Primul Centru de Nasteri din Romania, inaugurat la Constanta

10 martie 2017 | 1 comentariu |

Acesta este deservit, exclusiv, de moase licentiate si functioneaza in cadrul Maternitatii unei clinici private din municipiu.

 

Inaugurare Centrul de nasteri din Constanta

Inaugurare Centrul de nasteri din Constanta

Nasterea naturala, considerata cea mai sanatoasa cale de a aduce pe lume o noua viata in mai toate tarile civilizate, in Romania este inca mult devansata de preferinta nasterii prin cezariana, chiar si in cazurile in care aceasta nu este impusa de un risc pentru gravida sau pentru bebelus. In ultimii  ani, tot mai multe moase sunt licentiate, sunt absolvente ale facultatilor de de Medicina, dar legislatia romaneasca este lacunara si face, inca, imposibila manifestarea lor profesionala potrivit pregatirii. S-a facut, insa, primul pas catre normalitate, intr-o clinica privata din municipiul Constanta.

 „Un cadou special pentru femeile din Romania! Din martie, anul acesta, Constanta, prin Spitalul privat ISIS, nu are numai deschidere la mare, dar are si deschidere spre normalitatea nasterii si spre practicile tarilor luminate. Centrul de nasteri «Naste cum simti» va permite femeilor, care vor apela la serviciile lui, sa-si aduca pe lume copiii intr-o maniera practicata cu succes in tarile nordice, considerate dealtfel tarile ideale pentru a deveni mama”, spune buzoianca Melania Tudose, presedinta Asociatiei Moaselor Independente (AMI) din Romania. Prezenta la eveniment, aceasta l-a felicitat pe medicul Mohamed Zaher si echipa pe care o conduce, pentru ceea ce fac si pentru deschiderea pe care conducerea unitatii medicale le-o acorda moaselor si femeilor din Romania.

 

Melania Tudose, presedinta AMI

Melania Tudose, presedinta AMI

Constituit dupa modelul tarilor nordice, unde rata deceselor in timpul nasterii, atat in cazul mamei cat si al copilui este cea mai mica din Europa, Centrul de Nasteri constantean este deservit exclusiv de moase licentiate, absolvente ale facultatilor de Medicina, si functioneaza in cadrul  Maternitatii ISIS Hospital.

Conducerea unitatii medicale vrea sa demonstreze, astfel, cafemeile care nasc intr-un mediu relaxat si beneficiaza de sustinerea unei moase dedicate au o nastere mai usoara, fara riscuri, beneficiind in acelasi timp de un mediu placut si familiar, re ingrijire responsabila si de externare mai rapida, daca starea de sanatate a mamei si nou-nascutului este stabila. Personalul o va contacta in zilele urmatoare pentru a se interesa de starea ei si a nou-nascutului iar ea poate contacta oricand Centrul de Nasteri, pentru a pune intrebari sau pentru cere informatii”.

In cazul unui procent foarte mic de gravide (sub 15%), ale caror sarcini prezinta risc de complicatii, este solicitat ajutorul medicilor Maternitatii in cadrul careia functioneaza Centrul de nasteri, iar acestia, in echipa cu moasele, se ocupa de cazurile patologice.

 

nou-nascut(2)Asa cum declara, intr-un articol anterior, pentru Sanatatea Buzoiana, Melania Tudose apreciaza ca, in Romania, sarcina si nasterea suntexcesiv medicalizate, chiar si in cazurile in care nu exista nicio problema de sanatate. Rata cezarienelor de rutina continua sa fie foarte ridicata, rata alapatarii este extrem de redusa, iar 25% dintre femeile insarcinate nu ajung niciodata la medic.

In tot acest timp, peste 1.000 de moase cu studii superioare sunt marginalizate si nu beneficiaza de decontarea serviciilor prin sistmul de asigurari de sanatate, asa cum ar fi normal, neputand fi integrate in sistemul medical din cauza legislatiei lacunare. Desi in decembrie, anul trecut, in urma unor runde de consultari cu reprezentantele AMI, ministrul Vald Voiculescu a decis, printr-un ordin de ministru, sa sprijine profesia de moasa, acest aspect este amanat acum de CNAS si Ministerul Sanatatii. A fost infiintat, la momentul respectiv, un Grup de lucru format din 17 medici, moase si alti specialisti care avea ca prima tinta „elaborarea de ghiduri, norme si protocoale unice pentru toti specialistii (obstetricieni, moase, medici de familie, etc) implicati in asigurarea ingrijirilor medicale, incepand cu supravegherea sarcinii si terminand cu monitorizarea lauzei si a nou-nascutului. O alta tinta a grupului era alinierea la directivele europene, a normelor de practica pentru profesia de moasa, precum si dezvoltarea unui cadru legislativ destinat asistentei primare, astfel incat moasele sa poata fi integrate in medicina de familie”, reaminteste presedinta AMI.

