Noua echipă de la Ministerul Sănătății continuă proiectul spitalelor regionale
Astăzi a fost transmisă cererea e finanțare pentru spitalul regional de la Cluj, iar până la sfârșitul lunii va fi trimisă cererea și pentru spitalul de la Craiova.
Unul dintre proiectele cu care fosta guvernare s-a lăudat foarte mult în campania electorală, dar care a înregistrat foarte puține progrese în anii scurși de la ultimele alegeri parlamentare, este cel al spitalelor regionale, proiect pe care noul ministru al Sănătății a anunțat că îl va prelua și îl va duce mai departe.
La o săptămână de la preluarea oficială a mandatului de către Victor Costache, Ministerul Sănătății a remis azi un comunicat în care se precizează că a fost transmisă către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) cererea de finanțare pentru spitalul regional care urmează să se construiască la Cluj. Cu această ocazie, Victor Costache a reamintit că spitalele regionale se numără printre prioritățile echipei sale. „Am avut o discuție cu reprezentanții departamentului pentru construirea spitalelor regionale, pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar și pentru a vedea ce putem face să urgentăm pașii ce trebuie realizați până la sfârșitul anului. Vom susține respectarea calendarului depunerii cererilor de finanțare, pentru a semna cat mai curând posibil contractele de finanțare cu AMPOR si a ne asigura de sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea acestor proiecte majore”, a declarat acesta.

Zona unde va fi construit spitalul regional cluj
Pentru niciunul din cele opt spitale regionale promise de guvernarea PSD nu au fost demarate până la acest moment lucrările, proiectul aflat în faza cea mai avansată de implementare fiind cel referitor la spitalul regional de la Iași. În cazul său, cererea de finanțare a fost trimisă în cursul lunii trecute, în paralel fiind demarate și procedurile de achiziție publică pentru serviciile de proiectare și pentru elaborarea proiectului tehnic.
În cursul acestei luni, au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional de la Craiova, actuala echipă de la Ministerul Sănătății dând asigurări că până la 1 decembrie va fi transmisă și cererea de finanțare.
În ceea ce privește spitalul de la Cluj, după ce solicitarea de finanțare a fost transmisă, în prezent se pregătește demararea procedurilor de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic, așa cum se va întâmpla și în cazul spitalului de la Craiova.

Lansarea oficială a proiectului
Proiectul spitalului regional de la Cluj a fost lansat oficial în luna iulie a anului trecut, unitatea medicală urmând a fi gata în anul 2023. Potrivit proiectului, spitalul va avea va avea o suprafață totală de 120.621 de metri pătrați, din care aproximativ 49.000 de metri pătrați pentru servicii medicale şi chirurgicale, iar alți 19.000 de metri pătrați vor fi destinaţi serviciilor de tratament. Unitatea medicală va dispune de 849 de paturi pentru spitalizare continuă și 60 de paturi pentru spitalizare de zi și fi echipată cu aparatură de înaltă tehnologie, care va permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar în cazuri dificile, complexe, atât în sistem de internare continuă, cât şi de zi.
Un an mai târziu de la momentul lansării, în luna august 2019, a fost aprobat și studiul de fezabilitate, putându-se astfel trece la pasul următor, cel al solicitări ide finanțare.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 de milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice.