Asistentul medical, verigă cheie în desfășurarea actului medical

13 mai 2019 | 0 comentarii |

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, profesioniștii din sănătate, autoritățile și pacienții transmit mesaje de apreciere și de mulțumire celor care în fiecare zi au grijă de viețile noastre.

 

În fiecare an, la 12 mai, este celebrată Ziua Asistentului Medical (International Nurses Day), pentru a marca importanța acestei profesii și a serviciilor medicale oferite de asistenții medicali, atât la nivel local cât și global. Această zi a fost aleasă în semn de recunoștință și apreciere față de Florence Nightingale (1820), considerată fondatoarea asistenței medicale moderne, care s-a născut la această dată și care în 1907 a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Activitatea asistenților medicali, recunoscuți astăzi ca profesioniști calificați, era la începutul secolului al XIX-lea, o activitate bazată pe voluntariat, iar persoanele care o practicau nu aveau niciun fel de pregătire.

Florence Nightingale a reușit să schimbe însă statutul asistenților medicali care astăzi joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabili de bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor medicale, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării acestei profesii.

Tema anului 2019, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, este „Health for All” (Sănătate pentru toți), prin care se dorește să se sublinieze că sănătatea ar trebui să fie atinsă de toți oamenii și să li se asigure o stare completă de sănătătate fizică și mintală, care le permite să aibă o viață productivă din punct de vedere social și economic.

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, profesioniștii din sănătate, autoritățile și pacienții le-au transmis acestora mesaje de apreciere și de mulțumire, pentru că au grijă de viața noastră, a  tuturor.

Asistenții sunt, de multe ori, singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili multor oameni în timpul vieții lor, în special în zone dezavantajate. Ei pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume, prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia. Organizațiile profesionale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea și perfecționarea continuă a acestei categorii de profesioniști. În România există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). Provocările și perspectivele profesiei de asistent medical, în context european și internațional, sunt permanent susținute de OAMGMAMR, pentru că asistentul medical are un rol cheie în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, precum și în consilierea și informarea acestora. De Ziua Asistentului Medical, le urez colegilor mei multă sănătate, putere de muncă și de afirmare și «La mulți ani!»”, transmite Elena Comănescu, președinte OAMGMAMR Buzău.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis, de ziua asistenților medicali, respectul său față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale, amintind creșterile salariale din ultimii doi ani și făcându-le noi promisiuni.

Continuăm programele de specializare pentru reconversie profesională pentru asistenții generaliști și de pediatrie, am aprobat normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența de urgență. Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializările pentru asistenții medicali prin care se extinde lista specializărilor și se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistentilor medicali, indiferent de nivelul de calificare, iar anul acesta vom promova Legea profesiilor (care include legea exercitarii profesiei de asistent medical) în prezent în circuit de avizare”, a declarat Sorina Pintea, menționând că în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Memebre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației, și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană.

Am convingerea că numai împreună, autorități și profesioniști, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților. La mulți ani, asistenți medicali!”, a mai spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*