REZIDENȚIAT 2019 : 8.876 de absolvenți de medicină și farmacie candidează pe 4.710 locuri și posturi

29 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, ministrul Sănătății dă asigurări că toți cei care vor obține punctaj de promovare vor fi admiși ca rezidenți, iar centrele universitare sunt pregătite pentru organizarea concursului din 8 decembrie și pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți.

 

Mai sunt doar câteva zile până la organizarea concursului de intrare în Rezidențiat, iar pentru a se asigura că totul se va desfășura în bune condiții, ministrul Victor Costache, împreună cu echipa Ministerului Sănătății, a organizat, joi, o videoconferință cu rectorii și prorectorii celor șase universități în care se va organiza examenul, pe 8 decembrie. Ministrul a primit asigurări că universitățile sunt pregătite, astfel că toți candidații vor beneficia de condițiile optime de desfășurare a concursului, cât și pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți.

Totodată, ministrul Costache a discutat, împreună cu rectorii și prorectorii universităților de medicină și farmacie care fac parte din Comisia Centrală de organizare a concursului de intrare în Rezidențiat și din comisiile locale, cu reprezentații premierului, ai Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației și Cercetării, despre adoptarea unor măsuri suplimentare care să dea posibilitatea concurenților care obțin la concurs peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși ca rezidenți.

În timpul întâlnirii, toate comisiile locale de organizare a concursului au asigurat echipa de conducere a Ministerului Sănătății că nu există disfuncționalități în modul de desfășurare, conform metodologiei și cerințelor de concurs.

 

Reprezentanții centrelor universitare în care este organizat concursul au informat, de asemenea, că au capacitatea de a asigura suplimentarea numărului de rezidenți, în special pentru specialitățile deficitare.

Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar ne dorim ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși, în condițiile în care resursa umană este deficitară. Vom găsi soluții pentru acești tineri, așa cum a asigurat și prim-ministrul, și am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului să prezinte o analiză în acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenți. După concurs, vom discuta împreună, toți cei implicați, și măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea acestui concurs în anii care urmează“, a spus ministrul Costache în timpul videoconferinței.

 

Ministerul Sănătății va organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie și, la fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătății, în această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8.876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 medicină, 1.740 medicină dentară, 853 farmacie).

Aceștia candidează pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locurilor pe domeniul medicină, față de numărul de absolvenți.

 


Adaugati un comentariu


 

*