„De ei cine are grijă?” – „Îngerii” Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău!

15 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Cu sprijinul Primăriei Buzău, printr-un program pentru acordarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, echipa inimoasă a acestei fundații oferă servicii medico-sociale și de consiliere, informare și îngrijiri la domiciliu mai multor persoane cu afecțiuni cronice și boli incurabile, cu profesionalism, dedicare, empatie și eficiență.

 

Îngerii alb-galbeni”, cum i-a numit unul dintre beneficiarii serviciilor medico-sociale oferite de echipa Fundației Crucea Alb-Galbenă, aduc alinare buzoienilor cu boli grave, chiar la ei acasă. Nu spun niciodată că au obosit, nu se plâng că trebuie să înnoate în zăpadă până la genunchi, că trebuie să îndure arșița verii ori că „treieră” noroiul până la gezne. Din păcate, fondurile de care dispun nu sunt suficiente pentru a răspunde nevoilor tuturor celor care se confruntă cu boli grave și le cer ajutorul.

Prin proiectul „De ei cine are Grijă?”, derulat în parteneriat cu Primăria Buzău, asistentele medicale ale Fundației vor putea ajuta mai multe astfel de persoane.

Având o experiență de 17 ani în furnizarea îngrijirilor medico-sociale la domiciliu, am observat că, în ultimii ani, în Municipiul Buzău ne confruntăm cu o incidență crescută a îmbolnăvirilor de cancer la persoane din ce în ce mai tinere, dar și de diabet zaharat, accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni invalidante ce necesită suport medico-social. La câteva zile după externare ne sunt solicitate serviciile, fie telefonic, fie la sediul Fundației. Chiar dacă ei au primit un set de informații la externare, nu le înțeleg și nu știu să le aplice când se văd puși în situația reală de acasă”, explică directoarea Crucii Alb-Galbene Buzău, Cristina Vasile.

 

Cristina Vasile, alături de Jean Piere Van Der Meiren, „parintele” Fundatiei CAG Buzau

Asistentele medicale ale Crucii Alg-Falbene Buzău au observat frecvent, la persoanele vulnerabile, o lipsă acută de informații corecte, adaptate nivelului lor de trai. De aceea, așa cum au învățat de la belgienii care au o experiență de 100 de ani în acordarea îngrijirilor la domiciliu, „îngerii alb-galbeni” ai Buzăului știu că acești pacienți și familiile lor au nevoie, pe lângă îngriji medico-sociale, de informare și de consiliere din partea unor persoane avizate. „Degeaba există soluții performante oferite de medici sau de mediul on-line, dacă acești bolnavi nu au cum să și le achiziționeze. Degeaba li se oferă la externare multe informații într-un timp scurt, dacă acestea nu sunt oferite gradual, cu exemple concrete. Deși sunt consiliați în spital, acești bolnavi și membrii familiei lor sunt bulversați și nu înțeleg cum să se descurce acasă, în mediul lor de viață. Durerea emoțională, care se accentueza în lipsa informațiilor corecte și a unui sprijin specializat, poate fi uneori mai greu de învins decât durerea fizică. Acest gen de situații, care te pun în postura de a te considera diferit de către cei din jurul tău, pot fi percepute ca traumatisme emoționale. Ele pot debuta cu stări de panică date de teamă de necunoscut (ce pot evolua ușor către depresie) și complicații ce ar putea fi evitate dacă se acționează la timp”, mai spune Cristina Vasile.

 

Stefania Alixandrica

În Municipiul Buzău nu există un departament dedicat consilierii acestor persoane într-un cadru adecvat, care să ofere intimitate, atenție și dedicare fiecărei persoane, nici personal cu atribuții în oferirea de informații specifice, adaptate fiecărei persoane în parte. „Mai ales în această perioadă, pandemia de Covid-19 face ca acești oameni să fie trimiși acasă cât mai devreme posibil din toate spitalele, uneori cu intervenții chirurgicale proaspete sau diagnosticați cu o afecțiune nouă. Din păcate, fără informații referitoare la cum să se îngrijească, cum să se protejeze de infecții, despre cum să se adapteze noii situații date de afecțiunea cronică invalidantă, fără posibilitatea de a merge la control, nu se pot descurca. Și aici intervenim noi, oferindu-le explicații, pliante cu informații și imagini despre ceea ce trebuie să facă,cu filmulețe din care să înțeleagă cum trebuie procedat, pentru a nu apărea complicații nedorite. În plus, personalul Fundației, pe lângă activitățile de îngrijire și consiliere, ține legătura între pacienți și medici, pentru ca informațiile să fie corecte, concise, bine înțelese”, detaliază Ștefania Alixăndrică, unul dintre „îngerii” care de 17 ani nu s-a dat la o parte din fața niciunei greutăți.

