Fapte bune: Cadoul de Crăciun al MaxiFarma pentru buzoieni

17 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Sub sloganul „Grija de sine nu e un răsfăț”, sute de buzoieni și-au putut măsura glicemia gratis și au primit sfaturi despre alimentația corectă, iar cei depistați cu diabet au primit cadouri care să-i ajute să țină boala sub control.

 

Decembrie este luna faptelor bune, și a cadourilor. Cei mai mulți dintre noi, odată cu bilanțul anului care se încheie simțim parcă un impuls de a fi mai buni, mai înțelegători, mai darnici, mai optimiști și de a împărtăși cu cei din jur această stare. Iar pentru pentru că vrem să încheiem anul într-o notă optimistă și ne place să pășim în noul an cu sufletul împăcat, ne lăsăm mai ușor cuprinși de gândul că făcând o faptă bună, oricât de mică ar fi ea, putem schimba lumea într-una mai bună.

Bunătatea, compasiunea, interacțiunea umană pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și la prelungirea vieții, susține medicul psihiatru Kelli Harding, de la Columbia University Medical Center, care pornind de la un experiment conceput pentru a stabili relația dintre colesterolul ridicat din sânge și sănătatea inimii la iepuri, a descoperit că bunătatea – vorbea cu iepurii de laborator în timp ce îi hrănea – a făcut diferența dintre un atac de cord și o inimă sănătoasă. În cartea sa „The Rabbit Effect”, aceasta aduce argumente științifice despre cum dragostea, prietenia, comunitatea pot avea un impact mai mare asupra sănătății noastre decât cele mai promițătoare remedii din cabinetul medicului sau din laboratorul farmaceutic.

Și pentru că există fapte bune cu dublu impact asupra sănătății, în aceste zile vom încerca să vă relatăm și noi, cel puțin despre câte o faptă bună pe zi, din domeniul medical, înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului și a Anului Nou care sunt parcă, mai mult decât oricare alte sărbători de peste an, unele ale bucuriei, înțelegerii, prieteniei, ale faptelor bune.

 

Vorbim astăzi despre faptele bune puse la cale de două tinere frumoase, inimoase și darnice, una medic diabetolog, cealaltă doctorand în științe farmaceutice, susținute de doi tineri la fel de inimoși care patronează lanțul de farmacii MaxiFarma și care au susținut acțiunea denumită generic „Grija de sine nu e un răsfăț!”. Au oferit astfel buzoienilor posibilitatea de a-și testa gratuit glicemia, dar și de a primi sfaturi cu privire la prevenirea și ținerea sub control a diabetului zaharat, cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume, de care se estimează că suferă aproape două milioane de români, deși sunt diagnosticați doar puțin peste 800.000, iar peste 3.000 dintre ei sunt copii.

Statisticile indică o incidență mare a diabetului în țara noastră (11,6%), dar mai îngrijorător este faptul că se estimează că numărul celor care suferă de această boală fără să știe este de cel puțin dublu, iar 2 din 10 pacienți cu diabet nu au fost la diabetolog în ultmil an și 4 din 10 pacienți care suferă de diabet nu se tratează, ajungând ca 7 din 10 persoane cu prevalență pentru diabet de tip 2 să fie diagnosticate în stadii avansate ale bolii. Ținând cont de aceste date și pentru că vrem ca mai ales în această perioadă, când, după câteva săptămâni de post, mulți dintre români uită de cumpătare, iar de la Crăciun și până la Sfântul Ion fac excese culinare, dar și pentru că este o perioadă în care dăruim, MaxiFarma a considerat oportun să le ofere buzoienilor posibilitatea de a-și testa gratuit glicemia, de a primi sfaturi despre cum să-și păstreze sănătatea”, spune Oana Gheorghiu, farmacist coordonator MaxiFarma Buzău.

 

Apriliana Stănescu

Evenimentul, organizat duminică, la farmacia de pe strada Unirii a lanțului farmaceutic, a atras aproape 250 de buzoieni care fie au aflat despre acțiune de pe rețelele de socializare, fie au ajuns în farmacie pentru a-și lua medicamentele de care aveau nevoie și apoi și-au anunțat familia și prietenii ori pur și simplu au trecut pe stradă și au văzut că au oportunitatea de a-și măsura valoarea glicemiei, gratuit.

