„Îngerii alb-galbeni” ai Buzăului, 16 ani de fapte bune. „La mulți ani, Crucea Alb-Galbenă!”
Echipa inimoasă a acestei fundații oferă îngrijiri medico-sociale la domiciliu cu profesionalism, dedicare, empatie și eficiență, iar pentru unii dintre beneficiari constituie singurul ajutor de care au parte într-o perioadă critică a vieții lor.
Au devenit familiare buzoienilor mașinile cu însemnul „Crucea Alb-Galbenă”. Le vedem zilnic trecând pe lângă noi și știm deja că acești „îngeri alb-galbeni” cum le-a numit un pacient pe asistentele care l-au ajutat când avea mai mare nevoie, merg la cineva care se află în impas, fie din cauza unei boli, fie a unei situații socio-medicale extrem de delicate. Știm că se poate conta pe ele, fie că afară este vreme bună, caniculă, ploaie, furtună sau viscol, că nu-și lasă niciodată beneficiarii „în plata Domnului” și, de multe ori, fac sacrificii personale pentru a-i ajuta, fondurile pe care le au la dispoziție fiind insuficiente față de nevoile reale ale celor pe care-i ajută.
Astăzi se împlinesc 16 ani de când o echipă inimoasă, la început formată din numai 4 asistente medicale urgentiste, a început să acorde buzoienilor îngrijiri medicale la domiciliu. Sunt 16 ani de când deputatul flamand Jean Pierre Van Der Meiren, unul dintre cei mai statornici „prieteni” ai comunității medicale locale, a adus la Buzău conceptul de îngrijiri medicale la domiciliu, după modelul Crucii Alb-Galbenă belgiene (Wit Gele Kruis).
Înființarea filialei Buzău a Fundației Crucea Alb-Galbenă a fost posibilă cu sprijinul soților Adriana și Viorel Pietrăreanu – care au convins autoritățile locale ale momentului de necesitatea și beneficiile existenței unui astfel de serviciu pentru unitățile medicale și comunitățile locale, prin implicarea medicilor Dorel Nicolescu și Stanciu Paraschiv, prin entuziasmul a patru asistente medicale urgentiste coordonate de Cristina Vasile, care au urmat un stagiu de pregătire la Wit Gele Kruis Gent, unde au învățat cum trebuie să funcționeze acest concept, și cu sprijinul Consiliului Județean care a înțeles că este nevoie să se implice în susținerea acestui tip de servicii.
La 1 noiembrie 2003 se înființa, pe lângă Spitalul Județean de Urgență, primul serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu din județul Buzău. A făcut pionierat în domeniu, dar gândirea pozitivă, profesionalismul și dedicarea au făcut ca activitatea să crească, să se diversifice și să devină un model și pentru alții. „Am fost, la început, patru asistente medicale. În 2003, nici nu exista legislația aferentă pentru îngrijiri medicale și sociale la domiciliu. Am avut, la început, cinci pacienți. Oamenii au fost surprinși că pot beneficia de servicii medicale comparabile cu cele din spital, dar acasă. După multe insistențe și „lupte” cu autoritățile centrale, în 2004 a început să se aplice un Ordin de ministru din 2003, care legaliza îngrijirile medicale la domicliu. Această activitate s-a dovedit până la urmă o reușită, iar exemplul nostru a fost urmat, rapid, de firme private care încearcă să ofere astfel de servcii. E loc pentru toată lumea, pentru că din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de îngrijire la domiciliu. Din păcate nu toate serviciile oferite sunt de aceeași calitate și nici bani suficienți nu există în sistem, pentru câți oameni ar avea nevoie de ele”, spune Cristina Vasile care, după 16 ani de activitate trage linie și arată că, între timp, echipa pe care o coordonează a crescut, are 20 de angajați și numeroși voluntari, are propriul sediu și acordă îngrijiri medico-sociale la domiciliu pentru peste 1200 de beneficiari unici, anual, iar solicitările sunt din ce în ce mai numeroase.
În cei 16 ani de activitate ai Crucii Alb-Galbenă la Buzău, directoarea fundației, Cristina Vasile, împreună cu echipa a reușit nu doar să-și atragă numele de „îngeri”, pentru felul în care au oferit serviciile pentru care au acreditare, ci să implice filiala și în proiecte importante la nivel național și european, să atragă noi sponsori și să ajute zeci de mii de buzoieni aflați într-o situație medico-socială uneori disperată.
„Acum avem o echipă de 20 de oameni dedicați, formată din asistente medicale, un medic angajat și unul voluntar, asistenți sociali, îngrijitoare la domiciliu. Am pornit la drum acordând servicii medicale cătorva zeci de pacienți externați din Spitalul Judelean de Urgență Buzău, care aveau nevoie de îngrijire de lungă durată în urma unor afecțiuni grave sau traumatisme grave. Între timp, serviciile acordate de noi s-au diversificat, iar acum avem aproximativ 400 de beneficiari/lună și peste 1.200 de beneficiari unici, anual. Cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și al unor sponsori generoși am reușit să avem un sediu propriu, să mărim parcul de mașini și să putem ajunge la ceea ce facem astăzi. O contribuție substanțială au avut Eximprod, Liciu Con, Aurora Inconstruct și Hoeganaes Corporation Europe, dar a contat enorm și sprijinul material acordat de toți ceilalți sponsori care s-au implicat, fiecare cu ce și cum a putut, pentru a ne sprijini: Alcor Group, Algo Import-Export, Antique Events&Catering, Asociația Ecologică Greenlife, Av. George Virgil Gavrilă, Best Tex Company, Biosintex, Cargomar, dr. Mihail Horia Tache, Fundația Progresiv de pe lângă Grupul de firme Constam, Global Vash&Carry, Hepites Farm, Inserv Aqua, Metromax Com, Mobil Telecom, Mondo Confex, Muratti Fashion, Optimed, Precident, Protar Service, Razedent, Real Com, Romoil 2003, Rotta Natura, San Medica Dent, Soloprod, Traian Negoiță. Evident, în demersul nostru, presa a avut un rol important prin susținerea mediatică fără de care ar fi fost mult mai greu să convingem atât de mulți oameni să ne sprijine”, a precizat Cristina Vasile, mulțumind astfel tuturor și fiecăruia în parte, pentru implicare și susținere.
