REZIDENȚIAT 2019: A început repartizarea candidaților pe centre universitare

25 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Rezultatele repartizării vor fi afișate la jumătatea săptămânii, urmând ca examenul să aibă loc pe 8 decembrie, după cum s-a stabilit.

 

Astăzi se desfășoară o nouă etapă premergătoare examenului de Rezidențiat care va avea loc de duminică într-o săptămână. Perioada de înscriere s-a încheiat în cursul săptămânii trecute, iar vineri a fost termenul limită până la care direcțiile de sănătate publică au putut transmite pentru centralizare listele cu candidații înscriși.

Prin urmare, astăzi începe repartizarea candidaților înscriși, pe centrele universitare în care vor susține examenul din data de 8 decembrie. Concursul de intrare în rezidențiat se va susține, la fel ca și în anii anteriori, în cele șase centre acreditate pentru organizarea examenului, respectiv, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Procedura de repartizare se va încheia miercuri, 27 noiembrie, rezultatele urmând a fi afișate pe site-ul oficial al examenului de Rezidențiat.

După afișarea rezultatelor, candidații nemulțumiți pot depune contestații până vineri, 29 noiembrie. Va urma apoi repartizarea pe săli a candidaților, în fiecare centru universitar, în funcție de domeniile pentru care s-au înscris.

 

Acest lucru se va întâmpla până pe 5 decembrie, dată la care repartizarea pe săli va fi publicată atât pe site-ul oficial, cât și pe site-urile universităților de Medicină și Farmacie care vor organiza examenul. Acesta va avea loc, după cum s-a stabilit, pe data de 8 decembrie, metodologia fiind aceeași ca în anii anteriori.

Examenul se va desfășura pe durata a patru ore, în care candidații vor avea de răspuns la 200 de întrebări dintr-un test-grilă. Afișarea rezultatelor ar putea avea loc în cursul aceleiași zile sau luni, 9 decembrie, iar în zilele de 17,18 și 19 decembrie, candidații declarați admiși își vor putea alege locurile sau posturile, în funcție de punctajul obținut.

Ulterior, tinerii medici, medici dentiști și farmaciști admiși la rezidențiat vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare în care își vor face rezidențiatul, termenul prevăzut pentru semnarea acestor documente fiind 6-14 ianuarie 2020.

 

Încadrarea pe clinicile de pregătire se va face în perioada 14-16 ianuarie, iar de la 1 februarie, rezidenții vor fi încadrați în unitățile medicale în care își vor efectua pregătirea.

Pentru această sesiune sunt scoase la concurs 4.710 locuri și posturi, dintre care 3.960 pentru domeniul Medicină, 398 pentru Medicină Dentară, 256 pentru Farmacie și 98 pentru ministerele Apărării, Internelor și Justiției, care dispun de rețea sanitară proprie. Deși numărul candidaților înscriși îl depășește cu câteva zeci pe cel al locurilor și posturilor, niciunul din cei care vor fi declarați admiși nu va rămâne anul acesta fără loc sau post, promite ministrul Sănătății, Victor Costache. „Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri. Trăim într-o țară în care resursa umană este deficitară”, a declarat acesta în zilele trecute.

De anul viitor, examenul de Rezidențiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie, iar numărul de locuri și posturi scoase la concurs va fi cel puțin egal cu numărul absolvenților universităților de Medicină și Farmacie, astfel încât toți candidații declarați admiși să își poată începe imediat stagiul de pregătire.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*