Cadre medicale agresate de un pacient internat la Psihiatrie

4 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Incidentul a avut loc în această noapte la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, agresorul fiind sub influența drogurilor.

 

La mai puțin de o lună de la incidentul sângeros petrecut la spitalul de psihiatrie de la Săpoca, în urma căruia șase pacienți au murit după ce au fost atacați cu un stativ de perfuzii de un bărbat internat la cerere pentru tratament de dezalcoolizare, un nou act de agresiune a avut loc într-o secție de Psihiatrie.

De această dată, pacientul și-a manifestat furia împotriva personalului medical și, din fericire, urmările nu au fost atât de grave precum cele de la Săpoca. Doi dintre angajații spitalului au necesitat însă îngrijiri medicale și se află în continuare sub supraveghere, după ce au fost loviți în zona capului, de un pacient agresiv.

Incidentul a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, la SJU „Sf. Pantelimon” din Focșani, unde pacientul agresiv, în vârstă de 30 de ani, fusese adus de familie cu câteva ore înainte, după ce consumase droguri. Fiind cunoscut ca dependent de doguri și întrucât era agitat, a fost internat în secția de Psihiatrie a spitalului.

Reprezentanții spitalului spun că la început a fost liniștit și cooperant, iar în urma consultației de la UPU, medicii au decis, de comun acord cu pacientul și familia acestuia, să rămână sub supraveghere. La circa două ore de la internare însă, a devenit agresiv și, de la violențele verbale adresate personalului medical, a trecut la violențe fizice, atacând cadrele medicale care erau de gardă pe secție.

 

Mai multe persoane din rândul personalului medical au fost lovite și au suferit leziuni, mai grav fiind răniți doi asistenți medicali care au fost loviți în zona capului. Aceștia au fost supuși mai multor investigații medicale de către colegii lor, după ce au suferit mai multe traumatisme craniere, unul având chiar și mandibula ruptă.

A fost nevoie de intervenția unei patrule de poliție și a unui echipaj compus din șase jandarmi pentru a se reuși imobilizarea agresorului. În Secția Psihiatrie a spitalului se aflau un medic, 2 asistenți medicali, un îngrijitor și un supraveghetor. Potrivit unui comunicat al IPJ Vrancea, în urma incidentului de noaptea trecută „se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani”.

Testele efectuate ulterior au relevat faptul că agresorul consumase etnobotanice, marijuana și canabis. Se pare că acesta fusese recent eliberat din închisoare, după ispășirea unei pedepse pentru trafic de droguri și viol.

În ultimii ani, numărul de pacienți ajunși la spitale din cauza consumului de alcool sau droguri și etnobotanice a crescut, iar problemele/ tulburările de comportament ale pacienților sunt tot mai frecvente, ceea ce arată că este necesară o regândire a modului în care sunt abordate și tratate cazurile cu astfel de probleme.

 

 

Incidentul de la Focșani vine în contextul în care, în spațiul public au fost distribuite de către Centrul de Resurse Juridice mai multe imagini surprinse în incinta Centrului pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap de la Sighetu Marmației și a Secţiei de Psihiatrie I Bărbaţi din cadrul spitalului municipal din aceeași localitate. Imaginile prezintă opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale care erau închise la centrul de recuperare, în cinci incinte speciale de 2,5 metri înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent pe care reprezentanții ONG-ului le-au denumit „cuști”, precum și trei pacienți contenționați cu cămăși și fâșii de cârpe.

Nu se spune nimic însă despre starea sau diagnosticul acelor persoane, punându-se accent doar pe faptul că erau închise în „cuști” sau legate de pat. În cazul în care este vorba de pacienți agitați, este posibil ca măsurile respective să fie luate și ca o formă de protecție a acestora, pentru a nu se putea automutila sau răni, ori pentru a nu agresa alți pacienți, așa cum a fost cazul la Săpoca. De altfel, în cazul secției de psihiatrie a spitalului din Sighetu Marmației, în raport se vorbește de existența unor condiții cu risc ridicat de vătămare, autovămare şi agresivitate. De asemenea, documentul consemnează condiții insalubre, personal insuficient, lipsa unor programe psihoterapeutice, dificultăți procedurale la internarea pacienților, in relația cu serviciul de Ambulanță etc.

Ministrul Sorina Pintea a reacționat în cursul zilei de azi la aceste informații, precizând că avea în plan o vizită la Sighetu Marmației chiar la începutul săptămânii viitoare și anunțând că luni va fi prezentă acolo, urmând apoi și alte vizite la spitalele de psihiatrie din țară.

 


Adaugati un comentariu


 

*