Subvențiile pentru activități de asistență socială, acordate în regim de urgență la Buzău

La nivelul județului, două asociații vor beneficia anul acesta de fondurile alocate în acest sens de Consiliul Județean, urmând a primi subvențiile de la 1 mai, cu o lună mai devreme decât până acum.

 

Măsurile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au impus și derularea în regim de urgență a procedurilor de acordate a subvențiilor pentru activități de asistență socială, pe care Consiliul Județean Buzău le alocă anual organizațiilor care desfășoară astfel de activități și care depun cereri în acest sens. Anunțul de participare a fost publicat la finele lunii februarie, termenul limită fiind data de 27 martie. Prima solicitare a venit din partea Asociației Ortodoxe Filantropia, din Berca, pe data de 26 martie, iar în ziua următoare, o cerere similară a venit și din partea filialei județene a fundației Crucea Alb-Galbenă. Cele două organizații sunt parteneri tradiționali  ai autorităților locale în ceea ce privește activitatea de asistență socială, întrunind an de an condițiile necesare pentru a primi subvențiile acordate din bugetul județului.

Anul acesta, între momentul publicării anunțului de depunere a cererilor și termenul limită, lucrurile s-au precipitat foarte mult pe fondul pandemiei, în această perioadă fiind decretată și starea de urgență care este în vigoare și în prezent.

 

În aceste condiții, Consiliul Județean a anunțat, le finele lunii trecute, că selecția și evaluarea dosarelor în vederea acordări subvențiilor urma să se facă în regim de urgență, ceea ce s-a și întâmplat. Ambele solicitări au fost aprobate pentru finanțare, iar un proiect în acest sens a fost aprobat în ședința de azi a Consiliului Județean, procedura de acordare a subvențiilor derulându-se, de asemenea, în regim de urgență, prin derogare de la prevederile unei hotărâri din 2017, care reglementează modul în care se alocă aceste subvenții.

Astfel, odată primit votul consilierilor, subvențiile se vor acorda începând cu data de 1 mai, până la sfârșitul anului, în timp ce în anii precedenți, acestea erau alocate de la 1 iunie.

Suma alocată în acest an pentru subvenționarea activităților de asistență socială este de 200.000 de lei, dintre care 171.840 de lei vor ajunge în conturile fundației Crucea Alb-Galbenă, în timp ce asociația Filantropia din Berca va primii 28.000 de lei.

 

Diferența este dată de numărul de beneficieri cărora cele două organizații le oferă servicii de asistență socială, număr care, în cazul Crucii Alb-Galbene, este mult mai mare. Astfel, voluntarii organizației oferă servicii de îngrijiri medico-sociale la domiciliu pentru 179 de beneficiari din județ, în timp ce asociația din Berca are în îngrijire 14 beneficiari, găzduiți în centrul rezidențial Sfânta Maria, din localitatea Sătuc.

Subvențiile se acordă pe parcursul a opt luni, până la sfârșitul anului, rezultând astfel o alocare lunară de 3.500 de lei pentru asociația din Berca și de 21.480 de lei pentru Crucea Alb-Galbenă.

Raportând însă aceste sume la numărul de beneficiari, reiese că pentru fiecare persoană din centrul rezidențial de la Sătuc revin 250 de lei pe lună, în timp ce pentru persoanele aflate în îngrijirea fundației Crucea Alb-Galbenă sunt alocați 120 de lei lunar. Evident că aceste sume nu sunt suficiente în niciunul dintre cazuri, însă ambele asociații dispun și de alte surse de finanțare, cu ajutorul cărora reușesc să acorde servicii de calitate celor pe care îi au în grijă.

 


Adaugati un comentariu


 

*