Buget majorat pentru Sanatate, dupa discutiile din comisiile de specialitate ale Parlamentului

17 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii va primi peste 100 de milioane de lei in plus fata de anul 2014, in timp ce bugetul CNAS ramane acelasi.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgDupa dezbateri indelungate, intinse pe parcursul mai multor ore, comisiile de specialitate din Parlament au aprobat ieri bugetul pentru Sanatate, proiectul primind 22 de voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere. Totodata, parlamentarii din cele doua comisii au adoptat un singur amendament din cele 61 depuse, fiind astfel de acord cu suplimentarea cu 12 milioane de lei a bugetului Ministerului Sanatatii, bani ce vor fi alocati sectorului de Cercetare-Dezvoltare si Inovare.

Asadar, in urma votului pozitiv din comisii, bugetul Ministerului Sanatatii, aprobat pentru anul viitor, este de 4,67 de miliarde de lei, suma cu 137 de milioane de lei mai mare decat cea alocata pentru anul pecare tocmai il incheiem.

In acelasi timp, bugetul CNAS va ramane acelasi ca in 2014, desi initial se anuntase ca va fi majorat.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

La Ministerul Sanatatii a fost majorata fata de anul in curs suma alocata la capitolul investitii, aceasta crerscand de la 496.230.000 la 737.968.000 de lei. Totodata, la programe de sanatate alocarea bugetara a crescut de la 200 de milioane de lei in 2014, la 642 de milioane de lei pentru 2015. La acest capitol, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, s-a aratat optimist, spunand ca a primit asigurari ca la urmatoarele rectificati, ministerul pe care il conduce va primi bani in plus. Banicioiu a vorbit si despre introducerea pachetului de baza, despre care a spus ca are pana in prezent rezultate multumitoare, normele urmand a fi imbunatatite in anul ce urmeaza.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In ceea ce priveste bugetul aprobat pentru CasaNationala de Asigurari de Sanatate, acesta este de 22,9 miliarde de lei, valoare egala cu bugetul pe care Casa l-a avut la dispozitie si in 2014. Referindu-se la acest capitol, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a sustinut ca introducerea cardului de sanatate va duce la gestionarea mai buna a fondurilor. In ceea ce priveste pachetul de servicii medicale, seful CNAS a aratat ca trebuie facute o serie de schimbari. „Pe medicina primara ne gandim sa introducem managementul de caz. In ceea ce priveste asistenta spitaliceasca, avem o majorare a internarilor de zi cu 5 la suta mai mare decat in 2013. Speram ca in 2015 acestea sa creasca la 15 la suta”, a declarat presedintele CNAS.

 Comentarii (1)

  1. Maria Turcanu spune:

    Sper ca se va schimba in bine Romania, medicii sa ajunga de a refuza mita pe care saracul roman e in stare sa-si vanda casa pentru a o da la doctor, ceea ce e gresit. Medicii trebuie sa se comporte cu respect fata de bolnav. E drept avem nevoie de ei, DAR SI EI DE NOI, sunt platiti din banii nostri. Vor mita, dati-le dupa ce-i DENUNTATI, daca nu-si fac treaba DENUNTATI, pana vor invata care e menirea doctorului ce a facut un juramant!

Adaugati un comentariu


 

*