Premierul Orban a demis toți secretarii de stat din Ministerul Sănătății

8 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Până la această oră a fost anunțată doar o singură numire pe posturile de secretar de Stat eliberate, respectiv, cea a dr. Horațiu Moldovan, de la Sanador.

 

Ludovic Orban

După ce, în cursul dimineții de ieri, a participat conferința de presă organizată cu prilejul  preluării mandatului de către noul ministrul al Sănătății, premierul Ludovic Orban a continuat să semneze ordine de demitere a funcționarilor cu funcții de răspundere din ministere, care au făcut parte din echipele foștilor miniștri. Aseară, acesta a anunțat că a semnat o nouă „tranșă”de demiteri, pe lista neagră aflându-se 38 de secretari de stat. „Am semnat a doua tranşă, am eliberat din funcţie cred că aproape 40 de secretari de stat PSD. Mâine voi continua. Sigur că trebuie pregătite deciziile, trebuie analizată baza legală şi trebuie să semnez. Dacă aș fi putut mai repede, i-aş fi eliberat mai repede”, a declarat, aseară, premierul.

Printre funcționarii eliberați din funcție se află și cei cinci secretari de stat din Ministerul Sănătății, care au făcut parte din echipa Sorinei Pintea. Dintre aceștia, Rodica Nassar, care coordona Direcția de relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale, Inspecția sanitară de stat și Serviciul medicină de urgență, care își anunțase deja demisia încă din cursul zilei de marți, exemplul său fiind urmat la scurt timp de Dan Dumitrescu, responsabil cu relația cu Parlamentul. Ca urmare a ordinelor semnate aseară de Ludovic Orban, din funcțiile de secretar de stat la Ministerul Sănătății au mai fost demiși medicii Cristian Grasu, care coordona Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică și Departamentul monitorizare implementare proiecte spitale regionale, Tiberiu Marius Brădățan, cel care coordona relația cu patronatele și sindicatele și Dan Octavian Alexandrescu care răspundea de Direcția politica medicamentului și a dispozitivelor medicale.

 

Victor Costache

Nu se cunosc încă toate numele noilor secretari de stat care vor face echipă cu Victor Costache, însă în Monitorul Oficial a apărut deja numirea medicului Horațiu Moldovan de la Clinica Sanador, specializat în chirurgie cardiovasculară, la fel ca și noul ministru. Acuma, deși ar fi normal ca noul ministru să-și constituie propria echipă, în care să aibă încredere, în lumea medicală se manifestă deja îngrijorarea că se împuținează chirurgii cardiovasculari, și așa puțini, din spitale. Pe de altă parte sunt voci care susțin că o parte dintre foștii secretari de stat și-au dovedit competența și nu prea aveau de-a face cu partidul care a guvernat, așa că ar fi putut fi păstrați.

Cert este că vor urma și alte demiteri în domeniul Sănătății, iar pe lista lui Orban se află, așa cum premierul a anunțat încă de ieri, Vasile Ciurchea, președintele CNAS, și controversata Adriana Cotel, numită de Sorina Pintea în funcția de manager la Institutul Clinic Fundeni, în ultimele ore de mandat.

Între timp, ministrul Victor Costache a solicitat Direcției de Sănătate Publică Brăila să demareze o anchetă la spitalul județean din oraș, în urma decesului unei tinere de 19 ani, la o lună după ce a născut. La necropsie s-a descoperit că în organismul acesteia rămăsese un rest de placentă din cauza căreia tânăra a făcut septicemie. Legiștii nu s-au pronunțat încă definitiv asupra cauzelor decesului, așteptând rezultatele tuturor analizelor, însă familia tinerei acuză medicii de moartea acesteia.

 

Oamenii spun că atunci când tânăra a început să se simtă rău, a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență din Brăila, unde a fost diagnosticată cu discopatie lombară, i s-a administrat tratament antiinflamator și a fost trimisă acasă. A doua zi, starea ei s-a agravat, iar la secția UPU a spitalului județean a fost diagnosticată cu meningită, i s-a administrat tratament, însă în cele din urmă a decedat. Familia susține însă că decesul s-a datorat septicemiei provocate de restul de placentă rămas în organism după naștere și acuză atât medicii ginecologi, cât și pe cei care, ulterior, nu au diagnosticat-o și nu au tratat-o corespunzător.

Aseară a avut loc și un protest în fața spitalului județean din Brăila, la care au participat câteva zeci de persoane. Și Poliția s-a autosesizat în acest caz, așa că a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Reprezentanții DSP au anunțat, inițial, că așteaptă o plângere din partea familiei pentru a declanșa o anchetă, dar nu va mai fi nevoie, pentru că ministrul Sănătății s-a autosesizat și a dispus, în această dimineață, autorității de sănătate publică locală, să facă verificări în acest caz. Echipa de control va verifica respectarea calității actului medical pentru pacient, respectarea protocoalelor și a circuitului pacientului conform competențelor și condițiile igienico-sanitare, iar rezultatele anchetei vor fi făcute publice.

 


Adaugati un comentariu


 

*