REZIDENȚIAT 2019: Astăzi începe repartiția candidaților admiși

17 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Toți candidații care au obținut baremul minim de 60% în urma examenului susținut pe 8 decembrie vor primi locuri și posturi, îi asigură ministrul Sănătății.

 

Astăzi începe o nouă etapă importantă a sesiunii din acest an a Rezidențiatului, anume cea a repartiției pe locuri și posturi a absolvenților declarați admiși. Pentru prima dată după 1989, toți candidații care au obținut punctajul minim pentru promovare vor primi repartiție, iar același lucru se va întâmpla și în anii următori, întrucât noile prevederi legislative privind organizarea Rezidențiatului impun ca numărul de locuri și posturi scoase la concurs să fie cel puțin egal cu cel al absolvenților din anul respectiv.

Repartiția se va face pe durata a trei zile , până joi, 19 decembrie, prin sistem de teleconferință, așa cum s-a procedat și în anii anteriori. Candidații vor avea astfel posibilitatea să își aleagă locurile și posturile în specialitate, precum și centrele în care vor efectua pregătirea, repartiția făcându-se în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute în urma examenului din 8 decembrie.

Deși anul acesta a fost suplimentat cu 2.448 numărul locurilor scoase la concurs, dintre care 936 la Medicină, 1.052 pentru Medicină Dentară și 460 pentru Farmacie, numărul candidaților a fost cu mult peste cel al locurilor și posturilor disponibile.

 

Astfel, pe cele 4.710 locuri și posturi scoase la concurs au concurat 8.876 de candidați, iar numărul celor admiși l-a depășit pe cel al locurilor disponibile.

La Medicină, numărul candidaților care au obținut baremul minim de promovare l-a depășit cu peste 900 pe cel al locurilor și posturilor disponibile, în condițiile în care au concurat  6.283 de candidați pe 3.960 de locuri, în timp ce la Medicină Dentară, peste 1.000 de candidați s-au aflat în aceeași situație, iar la Farmacie, 460.

Deși, la scurt timp, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se creează posibilitatea efectuării rezidențiatului și în spitalele județene, cele private precum și în unitățile medico-militare, mulți dintre candidații și-au exprimat îngrijorarea până în ultimul moment, primind noi asigurări din partea ministrului Victor Costache că problema s-a rezolvat, iar lucrurile vor fi îmbunătățite în anii următori.

 

Candidații declarați admiși nu vor avea zilele acestea nicio emoție, pentru toți existând certitudinea că își vor începe stagiul de pregătire anul viitor. Referindu-se la această nouă etapă a rezidențiatului, ministrul Victor Costache a declarat că „în condițiile unei resurse umană deficitare în sistemul medical, echipa Ministerului Sănătății a îndeplinit primul obiectiv pe care l-am avut stabilit în programul de guvernare. Este prima oară, după 30 de ani, în care au fost asigurate locurile pentru toți cei care au obținut punctajul de trecere. Am suplimentat locuri pentru mai multe specialități, în special cele deficitare, ca de exemplu pediatrie, medicină de urgență, ATI, medicină de familie, epidemiologie etc. Practic am început implementarea primelor măsuri pentru a ține tinerii rezidenți în țară”.

Dacă repartiția va fi una fără emoții, candidații au avut parte din plin de astfel de trăiri în perioada premergătoare, examenul care trebuia să aibă loc în luna noiembrie fiind amânat pe fondul disputelor politice dintre președintele Iohannis și fosta guvernare PSD. În urma șicanelor dintre cele două părți, postul de ministru al Educației a rămas liber, astfel că nu a mai avut cine să semneze documentele necesare pentru organizarea examenului. Incertitudinea a continuat să plutească multă vreme și după ce examenul a fost reprogramat pentru 8 decembrie, candidații temându-se ca va avea loc o nouă amânare iar examenul se  va amâna pentru anul viitor, ceea ce ar fi impus o serie de modificări legislative.

Lista locațiilor în care va avea loc repartiția candidaților este disponibilă pe site-ul oficial al Rezidențiatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*