 

Irina Popescu

Irina Popescu

Despre functionarea Centrului de Nasteri de la Constanta si obiectivele lui, Irina Popescu, vicepresedinta Asociatiei Moaselor Independente din Romania si initiatoare a proiectului a precizat, cu ocazia inaugurarii, ca este un stabiliment medical unde gasim doar moase si, chiar daca poate functiona atat in interiorul cat si in exteriorul unui spital, este independent. „Pentru Romania am ales sa incepem cu un centru de moase in interiorul unei maternitati. Noi ne ocupam de tot ce inseamna fiziologie, natural, preventie, supravegherea, asistarea nasterii. Tot moasele sunt cele care se ocupa si de bebelusi. Acest lucru nu s-a mai intamplat in niciun spital din Romania pana acum, desi intra in competentele noastre. Nu mai stricam, in niciun fel, experienta holistica a mamei, atat de travaliu, de nastere si de intalnire cu bebelusul, de alaptare, de atasament din prima perioada si primele zile din spital”, a exlicat Irina Popescu.

Personalul este format exclusiv din moase licentiate, specialisti in fizologia nasterii, sarcinii si a perioadei postnatale. Moasele tin sa atraga atentia ca nu sunt „nici competitori ai medicilor, nici ai asistentelor medicale de obstretica sau de alte specialitati”. Ele vor doar contribuie, potrivit pregatirii, la ingrijire materna si infantila, lasandu-i astfel  pe ceilalti specialisti sa se ocupe de patologie si de interventiile necesare, fiecare  pe bucata pe care este specializat, pe ramura profesionala pentru care a fost format.

 

centrul de nasteri ISIS(8)Daca medicul rezolva urgentele, complicatiile, intervine acolo unde este cazul, moasa se ocupa de toata partea naturala, fiziologica a gravidei, inclusiv  de preventie si consiliere, educatie, sustinere emotionala. „O consultatie cu o moasa in sarcina dureaza intre 40 de minute si o ora. Consultatiile cu medicul sunt mai scurte, pentru ca acesta rezolva eventualele complicatii. Ingrijirea bazata pe moase scade indicatorii de risc in sarcina. Modelul nu este inventat din Romania, ci este preluat din tari in care asistenta este asigurata de moase. Iar acest model a aratat scaderea tuturor indicatorilor de risc. Femeile au mai putine interventii chirurgicale, au un grad de satisfactie mult mai mare, iar reusita alaptarii este mult mai sigura. Printr-o astfel de abordare fiziologica si psihologica de sustinere si de incurajare scade si riscul depresiv postnatal, femeia se simte in siguranta medicala deplina. Acest tip de ingrijire bazata pe moasa scade indicatorii de risc la o treime. Vrem sa demonstram ce rezultate se obtin intr-un astfel de centru de nastere si de ce toata lumea civilizata din Europa, toate tarile partenere cu noi din Uniunea Europeana, adopta sau deja se bazeaza pe astfel de facilitati in cadrul spitalelor sau independent, langa acestea”, a mai explicat Irina Popescu.

 

centrul de nasteri ISIS- Melania Tudose(2)Pentru a-si dobandi statutul si importanta pe care aceasta profesie il are in alte state este necesar ca moasele din Romania sa poata profesa si independent, nu numai in clinici private, ci si in cabinetele medicilor de familie, in ambulatorii de stat, in sali de nastere, conform competentelor pe care le au.

Sarcina nu este o boala”, este mesajul Asociatiei Moaselor Independente din Romania, care a initiat si proiectul de la Constanta si care urmareste imbunatatirea serviciilor medicale acordate femeilor insarcinate.

In Romania se inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii materne si infantile din UE (de 10 ori mai mult decat in Polonia sau Austria si de 3 ori mai mult decat in Bulgaria sau Slovenia), iar nasterea naturala, spun specialistii, ar imbunatati considerabil indicatorii in acest domeniu.

Este insa nevoie ca autoritatile si populatia sa inteleaga ca sarcina nu este o boala, iar interventia moaselor reprezinta, de fapt, firescul, in procesul de perpetuare a speciei umane.

 

*NOTA: Sursa imaginilor de la inaugurarea Centrului de nasteri – Facebook. 

 



Comentarii (1)

  1. Baritchi Elena spune:

    FELICITARI DRAGI COLEGE, SPER CA EXEMPLUL DUMNEAVOASTRA SA FIE URMAT SI DE ALTE CENTRE

Adaugati un comentariu


 

*