Crucea Alb-Galbenă, principalul beneficiar al subvenției pentru îngrijri sociale de la Consiliul Județean Buzău

29 mai 2019 | 0 comentarii |

Consilierii județeni au aprobat alocarea a 250.000 de lei pentru acordarea de servicii de asistență socială unui număr de 246 de persoane aflate în situații vulnerabile.

 

Protocol CJ Buzău-Flandra Orientală

Fundația „Crucea Alb-Gabenă” Buzău – care acordă îngrijiri medico-sociale la domiciliu, Asociația Ortodoxă „Filantropia” Berca – Centrul rezidențial pentru copii „Sf. Maria” Sătuc și Asociația de Ajutor „Amurtel” România – Centrul se zi „Izvorul speranței” Pănătău sunt cei trei beneficiari ai subvenției acordate anul acesta de Consiliul Județean Buzău din bugetul propriu, pentru acordarea de servicii sociale unui număr de aproape 250 de beneficiari.

Cea mai mare sumă va ajunge la Crucea Alb-Galbenă, care va primi 184.800 de lei, pentru îngrijirea medico-socială la domiciliu a 220 de persoane vulnerabile, în perioada iunie-decembrie. Îngrijiririle medicale sunt cuantificate și decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar numai în limita bugetului disponibil, așa că pentru asigurarea serviciilor medico-sociale integrate celor care le solicită ajutorul, fundația își completează sumele necesare din sponsorizări, donații și un buget alocat de Ministerul Muncii, prin Agenția de Plăți și Inspecție Socială.

Un ajutor s-a primit, anual, din partea Guvernului Flandrei Orientale, care în 2003 a înființat Crucea Alb-Galbenă – primul serviciu de acordare a serviciilor medico-sociale la domiciliu în România și la Buzău, cu finanțare exclusiv belgiană. 

 

Colaborarea dintre Flandra de Est și Buzău a început, de fapt, în 1992, iar timp de 20 de ani, belgienii au sprijinit modernizarea și dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău cu peste 2,4 milioane de euro

În mai 2003 s-au pus bazele colaborării în domeniul acordării îngrijirilor medicale la domiciliu, odată cu înființarea Filialei Buzău a Crucii Alb-Galbene, care a încept să funcționeze efectiv, la 1 noiembrie, în același an, după modelul Wit Gele Kruis din Gent. După șase ani în care serviciilor medicale la domiciliu li s-au adăugat și servicii sociale de îngrijire la domiciliu, Consiliul Județean Buzău a început să suporte, progresiv (pe măsură ce finanțarea belgiană s-a diminuat), o parte din costuri, iar ultimul protocol încheiat este valabil până în 2020.

Belgienii au contribuit la susținerea activităților de îngrijre medicală și socială la domiciliu din județul Buzău cu sume cuprinse între 30.000 și 60.000 de euro, anual, iar numărul beneficiarilor a fost, în medie, de 400 de persoane

Desigur, nevoile celor care au nevoie de îngrijiri medico-sociale la domiciliu sunt mult mai mari, dar pot fi acoperite doar în limita resurselor disponibile. Din păcate, sumele pe care Crucea Alb-Galbenă le are la dispoziție nu pot acoperi numărul de solicitări care există în județ.

 

Copii „Filantropia” Berca

Prin Hotărârea aprobată acum, Consiliul Județean a acordat subvenții și altor două fundații care au înfeplinit criteriile de selecție și care acordă servicii de îngrijire socială. Una dintre acestea este Asociația Ortodoxă „Filantropia” Berca – Centrul rezidențial pentru copii „Sf. Maria” Sătuc, căreia i se vor aloca 26.250 de lei, în perioada iunie-decembrie 2019, pentru îngrijirea a 15 copii rezidenți (câte 250 lei/persoană/lună).

O sumă mult mai mică a fost alocată Asociației de Ajutor „Amurtel” România – Centrul se zi „Izvorul speranței” Pănătău, care va primi, în perioada august-septembrie, 3.300 de lei, pentru servicii sociale acordate unui număr de 11 copii și tineri (câte 150 lei/lună/persoană).

Actul normativ local prevede, potrivit legislației în vigoare, că sumele primite cu titlu de subvenție care vor rămâne neutilizate în contul asociației/fundației la 31 decembrie 2019, vor fi restituite la bugetul propriu al județului Buzău, din care au fost acordate.

 


Adaugati un comentariu


 

*