Este necesar să tragem cât mai multe semnale de alarmă și să ajutăm cât mai mulți oameni să conștientizeze pericolul diabetului zaharat, să-i ajutăm să se informeze din surse autorizate despre riscurile și impactul diabetului zaharat asupra sănătății. Motivul principal pentru care particip de fiecare dată cu interes la astfel de campanii este pentru a trage un semnal de alarma asupra importanței depistării precoce a diabetului zaharat. Populatia trebuie informată, periodic, asupra semnelor și simptomelor care pot indica prezența acestei afecțiuni, pentru că diagnosticarea precoce este fundamentală pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor, care pot avea consecințe grave asupra sănătății și poate afecta, grav, ochii, inima, rinichii, nervii terminali, respirația și se poate ajunge chiar la orbire, la infarct, la leziuni renale sau la amputații. De aceea, informarea corectă și educația populației cu privire la boala diabetică este imperios necesară, România confruntandu-se cu o prevalență a diabetului mult peste media europeană”, a explicat medicul Apriliana Stănescu, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, care în cele câteva ore de voluntariat a testat 245 de persoane, dintre care 48 au avut valoarea glicemiei peste limita normală și au fost sfătuite să se adreseze medicului de familie pentru analize suplimentare și apoi să se adreseze unui medic specialist diabetolog, pentru tratament specific.

 

Cei mai mulți dintre cei care au avut valori crescute ale glicemiei nu știau și nici măcar nu bănuiau că au această problemă. În momentul în care au discutat cu medicul, cu farmacistul sau asistentele care au participat la acțiune, și-au dat seama că anumite simptome ar fi trebuit să-i determine să meargă la medic. „Nu am știut că am glicemia mare. Noroc cu dumneavpastră, că altfel nu știam, pentru că nu prea merg la medic… Am pus oboseala și alte simptome despre care acum aflu că sunt specifice diabetului, pe seama vârstei”, a recunoscut o doamnă cu o valoare a gliceimiei de 240 (dublu față de cea normală), care a promis că nu-și va mai neglija sănătatea.

O bătrânică de 94 de ani, la care valoarea glicemiei a fost aproape de cea ideală, a intrat în farmacie doar pentru că a văzut că era aglomerație și s-a gândit să afle ce se întâmplă, a spus că este mulțumită că a avut ocazia să-și „facă o analiză gratis, că la doctor nu merg, fetele mamei, dacă nu mă doare nimic”. A atras simpatia medicului și farmacistelor, iar când a fost invitată să servească măcar un măr sau niște fructe confiate, ori alune sau ce mai era prin farfurie, a refuzat, la fel cum a refuzat și orice altceva, spunând că i-ar prinde bine „o țuiculiță”, că așa a ajuns ea la această vârstă fără să se vaite și fără să aibă nevoie de ajutor pentru a se descurca…

 

Despre diabet, această boală „parșivă” care nu doare și are simptome ușor confundabile cu cele ale altor afecțiuni, medicul Apriliana Stănescu a explicat că „este o boală cronică determinată de incapacitatea pancreasului de a produce destulă insulină sau de imposibilitatea organismului de a folosi eficient insulina produsă. Lipsa insulinei duce la creşterea glicemiei. Pe termen lung, hiperglicemia afectează întregul organism şi duce la insuficienţă multiorganică. Peste 250 milioane de oameni din întreaga lume au diabet. Fără acţiuni şi programe concrete de luptă împotriva acestei boli se estimează că se va ajunge la 380 milioane, în următoarea generaţie! De aceea, e foarte important să cunoaştem semnele şi simptomele: urinări frecvente, sete excesivă, foame exagerată, scădere în greutate, oboseală, lipsă de interes sau de concentrare, vărsături şi dureri de stomac, amorţeli sau furnicături la nivelul mâinilor, vedere înceţoşată, infecţii frecvente, răni care se vindecă foarte greu. Diabetul este o boală cronica şi, netrată, poate duce la complicaţii grave şi chiar la deces. Pacienţii cu diabet trebuie să-şi măsoare glicemia frecvent, uneori zilnic, să-şi administreze medicaţia, să facă exerciţii fizice regulate şi să-şi ajusteze dieta. De aceea, educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor”, detaliază diabetologul.

