Centru de simulare pentru pregătirea asistenților și moașelor, inaugurat în Capitală

4 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cursanții vor putea deprinde aici procedurile și tehnicile de îngrijire medicală, beneficiind de un pachet integrat de cursuri teoretice și practice.

 

La sediul filialei din București a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a fost inaugurat, marți, primul centru de educație continuă și simulare dedicat pregătirii acestor categorii profesionale. Asistenții medicali și moașele din Capitală vor beneficia, aici, de o gamă completă de cursuri necesare în vederea formării și perfecționări profesionale. Proiectul a fost demarat în luna august a anului trecut, la inițiativa OAMGMAMR București, primul pas fiind achiziționarea unui etaj al clădirii din strada Avrig, în care organizația profesională își are sediul. S-a trecut apoi la amenajarea spațiului centrului de simulare, care funcționează la etajele doi și trei ale imobilului, având o suprafață totală de 540 de metri pătrați, dintre care 100 de  metri pătrați sunt destinați sălii de simulare, în care vor avea loc modulele practice.

În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia inaugurării centrului, Carmen Mazilu, președintele OAMGMAMR București, a precizat că filiala reprezintă peste 23.000 asistenți medicali avizați la zi, iar una dintre preocupările primordiale ale organizației este legată de pregătirea continuă a acestora, astfel născându-se inițiativa acestei investiții. „O atenţie deosebită a noastră este pe zona de educaţie continuă, pentru că asistenţii medicali trebuie să îşi aducă permanent cunoştinţe noi, să îşi îmbunătăţească abilităţile practice şi atitudinile din relaţia cu pacientul. De aceea, ei trebuie să adune anual minim 30 de credite de educaţie continuă. Considerăm că venim în ajutorul colegilor noştri cu un pachet întreg de astfel de cursuri care îmbină foarte bine aplicaţia teoretică sau cunoştinţele teoretice cu partea de aplicaţii practice”, a declarat aceasta.

 

Cursurile vor fi susținute de lectori acreditați, recrutați din rândul asistenților medicali cu experiență în domeniul în care vor preda, dar și din rândul medicilor și psihologilor.

Asistenții medicali și moașele care vor urma aceste cursuri vor beneficia de metode de predare inovative, bazate pe simularea situațiilor care pot apărea oricând la patul pacientului.

Președintele OAMGMAMR București a mai precizat că centrul este dotat cu aparatură modernă și manechine ce permit învăţarea şi exersarea procedurilor şi tehnicilor de îngrijiri pentru sănătate precum resuscitarea cardiopulmonară la adulţi şi copii, monitorizarea semnelor vitale – puls, respiraţie, tensiune arterială – EKG, administrarea medicamentelor, a injecţiei intradermice, subcutanate, intramusculare şi de abord venos, sondajul gastric, sondajul vezical la femei, îngrijirea traheală, simularea intervenţiei în cazul tulburărilor de ritm cardiac, managementul plăgilor, managementul sarcinii normale, îngrijirea nou născutului.

 

Cursurile vor fi organizate pe grupe de câte 20 de participanți, numărul acestora fiind limitat tocmai pentru o mai bună depindere a cunoștințelor și tehnicilor predate. Nu în ultimul rând, pe lângă procedurile mai sus menționate, în cadrul cursurilor se va pune accent pe comunicarea cu pacientul şi familia acestuia, pe lucrul în echipă, siguranţa pacienţilor, siguranţa personalului medical și minimizarea erorilor.

Activitatea profesională a asistenţilor medicali şi a moaşelor este complexă. Ei asigură îngrijiri de sănătate 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Sunt activităţi autonome în care procedurile aplicate trebuie să fie realizate corect şi cu responsabilitate, să asigure confort pacienţilor să nu pună viaţa acestora în pericol. În final, pacientul trebuie să beneficieze de diagnosticare corectă, acces la tratament, şi nu în ultimul rând, de servicii de îngrijire de calitate, continue pe tot parcursul spitalizării dar şi la domiciliu. Învăţarea continuă este modalitatea prin care asistenţii medicali şi moaşele îşi îmbunătăţesc aptitudinile practice şi atitudinile, exersează tehnici moderne de îngrijire, accesează informaţii medicale noi şi astfel pot să asigure pacientului cele mai bune îngrijiri de sănătate posibile”, a mai spus Carmen Mazilu.

 


Adaugati un comentariu


 

*