Bugetul Sănătății pe anul viitor, mai mic cu 3,5 miliarde de lei

18 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Victor Costache este nemulțumit de proiectul de buget anunțat zilele acestea de Ministerul de Finanțe, chiar dacă, oarecum în compensare, bugetul CNAS a fost majorat pentru anul viitor cu 3 miliarde de lei.

 

Proiectul de buget pe 2020, publicat zilele trecute, care va fi suspus aprobării în ședința de guvern de azi, arată că Ministerul Sănătății va primi mai puțini bani față de anul acesta, fondurile alocate fiind diminuate cu 3,5 miliarde de lei. Ministrul Sănătății, Victor Costache, s-a declarat nemulțumit de acest buget, mai ales că, la finele săptămânii trecute, își exprimase speranța, într-o conferință de presă la Iași, că Sănătatea va primi mai mulți bani anul viitor. Proiectul de buget publicat în zilele următoare l-a contrazis, ministerului pe care îl conduce fiindu-i alocat un buget de 11,4 miliarde de lei.

Va crește în schimb bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, care anul viitor va fi mai mare cu 3 miliarde de lei, de la 38 de miliarde la 41, acest fapt datorându-se trecerii unor programe de sănătate de la Ministerul Sănătății la CNAS.

Victor Costache spune că România are, în continuare, cel mai mic buget din Uniunea Europeană alocat Sănătății, reprezentând 5,6% din PIB, în timp ce media la nivelul UE este de 9% din PIB.

Avem un buget global pentru Sănătate mult mai mic decât ar fi trebuit să avem. Avem 5,6% din PIB care este alocat Sănătăţii – cel mai mic buget calculat din Uniunea Europeană pentru Sănătate. Ştiţi că media europeană este de 9% şi trebuie să încercăm să ne apropiem de o normalitate europeană. În 2020, suntem conştienţi că nu va fi posibil, dar trebuie să lucrăm împreună ca în 2021să facem acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Victor Costache

Totodată, acesta a precizat că majorarea salariilor medicilor a fost o soluție bună însă insuficientă, pentru a readuce în țară medicii care au plecat să profeseze în străinătate. Este vorba de peste 25.000 de medici plecați din țară în ultimii 10 ani, iar ministrul spune că simpla majorare a salariilor nu îi va aduce înapoi, pentru că aceleași salarii le au și în clinicile în care lucrează în prezent, beneficiind de condiții net superioare spitalelor din România. În opinia sa, principala modalitate de a-i convinge pe cât mai mulți specialiști să revină în țară este îmbunătățirea condițiilor de lucru din spitale.

Simpla mărire a salariilor nu a fost soluţia care să ne aducă medicii înapoi şi astfel trebuie să lucrăm, în primul rând, la condiţiile de lucru în spitale. Trebuie să ne ridicăm infrastructura la un nivel european, în special pentru pacienţii noştri. Pentru asta, avem planul de infrastructură cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Pe termen lung este proiectul spitalelor regionale, pe care îl susţinem şi pe care îl ţinem în linie dreaptă, dar ştiţi foarte bine că am fost printre primii care am spus realitatea şi am spus că aceste spitale se vor construi, dacă toate termenele se respectă, în 2026 – 2027. Pe termen scurt şi mediu, am identificat 170 de milioane de euro care trebuie cheltuiţi imediat până în luna iunie”, a mai declarat ministrul.

 

În același timp, Victor Costache spune că este nevie și de o strategie pentru a determina medicii tineri să rămână în țară, menționând în acest sens modificările aduse recent legii Rezidențiatului.

Etapa de repartiție a candidaților admiși a demarat ieri, ocazie cu care ministrul le-a transmis un mesaj absolvenților care au reușit să promoveze examenul susținut pe 8 decembrie. Numărul celor care au obținut cel puțin 60% din barem și au fost declarat admiși depășește cu 2.448 numărul locurilor și posturilor scoase la concurs, Victor Costache anunțând să s-au găsit soluții pentru integrarea tuturor absolvenților admiși.

Toţi cei 2.448 de tineri medici și farmacişti care au reuşit acest examen atât de important, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru medicină, medicina dentară şi farmacia din România, au fost integraţi. S-a reuşit suplimentarea cifrei de şcolarizare prin această ordonanță, care face ca rezidenţiatul nostru să fie mai european. Mulţi dintre voi veţi putea debuta şi toţi veţi avea oportunitatea să faceţi rotaţii şi în spitale militare, spitale judeţene mari, spitale private cu condiţii deosebite. Întreaga echipă a Ministerului Sănătăţii a lucrat în ultimele 10 zile non stop pentru realizarea acestui deziderat. Mult succes la repartiţie şi întreaga echipă care are expertiză de ani de zile în organizarea acestui sistem electronic centralizat vă stă la dispoziţie” – este mesajul adresat de ministrul Sănătății în deschiderea teleconferinței care a avut loc ieri pentru în vederea repartizării candidaților.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*