Salvatorii de la ISU Targu Mures au castigat Trofeul mondial pentru echipa cu cea mai rapida dezvoltare din lume

4 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Echipajul format din Sergiu Cotea, Ioan Sima, Claudiu Mihesan, Vlad Toma, Eugen Anca soi Adrian Sacarea a primit trofeul din partea presedintelui „World Rescue Organization”, Dan Zenge.

 

Timp de patru zile, 66 de echipaje de salvatori (34 de echipaje de descarcerare si 32 pe partea de trauma), formate din peste 600 de oameni din 16 tari din lume intre care si Romania s-au intrecut in Campionatul Mondial de Descarcerare si de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge), organizat pentru prima data in Romania. Targu Mures, unde s-a infiintat prima unitate SMURD din tara noastra a fost, in aceste zile, Capitala Echipajelor de Salvatori.

Din 1999 si pana acum, evenimentul a fost organizat in diferite tari, iar Targu Mures nu a fost ales intamplator, in acest an.Nu vrem sa uitam ca descarcerarea adevarata cu echipamente de descarcerare s-a facut in 23 mai 1993, in judetul Mures. Era prima din Romania. Acesta este unul dintre motivele pentru care se organzieaza aici”, a explicat dr. Raed Arafat, secretar de stat in MAI si cel care este supranumit pe drept cuvant „parintele” acestui tip de interventie in Romania. Seful DSU a explicat ca dupa ce Romania a fost desemnata, anul trecut, dupa competitia din Brazilia, sa organizeze World Rescue Challenge, reprezentantii World Rescue Organization s-au deplasat de mai multe ori in tara noastra pentru a vedea modul in care se deruleaza toate etapele.

 

Dan Zinge, Raed Arafat

Startul evenimentului a fost dat de o parada impresionanta pe strazile din Targu Mures, in cadrul careia fiecare tara si-a anuntat prezenta la competitia in cadrul careia participantii s-au intrecut in probe de descarcerare si trauma.

A fost o competitie contra-cronometru, in care fiecare echipaj a demonstrat ca este pregatit sa intervina in situatii extreme, sa faca fata celor mai dificile misiuni, ca detine tehnicile si cunostintele de interventie rapida in salvarea de vieti. In Competitia Mondiala de Descarcerare si Prim Ajutor Calificat, Romania a concurat cu echipajele din Alba, Calarasi, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Maramures si Valcea. Ii vedem adesea eliberand oamenii incarcerati in urma unor accidente, ori acordand ajutor ranitilor aflati in stituatii aproape imposibile, dar acum au avut ocazia sa demonstreze ca sunt printre cei mai buni din lume.

Dan Zinge, presedinte WORLD RESCUE ORGANIZATION, a declarat ca acest concurs a oferit „schimb de experienta in domeniul descarerarii si interventiei medicale pentru toate echipele prezente”si a fost pentru toti concurentii  „o sansa pentru a imbunatati conditiile in care sa fie salvate vieti”.

 

Au fost, asadar, patru zile de foc, pe parcursul carora Romania a demonstrat ca are salvatori de nivel mondial. Confirmarea a venit atat din spusele secretarului de Stat in MAI, Raed Arafat, cat mai ales prin faptul ca echipajul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Horea” al judetului Mures a castigat TROFEUL la proba de „Descarcerare Rapid”, categoria Dezvoltare, a Competitiei Mondiale de Descarcerare si de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge).

Echipa ISU Mures, considerata echipa cu cea mai rapida dezvoltare de la un an la altul, a fost formata din plutonier adjutant Sergiu Cotea, comandantul de echipaj pe lotul de descarcerare, trei servanti de descarcerare, plt. adj. sef Ioan Sima, plt. maj. Claudiu Mihesan si plt. maj. Vlad Toma si doi aramedici, plt. maj. Eugen Anca si plt. maj. Adrian Sacarea.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), secretarul de stat dr. Raed Arafat, a scris pe pagina sa de socializare, imediat dupa festivitatea de premier: „Felicitari ISU Mures… felicitari pompierilor Romani… felicitari tuturor castigatorilor si participantilor si multumesc organizatorilor si sponsorilor!”, subliniind ca echipele romanesti au concurat de pe picior de egalitate cu celelalte echipe din competitie.

 

Carmen Dan – salvatorii romani

Fericita de rezultatele romanilor s-a declarat si Carmen Dan, ministrul de Interne. Aceasta a postat, pe pagina MAI, mai multe poze de la eveniment si a adresat felicitari tuturor concurentilor.

Pe parcursul celor 4 zile de competitie, 66 de echipe de salvatori au fost confruntate cu cele mai dure scenarii de interventie, insa au reusit sa duca la bun sfarsit fiecare misiune, contribuind, astfel, cu un plus de valoare la dezvoltarea acestui domeniu. ISU Mures a castigat premiul pentru cea mai buna echipa de descarcerare pe scenariu rapid, la categoria Developmental. Insa, castigatorii finali sunt cetatenii tuturor celor 16 tari reprezentate in concurs, ca beneficiari directi ai unor servicii de urgenta performante.Pentru noi a fost o mare onoare sa gazduim un eveniment de o asemenea amploare. Suntem convinsi ca si oaspetii nostri s-au bucurat de aceste cateva zile petrecute in tara noastra. Felicitari tuturor!”, a spus, la randul sau, ministrul Carmen Dan.

 

Campioana mondiala la proba de Descarcerare Rapid (10 minute), a fost declarata echipa RSB Lisabona din Portugalia, urmata de Hereford & Worcester Fire and Rescue Service (Marea Britanie) si de Oxfordshire (Marea Britanie).

La proba de Descarcerare Standard (20 de minute), campioana mondiala este echipa Bridgend Team South Wales Fire and Rescue Service UK, urmata de Hereford & Worcester Fire and Rescue Service (Marea Britanie) – locul doi si Generalitat de Catalunya Terrassa (Spania)- locul trei.

La proba de Descarcerare Complex (30 de minute), campioni mondiali su fost desemnati salvatorii de la Bridgend Team South Wales Fire and Rescue Service UK, urmati de RSB Lisabona (Portugalia) si 11 BBM Joacaba (Brazilia).

La categoria Trauma, campionii mondiali din acest an sunt salvatorii de la BV Prava da Vitoria (Portugalia), urmati de Hereford & Worcester Fire and Rescue Service (Marea Britanie) si Hampshire Fire and Rescue Service (Marea Britanie).

 

Presedintele World Rescue Organisation (WRO), Dan Zinge, aprecia ca la Targu Mures a avjut loc cea mai mare competitie de acest fel de pana acum, dat fiind numarul participantilor.

Au participat echipe din Africa de sud, Australia, Brazilia, Canada, Cehia, Columbia, Elvetia, Franta, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Spania si Statele Unite ale Americii.

Nu pot sa spun decat ca sunt foarte mandru de ce au reusit sa realizeze aceste echipe in ultimii ani si de modul in care au evoluat. Am auzit cum evaluatorii din alte tari ii laudau, spunand ca merita sa fie in astfel de competitie. Sa nu uitam ca sunt echipe din alte tari care participa in aceeasi configuratie inca din 1999, cand a avut loc prima competitie. Felicitari tuturor participantilor din Romania si din afara si multumesc tuturor celor care s-au implicat pe parcursul unui an intreg in pregatirea acestei competitii si mai ales sponsorilor fara de care aceasta competitie nu era posibila”, a subliniat dr. Raed Arafat, seful DSU, Raed Arafat.

 

GALERIE FOTO (Sursa: MAI)

 


Adaugati un comentariu


 

*