Ziua Internațională a Moașelor, prilej de recunoștință și de apreciere a rolului moașelor pentru sănătate

5 mai 2023 | 0 comentarii |

În fiecare an, la data de 5 mai, este celebrată Ziua Internațională a Moașelor, o zi specială în care fiecare dintre noi avem prilejul pentru a ne manifesta recunoștința față de moașe, cele care oferă bebelușilor mângâiere chiar înaintea mamei.

 

Cu vechi tradiții, obiceiuri de legendă și o bogată anecdotică în folclorul românesc, profesia de moașă este celebrată anual, la nivel global, pe data de 5 mai. Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM), înființată în urmă cu 101 ani și care are ca membre 142 de Asociaţii ale Moaşelor, din 123 ţări de pe toate continentele, a lansat, la sfârşitul anilor 1980, Ziua Internaţională a Moaşelor (International , celebrată pentru prima dată în 1992.

În urmă cu mai bine de o sută de ani, în Belgia a fost creată Uniunea Internaţională a Moaşelor (IMU), precursoarea Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor (ICM), care a devenit o organizaţie neguvernamentală mondială care reprezintă 142 de asociaţii de moaşe (MA) din 123 de ţări care reprezintă peste un milion de moaşe din întreaga lume. Confederaţia susţine moaşele şi asociaţiile lor, deoarece acestea susţin la rândul lor drepturile, demnitatea şi sănătatea femeilor şi a nou-născuţilor de pretutindeni.

La nivel global, peste 2 milioane de moașe oferă îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități din lume, iar în țările dezvoltate, moașele promovează și practică o filosofie a sănătății și reprezintă o resursă națională pentru îmbunătățirea sănătății familiilor. Există însă și un deficit de 900.000 de moaşe (mai ales în Africa).

 

De la dovezi la realitate

 

Tema Zilei Internaționale a Moașelor din acest an este „Împreună din nou: de la dovezi la realitate” și reprezintă un îndemn care vine în întâmpinarea celui de al 33-lea ICM Triennial Congress (11-14 iunie, în Bali), care va reuni, pentru prima dată după mai bine de cinci ani, specialişti în domeniu la nivel global. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru reducerea mortalităţii materne şi a nou-născuţilor, astfel că se încurajează recunoaşterea profesiei de moașă şi transformarea documentelor care certifică acest statut în factori de respect, autonomie şi condiţii de muncă reflectate în îmbunătăţirea sănătăţii femeilor şi pentru familiile acestora.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM) conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi, în scopul promovării profesiei de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară.

În contextul Zilei Internaționale a Moașei, Organizația Mondială a Sănătății organizează două întâlniri online, una la nivel global și cealaltă dedicată regiunii Europene, care vor oferi moașelor ocazia de a cunoaște experți în domeniu din alte țări și de a celebra profesia împreună. Cu acest prilej li se oferă moașelor o platformă online prin intermediul căreia își pot împărtăşi poveştile şi experienţele profesionale la care au participat şi pentru a-şi promova iniţiativele în domeniu și a fost lansată oficial organizaţia de caritate „With Women”, care va promova sustenabilitatea organizaţională şi va îmbunătăţi capacitatea de a sprijini asociaţiile de moaşe şi membrii acestora.

 

Rolul AMI în promovarea moașelor 

 

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMI), a cărei „naștere” a fost consfințită în 2013, își desfășoară activitatea în sprijinul femeilor, mamelor, copiilor și familiilor din România și furnizează servicii de sănătate pentru gravide, mame și nou-născuți, servicii medicale și navigare pentru persoanele vulnerabile și refugiate, acțiuni pentru protejarea drepturilor femeilor la sănătate reproductivă și pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale și de gen.