Pentru a putea face ceea ce face echipa inimoasă a Crucii Alb-Galbene este nevoie de profesionalism, dedicare și mai ales o mare iubire de oameni. Nu de puține ori, pentru a putea schimba un pansament, a curăța o rană și a trata un pacient cu o afecțiune gravă, asistentele medicale și cele sociale au fost nevoite, mai întâi, să curețe și să igienizeze camera, pentru că într-un mediu nesteril ar fi muncit degeaba, iar pacientul n-ar fi avut niciun beneficiu. Au fost, chiar, cazuri când s-au dus cu mâncare de acasă, la pacienți care nu aveau pe nimeni să-i ajute.
„De-a lungul anilor s-au perindat multe asistente medicale pe la noi, dar au rămas în echipă doare cele care-și iubesc cu adevărat profesia și sunt capabile de efort, empatie și nu se gândesc decât la oamenii pe care trebuie să-i ajute. Nu este ușor, dar dacă ești dedicat, poți depăși orice situație neconfortabilă, iar răsplata profesională este extraordinară. Nu-i puțin lucru să vezi cum un om pe care îl îngrijești se ridică din pat, atunci când nu mai avea nicio speranță. Este emoționant când vezi că cineva îți mulțumește cu lacrimi în ochi că-l ajuți să îndure mai ușor suferința sau chiar să scape de ea, să se facă bine. Eu cred că aceasta-i adevărata noastră menire și că, într-adevăr, nu poți profesa în acest domeniu decât dacă ai chemare pentru așa ceva”, spune Ștefania Alixăndrică, una dintre „veteranele” Crucii Alb-Galbene Buzău.
La început, acest serviciu de îngrijiri la domiciliu a funcționat cu sprijinul financiar exclusiv al Guvernului Flandrei Orientale, care a asigurat și logistica necesară (mașini pentru deplasare la pacienți, medicamente și materiale sanitare, calculatoare etc). Cu timpul, statul român a recunscut importanța acestor servicii și a acceptat decontarea serviciilor medicale acordate la domiciliu, decontându-le, prin Casele de Asigurări de Sănătate teritoriale, în limita fondurilor disponibile.
Pentru că în cele mai multe cazuri de îngrijiri medicale acordate la domiciliu era nevoie și de acordarea unor servicii sociale, Crucea Alb-Galbenă le-a acordat, la început, din fonduri proprii și din sponsorizările unor oameni cu suflet mare, iar mai târziu, Ministerul Muncii și autoritățile locale au început, la rândul lor, să înțeleagă beneficiile pe care le au comunitățile pe care le reprezintă, în urma susținerii unor astfel de servicii.
În județul Buzău, deși Fundația Crucea Alb-Galbenă oferă servicii de îngrijire socio-medicală atât în municipiul de reședință de județ cât și în comunele limitrofe, consiliile locale par să nu fie interesate de soarta celor e care-i „păstoresc” și se află în nevoie. Doar Consiliul Județean și Primăria Berca au înțeles să sprijine această activitate.
Un pas a făcu și Primăria Brădeanu care a accesat un proiect european pentru îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu cu sprijinul asociației Four Change și și-a format o echipă de asistenți sociali, cu ajutorul Crucii Alb-Galbene.
Există însă mulți alți oameni, în tot județul, care ar avea nevoie de astfel de îngrijiri și nu pot beneficia de ele.
La mulți ani, Crucea Alb-Galbenă Buzău! Să fiți sănătoși „îngeri alb-galbeni”!
Oameni cu suflete deosebite! Va mulțumesc ca existați!!!
Mulțumesc frumos pentru ajutorul acordat în urma cu ceva ani!!! 😘😘😘
Nu imi vine a crede ca au trecut atâția ani! Cuvinte frumoase, la ceas aniversar, zi de care noi uităm, prinse de problemele de zi cu zi. Mulțumim că există Sănătatea Buzoiană, dna Nina Neagu, care ne felicită in fiecare an și care scrie atât de adevărat despre Crucea Alb Galbenă Buzău.
Mi-aș dori ca aceste rânduri să fie citite și de cei care nu cred că există astfel de profesioniști printre noi, românii de rând, încercând să găsească orice motiv, mai mult sau mai puțin răscolit, pentru a ne împiedica să mergem mai departe. Printre beneficiarii noștri au fost tot felul de oameni, de la oameni foarte simpli la oameni care au avut funcții și care au înțeles prea târziu scopul Crucii Alb Galbene, atunci când timpul nu le-a mai permis să facă ceva pentru a ne sprijini menirea.
Dar datorită acestora Dumnezeu ne iubește și vom sărbători și 20 de ani de dedicare și iubire de oameni.
Mii de multumiri fetelor!!! Maini de aur, suflete mari, RESPECT PT TOT CE ATI FACUT PT NOI!!!