Trei asociații și fundații din Buzău doresc subvenții pentru activități de asistență socială

Sprijinul financiar este oferit de Consiliul județean Buzău care pune la dispoziție în acest sens o sumă din bugetul local, iar în perioada următoare va efectua evaluarea și selecția dosarelor depuse.

 

În cursul lunii trecute, Consiliul Județean Buzău a anunțat că primește oferte din partea asociațiilor și fundațiilor cu activități în domeniul asistenței sociale, care doresc să beneficieze de subvențiile acordate anual din bugetul propriu al județului, termenul până la care organizațiile interesate și-au putut depune dosarele, expirând zilele trecute, pe data de 10 mai. La finalul perioadei de primire a ofertelor, pe listă s-au înscris trei asociații și fundații cu activitate pe raza județului Buzău,  toate cele trei dosare fiind depuse cu câteva zile înainte de termenul limită. Astfel, prima organizație care a răspuns anunțului făcut de Consiliul Județean pe 22 aprilie a fost Asociația Ortodoxă Filantropia din Berca, a cărei cerere a fost depusă pe data de 5 mai.

Ulterior, cu o zi înainte de expirarea termenului limită, pe data de 9 mai, filiala județeană a fundației Crucea Alb-Galbenă a depus la rândul său o cerere pentru a beneficia de această subvenție, iar în ziua în care expira termenul fixat de Consiliul Județean a fost depusă o a treia cerere, din partea Asociației de ajutor Amurtel, care administrează un centru rezidențial în comuna buzoiană Pănătău, unde sunt îngrijiți copii și tineri proveniți din sistemul de protecție a copiilor.

 

Primele două organizații sunt deja parteneri tradiționali ai Consiliului Județean, beneficiind în ultimii ani de fiecare dată de subvențiile oferite pentru activitățile de asistență socială, în 2018, fiind chiar singurele din județ care au beneficiat de acest sprijin. Împreună, Crucea Alb-Galbenă și asociația Filantropia au oferit anul trecut servicii de asistență medico-socială pentru aproape 200 de buzoieni, cei mai mulți dintre aceștia, fiind beneficiari ai serviciilor de îngrijiri la domiciliu oferite de Crucea Alb-Galbenă. Este vorba de 180 de buzoieni care au primit astfel de îngrijiri pe parcursul anului trecut, față de 115 beneficiari, în 2017.

Asociația Filantropia a oferit în ultimii doi ani servicii de asistență socială pentru 19 copii internați în centrul rezidențial pe care îl administrează în localitatea Sătuc, iar ținând cont de numărul de beneficiari, cea mai mare parte din subvenția oferită de Consiliul județean a mers către Crucea Alb-Galbenă.

 

Un nume nou pe lista organizațiilor care solicită subvenție de la Consiliul Județean este asociația Amurtel, prezentă în România încă din 1992, an în care a înființat la Pănătău un centru rezidențial destinat copiilor și adolescenților proveniți din sistemul de protecție a copilului, ca alternativă la instituțiile de stat, care erau supraaglomerate la momentul respectiv. Primul copil a ajuns în centru în 1995, iar în prezent, conform datelor de pe site-ul organizației, de serviciile acestuia beneficiază 24 de copii și tineri proveniți din sistemul de protecție a copilului, 11 aflându-se în centrul de la Pănătău, 3 fiind în tranziție, 6 fiind adulți integrați și 4 fiind copii adoptați. Toți copiii din casă sunt implicați cu regularitate în producții anuale de teatru sau alte spectacole, astfel încât fiecare din ei are posibilitatea de a-și descoperi talentul personal. De asemenea, tinerii au posibilitatea de a călători în străinătate pentru a vizita sponsorii și pentru a participa la tabere de aventuri de vară.

Suma totală pe care Consiliul Județean o oferă ca subvenție pentru activitățile de asistență socială este de 250.000 de lei, iar până pe data de 24 mai se va face evaluarea și selecția dosarelor depuse de cele trei organizații, urmând ca apoi să fie anunțat rezultatul final și să fie făcute cunoscute numele asociațiilor care vor beneficia în acest an de subvenție.

 


Adaugati un comentariu


 

*