Farmacistii buzoieni, fata in fata cu „nu mai merge si-asa!”

27 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Multi dintre ei au constientizat nevoia imperativa de a se „reinventa” la sedinta de bilant a Colegiului Judetean Buzau al Farmacistilor, urmata de o conferinta cu speakeri invitati de la Colegiul National si Colegiul Mures.

 

Razvan Prisada si Nicoleta Radu

Razvan Prisada si Nicoleta Radu

Bilantul activitatii Colegiului Judetean al Farmacistilor Buzau, problemele cu care s-au confruntat si mai ales urmeaza sa se confrunte farmacistii ca profesionisti liberali, regulile de buna practica si modalitatile de fidelizare a clientilor sunt doar cateva dintre subiectele discutate de farmacistii buzoieni in cadrul unei ample manifestari profesionale desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute.

Asa cum au fost anuntat din vreme, farmacistii buzoieni au avut ocazia, cu prilejul evenimentului organizat de CJF Buzau, creditat cu 20 de puncte EMC, sa evalueze modul in care au fost si sunt reprezentati in relatiile cu autoritatile ca breasla, dar si sa discutam despre o strategie care trebuie adopta  in situatia actuale din piata farmaceutica, in care este tot mai dificil de rezistat ca farmacist independent, in contextul concurentei tot agresive a marilor lanturi, ale caror posibilitati financiare le depasesc cu mult pe cele ale unei farmacii de cartier sau din mediul rural”, a precizat Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau.

 

farmacistiDespre riscurile profesionale la care sunt expusi permanent si cum anume trebuie procedat pentru prevenirea acestora, despre substantele periculoase existente in anumite medicamente si felul in care acestea pot fi folosite ca droguri, despre necesitatea respectarii „cu sfintenie” a Codului de Etica si Deontologie si a regulilor de buna practica, depre relatia cu pacientul si fidelizarea acestuia, dar si despre Marketingul farmaceutic si prezenta in mass-media au aflat noutati in cadrul unei conferinte ulterioare sedintei de bilant.

 Profesorul universitar Camil Vari de la catedra de Farmacologie a UMF Tg. Mures, farm. Iustina Vasvicepresedinta Colegiului National al Farmacistilor, farm. Marius Chereches – antreprenor, manager EcoFarmacia si Nicoleta Radu – farmacist  – toti patru reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor Mures au fost invitati de onoare si speakeri ai evenimentului. Ei le-au impartasit colegilor buzoieni din experienta proprie, care dupa cum a precizat Iustina Vasa fost valorificata si insusita de Colegiul National, care din pacate nu a prea facut nimic din ceea ce ar fi trebuit pentru a sustine aceasta breasla, in ultimii ani”.

 

Razvan Prisada si Iustina Vas

Razvan Prisada si Iustina Vas

Fara egoism, manifestand mentalitatea vestica la care au avut mai mare acces de-a lungul timpului decat buzoienii, dar poate si pentru ca si-au propus ca la alegerile din aceasta toamna „sa dea” noul presedinte al Colegiului National al Farmacistilor, invitatii din Targu Mures au incercat sa ofere si solutii pentru depasirea situatiei critice in care se afla la ora actuala farmacistii profesionisti. In contextul in care piata este dominata de marile lanturi, ei au propus tehnici si metode de „reinventare” care sa ajute farmacistul independent sa faca fata concurentei, fara a se abate insa de la conduita responsabila in relatia cu pacientul, pentru care au fost formati.

Singurul jucator care nu a negociat nimic cu Ministerul sanatatii a fost Colegiul National al farmacistilor. Norocul nostru este ca producatorii si distribuitorii au interese convergente cu ale noastre si trebuie sa recunoastem, daca avem unele mici castiguri, lor li se datoreaza. Inmasura in care la toamna, CFR va sti sa se insanatoseasca si sa se ocupe de problemele profesionistilor pe care ii reprezinta, speram ca lucrurile sa se mai schimbe si pentru noi. Pana una-alta, insa, este necesar ca fiecare sa incerce sa-si organizeze cat mai bine activitatea, sa-si evalueze pierderile pe care odata cu scaderea preturilor le are de suferit, sa faca economii, pentru a putea depasi aceasta perioada”, i-a sfatuit Iustina Vas pe colegii sai buzoieni, insistand asupra faptului ca „in tara lui merge si asa, nu mai merge si asa!”.

 

Prof. dr. Camil Vari

Prof. dr. Camil Vari

Folosindu-se de experienta omului de la catedra in relatia sa cu studentii, prof. univ. dr. Camil Vari le-a facut farmacistilor buzoieni o prezentare succinta dar extrem de atractiva despre substantele periculoase prezente in anumite medicamente si felul in care acestea pot fi folosite de consumatorii de droguri, dar si despre atentia pe care trebuie s-o acorde receptiei medicamentelor, pentru a evita anumite riscuri.

Acesta a indicat amfetaminele prezente in medicamentele pentru tratamentul Bolii Parkinson, in anumite anestezice, chiar si in anumite pulberi pentru spalaturi vaginale, dar mai ales in anumite suplimente nutritive, aparent inofensive, pe care mai ales tinerii stiu sa le deturneze, folosindu-le ca droguri, in special dupa interzicerea „magazinelor de vise”.

O expunere extrem de interesanta, argumentata stiintific si „presarata” cu exemple concrete si studii, care a incitat la intrebari asistenta. Ba chiar a generat intrebarea „este chimist?”, la care presedinta Colegiului targmuresean, Iustina Vas, a raspuns cu mandria nedisimulata a sefului de echipa: „Nu este chimist, e farmacist, dar a fost olimpic la chimie!”.

 

farmacisti- 012Profesorul de la UMF Targu Mures si-a sfatuit, chiar, colegii de breasla buzoieni, sa organizeze intalniri cu publicul tinta – parinti, carora sa le explice aceste riscuri si modalitatile prin care ei pot preveni efectele dezastruoase care s-ar putea manifesta asupra copiilor lor.

Este extrem de important ca farmacistul sa cunoasca toate aceste riscuri, dar si sa incerce sa aiba din cand in cand intalniri cu pacientii fidelizati, pentru a-i informa despre aceste risuri. Parintii, spre exemplu, este bine sa stie ca exista anumite substante continute de unele medicamente care se folosesc in cazurile de viol. Acestea produc o amnezie anterograda, iar cel asupra caruia s-au folosit nu-si aminteste nimic din perioada respectiva. In cazul in care copilul vine acasa de la discoteca, dintr-o excursie sau de la cine stie ce petrecere cu echimoze sau alte semne pe corp, despre care nu-si aminteste, este caz de alerta. Pe langa examinarea fizica, o examinare ginecologica si un examen de urina trebuie efectuate urgent, pentru ca in multe cazuri urmele acestor substante dispar in 24 de ore. Singura analiza in urma careia se pastreaza informatia este cea a firului de par, care este mai scumpa, dar mai concludenta. Numai cunoascand ce i s-a intamplat coopilului tau il poti ajuta, atfel exista riscuri majore care se pot manifesta asupra fizicului si psihicului acestuia”, a explicat profesorul Camil Vari.

Despre Marketingul farmaceutic, Codul de Etica si Deotologie si Reguli de buna practica vom reveni intr-un articol viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*