 

În contextul actual, dat de pandemia COVID 19, beneficiarii au recomandarea să rămână la domiciliu, evitând locurile aglomerate, pentru a nu complica și mai mult situația lor de bolnavi cronici. Prin urmare, serviciile furnizate la domiciliu sunt cele mai indicate.De aceea, echipa Crucii Alb-Galbene a solicitat sprijinul Primăriei Buzău, care a acceptat să acopere o parte din cheltuielile necesare informării, consilierii și îngrijirii la domiciliu a mai multor persoane vunerabile, pacienți cu stomă sau cu picior diabetic, prin programul de acordare a finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.

Prin acest program putem oferi servicii de consiliere, informare și îngrijiri socio-medicale la domiciliu a cel puțin 20 de persoane stomizate (o deschidere creată chirurgical pentru conectarea unor organe interne la suprafața pielii) în urma cancerului sistemului digestiv, cavității bucale, aparatului renal (ileostomă, colostomă, urostomă, traheostomă, nefrostomă), persoane diabetice pentru prevenirea și ameliorarea complicațiilor acestei afecțiuni (amputații ale membrelor, ulcerații), persoane cu accidente vasculare, cu insuficiență cardiacă sau insuficiență renală și complicații ale acestor afecțiuni. Pentru o mai mare eficiență în oferirea serviciilor de consiliere și informare la domiciliu, avem nevoie de cel puțin patru laptop-uri în plus, de tensiometre și alte materiale cu care să ne atingem obiectivul”, mai spune Cristina Vasile.

 

În prezent, Fundația Crucea Alb-Galbenă Buzău oferă servicii de îngrijiri la domiciliu unui număr mediu de 225 persoane din Municipiul Buzău /lună, dar nevoile identificate sunt mult mai mari. „Dintre aceștia, maxim 10 beneficiari din Municipiul Buzău obțin aprobare pentru decontarea serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate. Aceasta are fonduri limitate pentru îngrijiri la domiciliu, repartizate lunar, decontează un pachet de servicii medicale timp de 90 de zile pe an, în urma unor recomăndari tip de îngrijiri la domiciliu, împărțite în 3-6 seturi a câte 15, maxim 30 de zile. Grupul țintă descris mai sus are nevoie de îngrijiri medicale dar și sociale pe termen lung, care nu se regăsesc în pachetul de servicii decontat de CAS și care nu presupune spitalizarea, iar aceștia nu au acces la fondurile Casei de Asigurări de Sănătate atunci când au nevoie”, detaliază Cristina Vasile, subliniind că activitățile prezentului proiect vin în completarea activităților Fundației Crucea Alb Galbenă Buzău, astfel încât să răspundă nevoilor persoanelor cu afecțiuni cronice, de cele mai multe ori invalidante, aflate sau nu în stare de dependenţă la domiciliu.

 

Extinderea spațiului de funcționare, prin amenajarea unei camere destinată întâlnirilor cu beneficiarii serviciilor de consiliere și informare, adecvată pentru instruiri demonstrative (prezentare de filmulețe instructive, demonstrații live adaptate fiecărui caz în parte), este un alt obiectiv al Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău.

Furnizarea de servicii de consiliere, informare și îngrijiri socio-medicale la domiciliu persoanelor din grupul țintă, fie direct (la sediul fundației sau la domiciliul beneficiarilor), fie prin intermediul Call Center-ului care funcționează în cadrul Fundației Crucea Alb Galbenă Buzău va fi facilitată prin intermediul acestui proiect.

Se vor furniza servicii medicale la domiciliu de către asistenții medicali din cadrul Fundației, conform nevoilor persoanelor din grupul țintă și a recomandărilor medicului de familie sau specialist. Fiecare persoană din grupul țintă poate avea o problemă particulară care nu există în materialele informative; personalul nostru are experiența necesară pentru a găsi soluții tuturor situațiilor particulare. Vor fi distribuite broșuri cu informații specifice, explicate pe înțelesul fiecăruia, vor fi vizionări de filmulețe cu cazuri concrete și cu ce manevre trebuie aplicate pentru prevenirea complicațiilor și pentru dezvoltarea abilităților de autoîngrijire.”, subliniază directorul Crucii Alb-Galbenă Buzău.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*