 

Prezent la eveniment, conf. univ. dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău a subliniat, la rândul său, că astfel de acțiuni sunt din ce în ce mai necesare, iar poziția farmacistului trebuie reconsiderată, pentru a nu mai fi perceput doar drept un comerciant de medicamente, ci ca un prieten al pacientului, un practician și un membru al echipei terapeutice.

Este nevoie de o nouă strategie de abordare a politicilor sanitare și de o repoziționare a farmacistului, prin introducerea în practică a serviciilor farmaceutice. Deși acesta este un plan de lungă durată, este indispensabil profesiei noastre. Trebuie să rupem legătura cu cutia de medicament, este nevoie să devenim farmaciști comunitari, să ne apropiem de pacienți și să avem o colaborare mai strânsă cu medicii. Este extrem de important să existe o abordare integrativă a pacientului. Nu de puține ori se întâmplă ca un pacient care merge la un specialist să primească un tratament care-i poate face rău, pentru că acesta nu știe că bolnavul are și altă boală. Interacțiunea dintre anumite medicamente poate fi riscantă. Un alt pericol vine din multitudinea de suplimente nutritive existente pe piață, care nu sunt supuse unor reglementări stricte, așa cum sunt medicamentele și ale căror efecte nu sunt controlate, dar care prin reclame redundante infleunțează oamenii să le consume ca panacee universale. De aceea cred că este necesară o nouă legislație în domeniu, iar Colegiul Farmaciștilor face eforturi în acest sens. Ca farmaciști, putem face multe pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, mai ales în domeniul prevenției. Este necesară  însă o mai bună comunicare, mai ales în mediul rural, unde pacienții au cea mai mare nevoie de sprijin și consiliere. Trebuie să ne apropiem mai mult de oameni, de comunitate, să vedem ce probleme există și să încercăm să le rezolvăm, în limita competențelor, și să avem o colaborare mai bună cu medicii și cu autoritățile în domeniu”, a concluzionat Răzvan Prisada.

 

Oana Gheorghiu

La finalul evenimentului, farmacista Oana Gheorghiu, coordonator MaxiFarma, s-a declarat mulțumită că aproape 50 de buzoieni care nu știau că au probleme de sănătate vor putea acum să se trateze și să evite complicațiile, iar alți 200 pot sta liniștiți din acest punct de vedere, dar au aflat cum să prevină această boală.

Și pentru ca totul să se desfășoare într-o atmosferă prietenoasă, toți cei care și-au măsurat glicemia au fost invitați să guste din fructele și semințele sănătoase pe care farmacia le-a pus la dispoziție, iar odată cu sfaturile despre un stil de viață sănătos li s-au oferit și pliante cu informații despre diabet.

„În plus, pentru cei care suferă de diabet am pregătit cadouri care să-i ajute să-și țină boala sub control: glucometre, zaharină, ceiauri specifice. Prin astfel de acțiuni vrem să venim mai aproape de pacient, pentru că farmacistul este o verigă importantă în lanțul medical, are un rol important în creșterea gradului de sănătate a comunității şi e important să găsim un echilibru ȋntre nevoile pacienţilor noştri şi problemele sistemului medical”, a mai spus tânăra farmacistă, promițând că astfel de acțiuni vor mai fi organizate, atât în Buzău cât și în Râmnicu-Sărat, pentru că politica firmei patronată de Corneliu Chircu și Adrian Gurău este aceea de a veni în sprijinul pacienților nu numai printr-o gamă completă de medicamente și produse de îngrijire, ci și prin consiliere și susținerea unor acțiuni de prevenție.

Iar pentru că se apropie Sărbătorile, în numele echipei pe care o reprezintă le-a urat atât pacienților cât și colegilor și colaboratorilor „Sărbători Fericite și un An Nou mai bun!

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*