Contractul-cadru pentru acordarea servicilor medicale se prelungește până la 31 martie 2020

21 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat solicitarea Ministerului Sănătății și CNAS de prelungire a termenului până la care se vor aproba noile pachete de servicii și Contractul-cadru care reglementează acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale.

 

Victor Costache, ministrul Sanatatii

Programele naţionale de sănătate şi actualul Contract-cadru pentru acordarea asistenţei medicale se vor prelungi până la 31 martie 2020, așa că CNAS va deconta serviciile furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive, în primul trimestru al anului viitor, la fel ca în anii trecuți, pe adiționale.

Ministrul Sănătății, spune că era necesară această prelungire pentru asigurarea continuităţii activităţilor din sistem, în contextul în care bugetul pe anul viitor nu a fost încă aprobat. „Este o decizie necesară pentru asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, dar și pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale contractate pentru primul trimestru al anului 2020, fără discontinuitate, în condițiile în care nu este aprobat încă bugetul pentru anul viitor. Mai mult, în acest timp lucrăm la schimbarea de paradigmă în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate. Unele dintre aceste programe au probleme organizatorice, o execuție bugetară deficitară, deficiențe pe care le vom regla în 2020. Unele dintre programe se vor reîntoarce la Casa de Asigurări.  Ne dorim eficientizarea programelor de sănătate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății, citat într-un comunicat remis presei.

 

Simona Anghel, președinte CJAS Buzau

Ministrul Sănătății susține că decizia era necesară, în contextul în care abia luni, Executivul analizează amendamentele partidelor politice la proiectele de lege pentru Bugetul de Stat, Bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114, iar în aceeași zi, Plenul Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni în ședință comună, la ora 16.00, pentru ca Guvernul să-și angajeze răspunderea în vederea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020. În acest context, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-a aprobat prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, precum şi Hotărârea de Guvern privind prelungirea termenului de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, și pentru prorogarea unor termene, se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.

CJAS Buzău a solicitat, deja, furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale cu care se află în relație contractuală până la data de 31.12.2019, o cerere de prelungire a actualului contract, împreună cu documentele obligatorii dosarului de contractare, astfel încât contractele să poată fi prelungite, prin acte adiționale, începând cu data de 01.01.2020.

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că deși proiectul bugetului pentru Sănătate în anul 2020 nu este așa cum și-ar fi dorit, acesta este totuși unul echilibrat, care permite asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și acordarea și decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru pacienți și va avea o creștere cu 1 miliard de lei în 2020, după absorbția fondurilor europene nerambursabile dedicate Sănătății, prin programele operaționale.

În bugetul Sănătăţii se vor regăsi și fonduri europene. Chiar la începutul anului viitor, în luna ianuarie, împreună cu colegii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, vom lansa Programul Operațional dedicat pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei cu criterii clare și mult mai ușor de accesat pentru unitățile sanitare. Lucrăm acum cu Banca Mondială și partenerii europeni pentru deschiderea unor linii de finanțare pentru modernizarea infrastructurii. De asemenea, lucrăm la schimbarea de paradigmă în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate. Unele dintre aceste programe au probleme organizatorice, o execuție bugetară deficitară, deficiențe pe care le vom regla în 2020. Urmărim eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor în Sănătate”, a precizat Victor Costache.

 

Pentru a asigura continuitatea programelor de sănătate și liniștea în sistem, conducerea Ministerului Sănătății s-a întâlnit, în această săptămână, cu Miljana Grbic – șefa Biroului OMS pentru România, cu reprezentanții principalelor sindicate din Sănătate, dar și cu asociații de pacienți și cu producătorii de medicamente.

La sfârșitul săptămânii, la inițiativa secretarului de stat Horațiu Moldovan și a Asociației Române pentru Boli Neurologice Periferice, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai CNAS s-au întâlnit cu reprezentanții pacienților a căror viață depunde de tratamentul cu imunoglobulină și cu producătorii acestor tipuri de medicamente, pentru a discuta despre accesul la tratamentul cu imunoglobuline umane al pacienților cu afecțiuni neurologice inflamatorii și autoimune. La întâlnire au mai participat reprezentanții Unifarm SA, Institutului Național de Hemobiologie și Transfuzii, specialiști.

În cadrul mesei rotunde care a avut loc pe această temă s-a constituit un grup de lucru și au fost identificate mai multe măsuri care sunt deja în curs de implementare, iar ministrul Victor Costache a dat asigurări că „în anul 2020 nu vor mai exista probleme cu asigurarea necesarului de imunoglobulină umană pentru pacienții noștri”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*