REZIDENȚIAT 2019: Problema numărului de locuri și posturi, rezolvată printr-o ordonanță de urgență

11 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Astfel, niciun tânăr care a promovat examenul de intrare în Rezidențiat nu va rămâne „pe dinafară”. În plus, pentru ca tinerii să poată fi implicați direct în actul medical se va reduce numărul de rezidenți pentru fiecare formator și s-a lărgit baza de pregătire, prin selectarea unor spitale private, militare și județene.

 

Ministrul Victor Costache a anunțat, în această dimineață, că în ședința de guvern de ieri a fost adoptată o ordonanță de urgență care aduce modificări legii privind organizarea Rezidențiatului, astfel încât toți candidații care au promovat examenul susținut duminică, dar nu au mai prins locuri și posturi, să poată fi încadrați de la începutul anului viitor, la fel ca ceilalți colegi ai lor. Măsura vine în condițiile în care, pe cele 4.710 locuri și posturi scoase la concurs în sesiunea de anul acesta, au susținut examen 8.876 de candidați, iar ministrul Sănătății dăduse asigurări că toți cei care vor obține punctajul minim de promovare vor intra în Rezidențiat.

Este o zi mare, este o zi importantă, Guvernul a adoptat OUG privind organizarea rezidențiatului. Am reuşit să găsim o soluţie europeană de a lărgi baza de formare pentru aceşti tineri minunaţi pe care-i avem. Din 2020, tinerii rezidenţi îşi vor putea efectua stagiile de formare atât în spitale militare din România, cât și în spitale judeţene mari şi în spitale private. Sunt mii de tineri medici care au luat examenul de rezidențiat și care trebuie integrați în sistemul sanitar, în contextul crizei de personal, de resursă umană pe care o avem la ora actuală în România. Echipa noastră, împreună cu echipa Guvernului a reușit să găsească o soluție europeană de a lărgi baza de formare pentru acești tineri minunați pe care-i avem”, a anunțat ministrul Victor Costache, într-o conferință de presă susținută în această dimineață, împreună cu comandantul SUUMC, general-medic Florentina Ioniță Radu, secretarul de stat Horațiu Moldovan și Teodor Cristian Blidaru, medic rezident și președintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.

 

În contextul în care peste 900 de absolvenți de Medicină se află în situația de a nu fi ocupat unul din locurile și posturile scoase la concurs, dat fiind faptul că au concurat 6.283 de candidați pe 3.960 de locuri, ministrul a subliniat că deși unul din primii pași pentru menținerea tinerilor doctori în țară a fost majorarea salarială, aceasta nu este suficientă, așa că au fost necesare noi măsuri, prin care să poată fi valorificată, în țară, resursa umană. Cu alte cuvinte a fost suplimentat numărul de unități sanitare în care absolvenții își pot face rezidențiatul, crescând astfel și numărul de locuri și posturi disponibile.

Documentul legislativ aprobat ieri, în urgență, prevede că „pregătirea în rezidenţiat se va desfăşura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare şi unităţi medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale”. 

 

Victor Costache a precizat că prin această ordonanță s-a rezolvat principala problemă, cea a celor peste 900 de locuri suplimentare necesare pentru absolvenții de Medicină care au fost declarați admiși, dar nu puteau fi încadrați pe locurile și posturile scoase la concurs. Ministrul consideră însă că „este important să ne aplecăm și asupra condițiilor de muncă și de formare a acestei generații de tineri”. În acest context, el a menționat că nu vor mai exista, ca până acum, câte 70 până la 150 de rezidenți la un profesor, în condițiile în care în străinătate sunt unul, cel mult doi rezidenți care se formează, pe generație, la un cadru didactic.

Și pentru Farmacie unde, potrivit ministrului, există un plus de 460 de tineri care au promovat examenul, ca și pentru tinerii de la Medicină dentară unde sunt peste 1000, deși subiectele au fost foarte grele, Victor Costache spune că se vor găsi soluții. El a spus însă că, în condițiile în care absolvenții facultăților de medicină dentară și de farmacie au drept de liberă practică și fără rezidențiat, se așteaptă ca un un număr mult mai mic dintre cei care au promovat examenul de rezidențiat în aceste domenii să aibă nevoie să fie integrați. În plus, față de anii anteriori, ministrul a subliniat că, de anul acesta, pentru tinerii farmaciști au fost introduse „două specialități noi, care permit formarea în farmacie generală și în industrie farmaceutică. Știți foarte bine că începem să dezvoltăm din nou industria farmaceutică din România și acei oameni nu aveau resursa universitară necesară, deci venim și în sprijinul dezvoltării industriei farmaceutice autohtone”.

 

Ministrul Sănătății a menționat că nu a stabilit încă un număr maxim de rezidenți pe care-i poate avea un profesor îndrumător, dar cu siguranță acesta va fi mult mai mic, în funcție și de specialități. „Nu vrem ca impunând un număr să ne trezim în unele specialități deficitare, unde nu avem formatori, că ne limităm singuri dreptul la formare. Deci, cu singuranță o să reglementăm acest număr, ca să abatem derivele despre care am discutat mai devreme, dar este un proces care mai durează, nu avem soluția magică imediat”, a spus Victor Costache.

