Un caz tragic clarifica modalitatile de interventie a echipajelor serviciilor de urgenta

Serviciile de Ambulanta, SMURD si ISU vor primi o circulara in care se precizeaza cum trebuie sa se actioneze in cazul in care persoanele cu probleme de sanatate care au apelat la 112 nu raspund la usa la sosirea echipajelor.

 

pompieri politistiTipic pentru Romania, a fost nevoie sa se intample o tragedie pentru ca cei implicati in managementul situatiilor de urgenta sa realizeze ca exista unele sincope in ceea ce priveste interventiile in anumite situatii. Au inteles si ei ca aceste sincope ar trebui eliminate pe viitor, asa ca au decis sa vina cu anumite clarificari, dupa acest eveniment nefericit.

Este vorba de cazul unei foste profesoare de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, care a sunat la 112 in data de 9 august, acuzand unele probleme de sanatate. Echipajul de la Ambulanta a ajuns la adresa indicata, dar a gasit usa incuiata si nimeni nu a raspuns, nici la sonerie si nici la numarul de telefon de pe care fusese efectuat apelul la 112. Echipajul a mai ramas in zona 15 minute, timp in care nu s-a intamplat nimic, considerand in cele din urma ca a fost un apel fals sau ca pacienta a plecat spre spital cu taxiul, asa cum se intampla de multe ori in cazul celor care solicita Ambulanta. Cinci zile mai tarziu, pacienta a fost gasita decedata in casa, iar acum se fac verificari pentru a se stabili daca aceasta ar fi putut fi salvata in cazul in care echipajul de la Ambulanta ar fi intervenit la timp si daca femeia nu era deja decedata atunci cand medicii i-au sunat la usa.

 

pompieriCazul a scos insa la iveala unele sincope in colaborarea dintre fortele de interventie in caz de urgenta. Conform procedurilor, echipajele de la Ambulanta nu au dreptul sa forteze intrarea atunci cand apelantii nu raspund la usa, acest lucru intrand in atributiile pompierilor, decat daca exista suspiciuni intemeiate ca cel care a facut apelul la 112 se afla in casa si nu poate raspunde la usa.

In acest context, secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca se impune lamurirea anumitor aspecte legate de astfel de situatii, fapt pentru care Departamentul pentru Situatii de Urgenta pe care il coordoneaza a trimis, ieri, o circulara la toate serviciile de Ambulanta, unitatile SMURD si Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din tara, in care se precizeaza cu exactitate pasii ce trebuie urmati pentru a se evita pe viitor astfel de situatii.

 

Secretarul de stat dr. Raed Arafat

Secretarul de stat dr. Raed Arafat

Raed Arafat a explicat, in acest context, ca nu este vorba de modificari aduse procedurilor de interventie ci de unele lamuriri care erau necesare in urma cazului de la Cluj. „La apelul 112 se ia numarul de telefon, se anunta echipajul care intervine si, in mod normal, echipajul, daca nu gaseste apelantul, trebuie sa verifice la vecini, sa incerce sa intre in legatura cu o echipa si sa ceara sprijinul dispeceratului pentru legatura cu familia. Trebuie sa se asigure ca pacientului nu i s-a facut rau in interiorul casei. Daca sunt suspiciuni ca apelantul este in interiorul casei si nu poate raspunde, atunci se poate apela la interventia pompierilor, a politiei pentru intrarea in casa, pentru verificare. In mod normal, daca pacientul sta singur acasa, trebuie sa ii indici sa lase usa descuiata, daca i se face rau, sa poata intra echipa de salvare. Cand ai ajuns acolo, daca nu raspunde apelantul, trebuie facuta o verificare cu vecinii si sa se incerce a se gasi un membru de familie pentru a intra cu chei in casa si apoi ramane varianta de a chema pompierii” a explicat secretarul de stat.

Referindu-se la cazul de la Cluj, Raed Arafat a declarat ca se va face o verificare ampla pentru a se stabili daca echipele de interventie au actionat corect. „Trebuie sa stim daca s-a verificat, cu cine s-a verificat. Sa vedem daca au verificat cu vecinii, daca au verificat cu familia, daca au anuntat dispeceratul, deci, ce masuri s-au luat si sa luam masuri sa nu se mai repete aceasta situatie” a mai precizat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*