Catena vrea sa controleze si Puterea Profesionala
Cel putin la Buzau, aproape jumatate dintre functiile noii conduceri a Colegiului Farmacistilor sunt vizate de farmacisti care profeseaza in punctele de lucru ale lantului „inimii”.
Farmacistii buzoieni merg la vot peste o saptamana, pentru a-si alege reprezentantii in Colegiul Judetean. Ieri s-a incheiat etapa de depunere a candidaturilor, iar Comisia Electorala Judeteana a publicat, pe site-ul oficial al Colegiului Farmacistilor Buzau, listele cu candidatii inscrisi in cursa pentru cele patru sectiuni de reprezentare: Consiliul Teritorial (Judetean), Adunarea Generala Nationala (care alege conducerea Colegiului National al Farmacistilor), Comisia de Disciplina si Comisia de Cenzori.
Pe listele cu candidati apar cateva nume cunoscute, cum ar fi cel al actualului presedinte, Razvan Prisada sau al vicepresedintei Miriana Stan (ambii doctori in farmacie si cadre didactice universitare) si al unor farmacisti cu experienta precum Marcela Plesea, Marilena Tisaianu, Elena Stamate, Gina Popovici, Florica Serea sau Dragos Popa, ori al pr. prof. Paul Negoita (care desi este farmacist de numai 4 ani, este un nume cunoscut in spatiul public, fiind atat preot cat si consilier local si director al Scolii Postliceale Sanitare de Stat, fost inspector scolar si fost candidat la fotoliul de primar).
Exista insa si multe nume total necunoscute, persoane foarte tinere si cu experienta de doar 3-4 ani in domeniu. Ceea ce sare in ochi de la o posta este insa numarul mare de candidati care reprezinta acelasi lant de farmacii, chiar daca profesional se poate spune ca se reprezinta pe ei insisi!…
Studiind insa cele 4 liste cu cadidati, nu poti sa nu te intrebi ce interese sunt la mijloc, daca unii se bat cu toate armele si mijloacele pentru a domina organizatia profesionala. Nu este greu de inteles ce vizeaza lantul de farmacii care detine suprematia pietei de retail in Romania si care oricum a sufocat farmaciile independente din orase, ademenind bolnavii cu reclame agresive privind preturi „mici, foarte mici” la OTC-uti (medicamente fara reteta), pentru ca la medicamentele scumpe, decontate prin programele nationale de sanatate, sa castige insutit…
Se pare insa ca acum, Catena doreste sa domine si organizatia profesionala care reprezinta interesele farmacistilor in relatiile cu Casa de Asigurari de Sanatate (cu care se incheie contractele), cu Ministerul Sanatatii cu care poate negocia politicile sanitare (si care prin structurile teritoriale da avize, face controale), ca si cu producatorii si distribuitorii de medicamente, intre care se afla si Fildas Trading, compania care opereaza lantul Catena.
„Nascut” in Arges in 1999, brandul Catena este cea mai importanta afacere a grupului Fildas, controlat de Anca Vlad si are peste 480 de farmacii la nivel national. Potrivit „forbes.ro”, Fildas Trading a realizat in 2014 o cifra de afaceri de 334,15 milioane de euro si a raportat un profit net de 9,16 milioane euro, afacerile companiei crescand cu 15,2% fata de anul 2013, in timp ce profitul net a fost mai mare cu 15%. In acest context, nu este greu de inteles ca totul se invarte in jurul banilor si a influentei…
Catena, care detine 10 unitati in contract cu CJAS Buzau, si-a trimis la inaintare, pentru a candida pe locurile eligibile din cele 4 structuri care compun Colegiul Farmacistilor, nu mai putin de 10 reprezentanti: 5 pentru Consiliul Judetean (compus din 11 membri titulari si 5 supleanti), 3 pentru Adunarea Nationala (5 membri titulari), 1 pentru Comisia de Disiplina (3 membri titulari) si 1 in Comisia de Cenzori (3 titulari), ca sa controleze practic „tot ce misca” la nivel de judet, la fel cum isi controleaza clientii, mai ales varstnici, pe care-i duce cu zaharelul cu ajutorul unor actori cu „priza” care-i cheama la „farmacia inimii”, fie ca au nevoie, fie ca trebuie sa-si gaseasca.
