Profesionistii din domeniul farmaceutic nu trebuie sa se teama, dar Guvernul, DA!

20 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Este mesajul pe care presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania l-a transmis farmacistilor buzoieni, cu prilejul Conferintei organizata de Colegiul Judetean Buzau, pe tema „Noutati in practica farmaceutica”.

 

Prisada-Lupuliasa_3084Farmacistii buzoieni s-au intalnit astazi, in cadrul unei manifestari stiintifice organizata de Colegiul Farmacistilor Buzau, la care prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a fost prezent pentru a conferentia pe tema „Noutati in practica farmaceutica”.

Au fost prezentate ultimele noutati in domeniul farmaceutic si medicamentele care se administreaza in cazul diferitelor patologii, s-a discutat despre medicamentele generice si diferitele combinatii medicamentoase, despre necesitatile farmaco-terapeutice versus necesitatile economice, dar si despre reglementarile actuale privind prescrierea si eliberarea medicamentelor.

Vorbind insa despre liberalizarea pietei farmaceutice prin desfiintarea criteriului demografic, presedintele Colegiului Farmacistilor a declarat ca nu sustine acest demers, aratand ca ar putea duce la disparitia unor unitati, in contextul in care in sectorul farmaceutic este deja o concurenta foarte ridicata, iar profitul farmaciilor a scazut in ultima perioada. Profesorul Lupuleasa a mai spus ca legislatia majoritatii statelor europene include criterii de acces de ordin demografic, geografic sau de proprietate pe piata farmaceutica. Le-a transmis insa farmacistilor buzoieni ca ei sunt si trebuie sa ramana in primul rand profesionisti, oricare ar fi evolutia sistemului de sanatate din Romania si oricate guverne se vor schimba.

 

Lupuliasa-farmacisti1111Intrebat unul dintre farmacistii buzoieni daca farmacistii independenti mai au vreo sansa sa iasa la pensie din aceasta profesie, presedintele CFR le-a transmis ca nu au motive sa se teama, chiar daca nu lucreaza intr-un mare lant farmaceutic, iar tendinta vanzarilor online inregistreaza o crestere alarmanta.

Speranta trebuie sa ne fie alaturi intotdeauna si vrednicia este ceea ce caracterizeaza farmacistul profesionist, fie ca profeseaza in mediul academic, fie ca isi exercita profesia intr-o mica farmacie si nu intr-un mare lant sau chiar in conditii mai grele, in mediul rural. Veti iesi la pensie din aceasta profesei, nu trebuie sa va temeti, asa cum s-a intamplat si cu sotia mea, care acum isi creste nepotii si se bucura de aceasta noua preocupare. Trebuie sa avem insa rabdare, numai rabdarea ne va face sa fim mai puternici si sa ne asiguram ca vom ramane profesionistii de care pacientii nostri au nevoie”, a precizat profesorul Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

 

Prisada-farmacisti_3091Referitor la controalele pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai CNAS le realizeaza in prezent in farmacii, profesorul Dumitru Lupuleasa a fost informat de presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, conf. dr. Razvan Prisada, precizat, in exclusivitate pentru SanatateaBuzoiana.ro, ca in opinia sa nu era momentul sa se desfasoare astfel de controale, iar felul in care acestea sunt realizate este total inutil, deoarece ceea ce cauta aceste echipe se poate vedea prin retetele care sunt centralizate la Casele judetene de asigurari de sanatate. In plus, unii dintre membrii comisiilor sunt total in afara subiectului, nu stiu ce sa caute. Sa speram ca dupa acest control va veni unul care sa aiba cu adevarat rolul de a corecta aspectele care nu sunt printre cele mai bune in ceea ce priveste acest domeniu”, a explicat presedintele CFR.

Cu prilejul Simpozionului organizat de Colegiul Farmacistilor Buzau, presedintele Lupuleasa s-a intalnit si cu presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Corneliu Vasilescu, cu care a discutat despre modul in care au decurs controlalele in judet si a aflat ca nu au fost identificate probleme.

 

farmacisti-Lupuliasa_3060In ceea ce priveste un raspuns la protestul public adresat Ministerului Sanatatii de catre farmacisti referitor la „campania de denigrare” la care sunt supusi farmacistii si solicitarea de a face publice DE URGENTA numele farmaciilor si ale farmacistilor certati cu legea, profesorul Lupuleasa a spus ca mai are rabdare, intelege caacum sunt prea ocupati sa-si linga ranile, dar mai tarziu vom relua aceasta solicitare si voi cere raspuns. Eu, chiar daca de felul meu sunt un moldovean molcom, cand se intrece masura, nu cred ca vrea cineva sa ma cunoasca!, a punctat presedintele CFR.

Despre comercializarea online a medicamentelor, Dumitru Lupuleasa a apreciat ca „Romania nu este inca pregatita pentru a transpune legislatia europeana in domeniu in legislatia nationala. Mai trebuie inca multa educatie pentru pacienti si sunt de parere ca medicamentele, deocamdata, nu ar trebui sa iasa din farmacii fara sfatul farmacistului, care trebuie sa se asigure ca pacientul a inteles tot ceea ce trebuie in legatura cu administrarea unui medicament, chiar daca este unul care se elibereaza fara prescriptie medicala”.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania si-a luat ramas bun de la colegii buzoieni urandu-le „un an nou mai bun, cu sanatate si realizari”, dar le-a amintit ca pe 5 decembrie va avea loc Gala Farmacistilor, la care vor fi acordate premii profesionistilor din domeniu.

 GALERIE FOTO


Adaugati un comentariu


 

*