În completare, g-ral medic Florentina Ioniță Radu, comandantul Spitalului Militar central, care a subliniat că unitatea medicală pe care o conduce are baza logistică și profesională necesară instruirii rezidenților, a fost de acord că „nu poți să intruiești 140 de rezidenți, pentru că în aceste condiții, rezidenții nu se vor simți implicați. Un medic nu poate îndruma mai mult de 3-4 rezidenți. Și dacă nu sunt implicați în actul medical, bineînțeles că aceștia vor pleca”, menționând că spitalul pe care-l coordonează are capacitatea de a prelua și instrui și o parte din rezidenții civili și militari. Dr. Ioniță a subliniat însă că este foarte important ca spitalele selectate, ca și universitățile, să fie acreditate și verificate, anual, de câtre Ministerul Sănătății, așa cum se întâmplă și în străinătate.

 

Dr. Horațiu Moldovan a punctat faptul că au fost deja selectate unitățile medicale publice și private în care se va desfășura rezidențiatul, iar deschiderea către toate spitalele care au baza tehnologică și activitatea necesară pentru a susține acest rezidenți este o măsură menită să democratizeze învățământul medical din România, iar ceea ce este necesar este ca atât unitățile medicale, fie publice, private sau militare să fie acreditate, ca și unitățile de învățământ. „Numărul de rezidenți trebuie să fie relativ mic pentru un formator. Spitalele pe care le-am propus să facă parte din această categorie sunt spitale care au o bază bună pentru ca rezidenții să-și desfășoare activitatea. Este o formă de liberalizare, nu este o formă de excludere”, a punctat secretarul de Stat.

Reprezentantul rezidenților a salutat această deschidere și măsurile luate de Ministerul Sănătății, apreciind că prin eliminarea monopolului pe care l-au deținut profesorii de la UMF în pregătirea rezidenților, nevoiți să se înghesuie doar în anunite spitale din marile centre universitare, se va vedea o diferență la nivelul calității actului medical și în spitalele județene, unde va crește nunărul de medici și mulți dintre doctorii tineri vor renunța la gândul plecării din țară. „În momentul în care rezidenții vor merge la nivel local și vor vedea că există facilități, poate, ulterior, vor fi încurajați să rămână acolo și să nu se mai înghesuie în centrele universitare mari. Asta ar putea să vindece, pe termen lung, sistemul nostru de sănătate”, crede Teodor Blidaru.

 

Tinerii care au luat examenul de rezidențiat vor alege, în ordinea mediilor, instituția medicală unde vor face pregătirea. Cum pe lista de unități sanitare au fost introduse multe spitale noi, ministrul a anunțat că până când va avea lorc procesul de selecție se va rezolva și problema tehnică. „În perioada 17-19 decembrie are loc procesul de selecție națională în ordinea mediilor. Avem la dispoziție aproximativ o săptămână până se va desfășura procesul de selecție care va avea loc transparent. Lucrăm împreună cu colegii noștri de la UMF-uri ca să debirocratizăm cât mai mult circuitul rezidentului în sistem, să nu mai existe această centralizare la Ministerul Sănătății și să permitem centrelor de formare să participe cât mai mult în procesul de schimbare a stagiilor, care în momentul de față este foarte centralizat. Este un sistem care va funcționa foarte bine și lucrăm împreună pentru integrarea centrelor noi. Această măsură s-a încercat să fie implementată timp de 10 ani, nu s-a reușit, pentru că necesită dialog și implicare între toți partenerii, dar am reușit în săptămânile acestea. Nu a fost deloc simplu, a fost o muncă susținută, purtată de chipa noastră și de toți partenerii”, a punctat ministrul, menționând totodată că plata rezidenților care vor alege spitalele private se va face tot de la bugetul de stat, dar în Ordonanța de Urgență a prevăzut și posibilitatea ca spitalele private să preia o parte din această „sarcină”, pentru a ușura cheltuielile bugetare.

 

Pentru a facilita comunicarea în această perioadă între absolvenții admiși și Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), din cadrul ministerului, a fost înființat cu un grup de suport. Grupul este alcătuit din reprezentanţi ai ministerului şi reprezentanţii celor admişi, care vor lucra împreună în vederea integrării tuturor celor care au obţinut peste 60% din punctajul pe ţară, pe domeniu. La CRUSP va funcționa până în luna februarie un birou dedicat informării și consilierii absolvenților, aceștia urmând să aibă la dispoziție și o adresă de e-mail special creată, precum și un număr de telefon dedicat.

Prin reglementările de astăzi eliminăm inechităţile existente, elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât şi în unităţi sanitare private şi instituţii de învăţământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condiţiile de pregătire. Astfel, toţi cei care au obţinut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimăm 7.159 rezidenţi, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reuşit acest lucru în condiţiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidenţiat” a declarat ministrul Victor Costache în încheierea conferinței de presă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*