dornei,  al carui manager, Roman Boca, a declarat ca participa la targul de locuri de munca pentru a convinge cat mai multi medici sa nu plece in strainatate. „Noi avem nevoie de medici in Romania si am venit la targ pentru a cauta medici specialisti in cardiologie, oftalmologie, ginecologie, reumatologie, chirurgie maxilo-faciala si alte specializari. Salariile pornesc de la 1.000 de euro si pot ajunge la 2.000 de euro, in functie de performante. In plus, oferim casa sau apartament mobilat pentru cei care se muta in Vatra Dornei cu familia. Pana acum, la acest targ au venit mai mult rezidenti sau studenţi si prea putini medici specialisti”, a declarat acesta.

 

rezidenti .Marea majoritate a tinerilor care au vizitat targul au declarat ca sunt decisi sa plece sa lucreze in strainatate, unii dintre ei declarandu-se dezamagiti de conditiile care le sunt oferite de sistemul public de sanatate romanesc. Este vorba in special de tinerii specialisti si de rezidenti, care au luat deja contact cu sistemul si au realizat ca in Romania nu ii asteapta un viitor foarte stralucit. „Eu sunt rezidenta in primul an, specializarea Pediatrie. Aici castig 1.080 de lei, fac garzi care nu imi sunt platite si nici nu o sa imi fie vreodata platite, iar in Franta, de exemplu, as putea castiga chiar si un salariu de 4.000 de euro lunar. Ofertele pe care le-am vazut sunt bune, ma gandesc serios sa plec” a declarat una dintre rezidentele care au trecut pragul targului in acest week-end.  In acelasi timp, un coleg de-al sau care si-a terminat rezidentiatul si a devenit specialist in Medicina Generala spune ca „intr-un spital public din Romania castig intre 350 si 450 de euro, iar in mediul privat ascastiga intre 500 si 1.000 de euro. Pe cand, intr-un spital din Norvegia, de exemplu, as avea un salariu intre 3.500 si 6.000 de euro, dupa cum m-am mai interesat. Suntem hotarati sa plecam si eu, si prietena mea”.

Ultimele date prezentate zilele trecute in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, arata ca in primele doua luni ale acestui an, alti 600 de meidici au plecat sa lucreze in strainatate. Acestia se alatura celor circa 18.000 de specialisti care au plecat din Romania incepand cu 2007.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Dar cand se vor trezi autoritatile romanesti….
    Probabil ca o dublare a salariilor deja existente ar putea scadea putin exodul. Cat reprezinta ca valoare: cam cat au luat mita 2-3 clienti DNA intr-un an.
    Oare autoritatile sunt chiar asa de adormite si nu vad ca forta de munca tanara pleaca, indiferent de calificare?
    In cativa ani, probabil, Romania va avea pretentia de ”a accesa fonduri europene pentru a tine populația in viata sau pentru a plati pensiile mizere”… !!! ??? !!!!

Adaugati un comentariu


 

*