Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților

29 mai 2019 | 0 comentarii |

Cu 172 de voturi „pentru”, deputatul social-democrat buzoian a fost devenit, în această după-amiază, al treilea om în Stat.

 

Marcel Ciolacu

PSD a demonstrat, astăzi, în ciuda rezulatelor alegerilor pentru Parlamentul European, ale Referendumului Președintelui Iohannis pe jusțiție și a tuturor previziunilor analiștilor politici și a speranțelor Opoziției, că deține în continuare majoritatea în Parlament. Odată cu condamnarea lui Liviu Dragnea, funcția de președinte al Camerei deputaților a fost vacantată și disputată între liberala Raluca Turcan susținută de PNL, USR și PMP, și social-democratul Marcel Ciolacu susținut de Coaliția la guvernare. A existat și o propunere a UDMR, pentru Kelemen Hunor, dar susținerea acestuia a fost nesemnificativă în economia votului deputaților.

Rezultatul votului l-a dat câștigător pe Marcel Ciolacu, președintele Organizației Județene a PSD Buzău, care în această legislatură a mai deținut funcția de secretar al Camerei și de vicepremier în Guvernul Tudose.

Deputatul buzoian a reușit, astfel, să arunce în aer toate „jocurile” din Parlament, primind votul „pentru” din partea a 172 de deputați, în timp ce doar 120 au fost „împotrivă”.

Liberala Raluca Turcan a obţinut 100 de voturi „pentru” şi 192împotrivă”, iar Kelemen Hunor (UDMR) a avut doar 20 de voturi „pentru” şi 272împotrivă”.

Asta nu înseamnă însă că lucrurile s-au liniștit, pentru că tot astăzi, președintele Iohannis a cerut „demisia imediată” a miniștrilor de Externe și de Interne, pentru „proasta organizare” a alegerilor, iar Opoziția susține că analizează o posibilă dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate înainte sau odată cu alegerea Președintelui României, care va avea loc în decembrie. Totodată, peste 40 de ONG-uri și grupuri civice îi cer președintelui Iohannis să pună în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, privind justiția, inclusiv prin demararea procedurii de revizuire a Constituției și renunțarea la modificările aduse codurilor penale.

 

Sorina Pintea, Marcel Ciolacu

Imediat după vot, Marcel Ciolacu a declarat că el nu vrea să fie considerat „șeful Camerei Deputaților”, ci își dorește ca „lucrurile să intre în normalitate” și va susține cu prioritate „proiectele pe infrastructură, sănătate și educație ale Guvernului”, fără a se implica direct în actul de guvernare. A subliniat însă că nu va vorbi niciodată de rău despre Liviu Dragnea și se va consulta cu toate partidele politice. „Eu, în politică nu am avut niciodată dușmani, am avut adversari”, a declarat Ciolacu, după numărarea voturilor.

Am acceptat funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru că această guvernare are nevoie de stabilitate în Parlament. Țara trebuie guvernată și niciun partid din opoziție nu a dorit în mod real să își asume această responsabilitate. Parlamentul trebuie să susțină, la nivel legislativ, programul guvernului. Avem rezultate bune în economie și ele trebuie să continue. Am plătit prețul corect în aceste alegeri pentru greșelile făcute în trecut și trebuie să trecem într-o nouă etapă. De aceea, mă voi consulta cu toți colegii parlamentari, cu șefii de comisii și ne vom concentra strict pe agenda cetățeanului și nu pe agenda personală a cuiva: îmbunătățirea legislației în domeniul absorbției fondurilor europene, flexibilizarea procedurilor la licitațiile pe infrastructură sau codul administrativ. Atâta timp cât voi ocupa această funcție mă voi consulta cu toate partidele politice și voi avea un dialog cu celelalte instituții fundamentale ale statului. În Parlament a existat mereu aceasta cutumă prin care puterea are un dialog constant cu opoziția. Am văzut ce se întâmplă atunci când puterea este concentrată într-o singură mână și deciziile sunt impuse prin forță. Acest mod de a face politică trebuie să dispară. Acestea sunt prioritățile mele pentru perioada următoare!”, a precizat Marcel Ciolacu pe pagina sa oficială de Facebook.

 

Criticat de unii, lăudat de alții, Marcel Ciolacu este absolvent de Drept şi al unui curs în domeniul securităţii la Colegiul Naţional de Apărare, iar astăzi a ajuns al treilea om în Stat după ce, toamna trecută, era marginalizat în PSD, din cauza criticilor la aderesa lui Liviu Dragnea. 

S-a înscris în Partidul Social Democrat în 1990, la Buzău, unde „tătuc” era fostul medic-senator Ion Vasile. În urmă cu 20 de ani, Ciolacu vâna alături de Ion Vasile și Omar Hayssam, controversatul om de afaceri condamnat pentru terorism. Pe această temă glumea uneori ironic, spunând că are „poze şi cu prim-miniştrii, şi cu teroriştii”. 

După un scurt interimat ca prefect de Buzău şi un mandat de viceprimar, în 2012 este ales deputat și are o ascensiune fulminantă. În martie 2013, Victor Ponta, prim-ministru și președinte al PSD, l-a numit pe Ciolacu în funcţia de consilier onorific pe probleme de regionalizare şi administraţie publică.

În 2014, Ciolacu devine secretar al Camerei Deputaţilor, iar în 2016 obține unul dintre cele mai bune rezultate din țară la alegerile locale și parlamentare. Numele său a fost adesea asociat cu cel al lui Liviu Dragnea, ambii fiind pasionați de pescuit și vânătoare. 

În 2017 devine vicepremier fără portofoliu în cabinetul Tudose, de unde pleacă după doar 6 luni, odată cu întreg cabinetul. Are, o perioadă, poziții critice față de Dragnea, dar susține că nu va vota împotriva propriului partid niciodată. Anul trecut, când criticii lui Dragnea sunt maziliți, Marcel Ciolacu rămâne în PSD și chiar primește un post de chestor al Camerei Deputaţilor.

Începând de astăzi, 29 mai 2019, este președintele Camerei Deputaților și devine, astfel, al treilea om în Stat, după Președinte și Președintele Senatului.

 

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*