Astăzi este Ziua Internațională a Moașei. Marcăm această zi specială alături femei, gravide și mame, de moașe, experți recunoscuți la nivel internațional și medici pe care îi reunim mâine, la Conferința „Rolul moașei în sănătatea femeii. Realități și perspective în România. Este totodată un moment special pentru noi fiindcă Asociația Moașelor Independente împlinește luna acestea 10 ani de activitate, 10 ani de când lucrăm pentru ca femeile și copiii, în special din categoriile vulnerabile, să aibă acces la servicii de sănătate sigure, de calitate și echitabile și să fie protejați de violența sexuală și de gen, 10 ani de când promovăm continuu și susținem moașele și dezvoltarea profesiei în România conform celor mai bune practici internaționale”, a transmis conducerea AMI.

 

Melania Tudose,  prima moașă din România doctor în medicină

 

Melania Tudose

În prezent, la AMI oferă lunar servicii și activități pentru peste 5.000 de beneficiari, în principal acces la servicii medicale, navigare în sistemul de sănătate, dar și traininguri pentru personalul medical, cu scopul de a realiza o mai bună conectare a nivelurilor de îngrijire și de a furniza servicii medicale complete, sigure și echitabile.

Buzoianca Melania Tudose, PhD, membru fondator și președinte al Asociației Moașelor Independente, se numără printre primele moașe cu facultate din România și este prima moașă de la noi din țară care a obținut titlul de doctor în medicină. Este, de asemenea, vicepreședinte al Asociației Europene a Moașelor (EMA), membru al Consiliului Editorial al Jurnalului European de Moașă, Senior Midwifery în cadrl Maternității Spitalului de Urgență Buzău și este recunoscută la nivel național și internațional ca „luptătoare” pentru profesia de moașă și drepturile femeilor la o sănătate mai bună prin recunoașterea și implementarea îngrijirilor oferite de moașă, fiind și prima moașă româncă din Consiliul European al Moașelor care a publicat cercetări într-o revistă internațională de profil.

Ca parte a organizațiilor internaționale European Midwives Association (EMA) și International Confederation of Midwives (ICM), avem misiunea de a reforma și consolida profesia de moașă în România”, spune Melania Tudose.

 

Moașele, pilon important al sistemului medical

 

Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor Asociației Moașelor Independente au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi, iar din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Arad, Cluj, Bucureşti, Constanţa, Iaşi și Sibiu.

Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, din vremuri străvechi. „Profesia de moașă este una foarte importantă din domeniul sănătății și are un rol vital în îngrijirea materno-infantilă. Ajutorul nostru, al tuturor, în orice formă, înseamnă o diferență reală în viața femeilor și copiilor din categorii vulnerabile și momente minunate de solidaritate și compasiune. Este important să continuăm să ne unim eforturile pentru că astfel reușim să îmbunătățim viețile multor persoane și să le șansa pentru un viitor mai bun. Pentru o bună sănătate a generațiilor viitoare, trebuie să începem să vedem moașele ca pilon important al sistemului medical și rolul complet – de susținătoare ale femeilor și ale drepturilor lor de a alege în privința propriului corp”, subliniază Melania Tudose.

 

Rolul educativ și medical al moașelor

 

Prof. Victor Strambu

În România, tainele acestei nobile profesii sunt aprofundate în cadrul Facultăților de Moașe din cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie. Recent reînființată, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), a încheiat și un parteneriat cu Asociația Moașelor Independente, prin care este promovată profesia de moașă și programul de studii superioare pentru specializarea „Moașe”.

Prof. univ. dr. Victor Strâmbu, decanul FMAM, subliniază că rolul și statutul moașelor sunt extrem de importante în scăderea mortalității perinatale în România, moașa reprezentând „medical și istoric, unul din stâlpii medicinei, mai ales în zona rurală. La ora actuală, lucrând în sălile de naștere ale spitalelor publice sau private ori în cabinetele proprii, moașa are rolul de a urmări sarcina normală pe întreg parcursul ei, nașterea pe cale naturală și îngrijirea perinatală atât a mamei și a fătului, are rol educativ și medical, foarte import în scăderea morbidității și mortalității perinatale care, din păcate, în România se situează undeva destul de «sus». De asemenea, moașa are un rol foarte important în promovarea nașterii naturale, care declanșează niște mecanisme intime la nivelul mamei și are alte valențe decât intervenția cezariană, care ar trebui să rămână o excepție”, spune prof. dr Victor Strâmbu, care le-a urat moașelor, de ziua lor, „La mulți ani!”.