Tot 10 farmacii are in Buzau si Sensiblu, dar din acest lant s-au inscris in cursa doar cate 1 candidat pentru Consiliul Judetean si pentru Consiliul National, iar Iris Farm, lant controlat de preotul Paul Negoita, care detine 15 farmacii in urban si 20 de oficine in rural, are 3 candidati pentru Consiliul Judetean (intre care el insusi este unul) si 1 candidat pentru Adunarea Generala Nationala.
Lasand la o parte candidaturile, care pana la urma vor fi sau nu apreciate de colegii de breasla, Comisia Electorala aminteste ca pentru desfasurarea in conditii optime a alegerilor aferente mandatului 2015-2019, la nivelul Colegiului Farmacistilor din judetul Buzau, este bine de stiut ca „exista 4 modele de buletine de vot, in functie de mandatul pentru care s-a candidat, astfel:
*membru al Consiliului Colegiului Farmacistilor din judetul Buzau
*reprezentant in Adunarea Generala Nationala a Colegiului Farmacistilor din Romania
*membru al Comisiei de Disciplina a Colegiului Judetean
*membru al Comisiei de Cenzori a Colegiului Judetean.
In buletinul de vot, candidatii sunt trecuti in ordinea depunerii candidaturii, mentionandu-se numele, prenumele si gradul profesional.
Pe fiecare tip de buletin de vot este mentionat atat numarul membrilor titulari ai categoriei pentru care este buletinul, cat si numarul membrilor supleanti, in conformitate cu Regulamentul electoral national.
Fiecare farmacist cu drept de vot, dupa ce se legitimeaza si semneaza in lista de votare, primeste de la membrii Comisiei Electorale Teritoriale cate un buletin de vot pentru fiecare functie, pe care se va aplica stampila Comisiei Electorale Teritoriale”.
Potrivit Regulamentului Electoral al C.F.R.– publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Art. 42 alin.2 – Exprimarea votului se va face prin taierea din buletinul de vot a numelui candidatului pentru care NU se doreste acordarea votului. Candidatii ale caror nume nu au fost taiate se considera ca fiind votati.
Art. 40 – Buletinele neconforme, inexacte, deteriorate sau cele completate gresit de catre alegatori in timpul votarii vor fi anulate prin mentiunea si semnatura presedintelui, aplicandu-se totodata si stampila comisiei electorale teritoriale.
Art. 49 – Sunt nule buletinele de vot care:
a) care nu poarta pe prima fata stampila comisiei electorale teritoriale;
b) care au alta forma sau alt model decat cele aprobate;
c) care nu sunt conforme;
d) in care numarul maxim al membrilor organului de conducere pentru care s-a exprimat votul este depasit.
„Ne bucura interesul manifestat la depunerea candidaturilor si le dorim succes farmacistilor care au candidat”, transmit reprezentantii Comisiei Electorale, facand precizarea ca niciun candidat nu si-a depus CV pentru a fi postat pe site. Comisia isi exprima insa speranta ca se vor prezenta la vot, chiar din Turul I, cat mai multi, daca nu chiar toti cei 246 de membri ai Colegiului Farmacistilor Buzau.
Reamintim ca Turul I de scrutin are loc in zilele de 24 noiembrie (intre orele 8.00-20.00) si 25 noiembrie 2015 (intre orele 8.00-14.00), la Hotel Pietroasa din Municipiul Buzau. Daca nu se va intruni cvorumul, Turul II va avea loc in ziua de 08 decembrie 2015, la sediul Colegiului.
In conformitate cu legea electorala, inscrierea candidatilor pe buletinele de vot, se face in ordine alfabetica art.36 pnct 2
Unde erau lanturile de farmacii cand decontarile se faceau de catre cjas la 18 luni dar ratele la banci se plateau lunar cu dobanzi anuale de 160%?
De ce nu se face un Colegiu Catena?
Nu suntem la meci.
Din Colegiu fac parte toti farmacistii si ar trebui sa ne rusinam pentru crearea acestor curenti opozanti intre farmacisti!
Noi trebuie sa alegem reprezntanti valorosi profesional si care au avut timp sa dovedeasca asta. Pana la urma cred ca toti farmacistii ar trebui sa-si propuna sa devina valorosi profesional. Cei care inca nu sunt, sa dea Cezarului ce e al Cezarului si sa se apuce de invatat!
Cum vor controla profesia daca nu au avut timp sa invete asta?!
Hai Catena…
Mafie este peste tot.
Ar fi totusi frumos sa existe cu adevarat Legea Conurentei si unele farmacii sa nu mai intampine probleme cu contactele cu casa judeteana (nu li se semneaza contractul doar pt. ca sunt vis-a-vis de pilosi)