Peste 11.000 de copii cu autism, înregistrați în evidențele oficiale

8 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Numărul cazurilor nou diagnosticate crește de la an la an, iar cei mai mulți dintre copiii afectați sunt băieți.

 

În cadrul unei conferințe organizate de asociația Help Autism, pe tema implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu autism, a fost prezentată o statistică, actualizată, cu privire la numărul de copii cu această afecțiune înregistrați în România, concomitent cu o analiză a principalelor probleme cu care se confruntă aceștia și părinții lor.

Astfel, conform datelor prezentate în cadrul conferinței, la finele primului trimestru al acestui an, în evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor din țară erau înregistrați 11.241 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA), iar marea majoritate – 11.214, mai exact – sunt încadrați în grad de handicap. Cea mai mare incidență a bolii este în rândul copiilor de sex masculin, la acest moment fiind înregistrați în evidențe 8.325 de băieți cu autism și 2.856 de fete.

Numărul copiilor cu autism din România este în continuă creștere, cazurile nou diagnosticate fiind tot mai multe de la an la an. Astfel, dacă în anul 2008 erau înregistrate la cabinetele medicilor de familie 361 de cazuri noi de autism, numărul acestora a crescut la 1.147 în anul 2017.

 

Statisticile indică, de asemenea, că 40% dintre cazurile nou identificate anual provin din mediul rural, fără acces sau cu acces foarte dificil la serviciile de abilitare și reabilitare din orașele mari.

De altfel, lipsa serviciilor integrate și accesul dificil la serviciile existente constituie una dintre principalele probleme evidențiate de reprezentanții asociației Help Autism, în cadrul conferinței. Acestora li se adaugă și cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional.

În ceea ce privește accesul la serviciile de abilitare și reabilitare, principalele piedici cu care se confruntă copiii cu autism și părinții acestora sunt diagnosticarea întârziată, deficitul de servicii de sănătate, costurile ridicate și capacitatea limitată a centrelor. La acestea se adaugă numărul insuficient de centre, existând chiar și orașe reședință de județ care nu dispun de servicii de abilitare și reabilitare destinate copiilor cu autism.

 

Părinții se confruntă, în multe cazuri, cu o acută lipsă de informare și lipsa sprijinului necesar din momentul în care copilul este diagnosticat cu TSA. În lipsa unor informații precise referitoare la traseul pe care trebuie să îl urmeze după momentul diagnosticării, dar și din cauza inexistenței unor rețele de servicii specializate integrate, mulți părinți apelează la serviciile unor psihoterapeuți privați sau al unor centre educaționale și de reabilitare private.

Reprezentanții asociației spun că aceste servicii au costuri foarte mari, iar problema este că părinții plătesc fără a fi evaluată și calitatea serviciilor.

Pentru copiii cu autism, intervenţia timpurie cu terapii specifice şi continuarea intervenţiilor într-o manieră consecventă şi pe perioade medii sau lungi de timp sunt esenţiale pentru recuperare şi dobândirea de către acesta a posibilităţilor de a duce o viaţă cât mai independentă”, au subliniat reprezentanții asociației, în cadrul conferinței.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*