 

15 locuri la Facultatea de Moașe din București, în acest an

 

Președinta Asociației Moașelor Independente, Melania Tudose, a explicat că este nevoie ca profesia de moașă să fie reabilitată și în România, dar pentru asta moașa trebuie introdusă în serviciile medicale de îngrijire antenatală și postnatală, iar acestea să fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ea subliniază că, la ora actuală, sunt foarte puține moașe în țara noastră, „dar nu atât de puține încât să nu putem să le ajutăm pe cele care vor deveni candidate la Facultatea de Moașe, pe care împreună cu Universitatea de Medicină din București ne vom strădui să le introducem în această profesie, într-un mod academic similar cu cel al moașelor din Europa. Pentru anul universitar 2023-2004, în cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală a UMF «Carol Davila» sunt disponibile 15 locuri la specializarea «Moașe», dintre care 14 bugetate. Admiterea are loc în luna iulie, odată cu admiterea la celelalte facultăți ale Universităților de Medicină și Farmacie, și constă într-un examen scris, test grilă cu 80 de întrebări, din materia de Biologie studiată în liceu”, a afirmat Melania Tudose, menționând că persoanele interesate să urmeze Facultatea de Moașe și Asistență Medicală din cadrul UMF „Carol Davila” pot solicita sprijin accesând ACEST link.

 

Aprecieri și urări de bine

 

Moase Maternitatea Buzau

La mulți ani și mult succes în activitate!” le urează moașelor din România președintele Ordinului Asistenților Medicali Generalliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), care le-a asigurat de „întreaga apreciere pentru devotamentul și pasiunea” cu care își îndeplinesc misiunea de a fi alături de femei în cele mai importante momente ale vieții lor. „În această zi specială sărbătorim munca voastră și suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți. Oferiți nu doar servicii medicale de specialitate, ci și un suport emoțional și social de neprețuit pentru femei și familiile lor”, a mai spus Timofte, care a subliniat că prin oferirea unei îngrijiri personbalizate, moașele contribuie semnificativ la creșterea încrederii în serviciile de sănătate din România și reduc necesitatea unor intervenții medicale mai costisitoare și le-a promis că OAMGMAMR le ofer tot sprijinul pentru a le fi recunoscute meritele și contribuția valoroasă în cadrul sistemului de sănătate.

Elena Comănescu, președinta filialei Buzău a OAMGMAMR, a subliniat la rândul său că moașele constituie o resursă extraordinară pentru îmbunătățirea sănătății mamelor, a copiilor și a familiilor în general, mai ales în comunitățile cu resurse limitate, iar cu prilejul Zilei Internaționale a Moașelor le-a urat „La mulți ani, multă sănătate și succes în activitatea profesională!

 

La mulți ani!

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Moașei, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, în stuctura căruia funcționează, ca secție exterioară, una dintre cele mai noi și mai moderne maternități din țară, transmite „la multi ani tuturor moaşelor şi le mulţumim pentru dedicarea cu care îşi exercită profesia!”, iar medicii din Maternitatea Buzău le mulțumesc pentru felul în care colaborează pentru ca femeile și bebelușii care se nasc în această unitate medicală să fie în siguranță.

Le urăm și noi „La mulți ani cu sănătate!” celor care au privilegiul de a fi primele persoane care mângâie capul copilului chiar înaintea mamei și au grijă ca pruncii să se nască sănătoși și voinici și la noi în țară, iar în același timp au grijă ca mămicile să poată învăța cum să aibă grijă de ele și de copilașii lor, cum să fie cele mai bune mame și să se bucure că au privilegiul de a aduce pe lume noi vieți…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*