Raed Arafat contrazice Corpul de Control al Guvernului

20 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Secretarul de Stat sustine ca recomandarile Corpului de control al premierului la adresa unor institutii din sfera serviciilor de urgenta se bazeaza doar pe hartii si nu sunt tocmai corecte.

 

dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Scapat de grija Guvernului tehnocrat, care are zilele numarate la Palatul Victoria, secretarul de Stat Raed Arafat prinde curaj. El critica raportul Corpului de Control al primului ministru, dat publicitatii in urma controalelor efectuate in perioada martie – septembrie la Ministerul Sanatatii si spitalele in care au fost internate victimele de la Colectiv. In raportul mentionat sunt mentionate si unele nereguli privind activitatea medicala in situatiile de urgenta,  respectiv, faptul ca Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, gandit ca o structura functionala a Ministerului Sanatatii, isi desfasoara activitatea la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), in cadrul Centrului operational national din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) din MAI, spune insa ca raportul se bazeaza doar pe hartii, ca nu s-a stat de vora si cu cei implicati si ca observatiile nu sunt tocmai corecte si ca respectivul centru functioneaza mai bine ca structura integrata cu structurile de urgenta din MAI, decat ca structura independenta a Ministerului Sanatatii. „Este un lucru pe care noi l-am dorit si este o forma de integrare care s-a dovedit eficienta si la accidentele colective care au fost recent pe autostrazi, si inclusiv cand a fost incendiul de la Colectiv. Aceasta parte a functionat foarte bine, pentru ca cele doua structuri stateau impreuna, si in loc sa avem doua raportari in doua locuri, avem o singura raportare care ajunge si la IGSU si la Ministerul Sanatatii”, a explicat Arafat.

 

ambulante smurdSecretarul de Stat in MAI si-a motivat argumentatia pe exemplul municipiului Bucuresti, unde centrele operative de la Ambulanta si de la ISU functioneaza, inca, separat. El a mentionat ca din aceasta cauza au existat mai multe probleme in comunicarea si coordonarea fortelor abilitate sa intervina in diferite situatii de urgenta.

Plecand de la acest exemplu, Raed Arafat a declarat ca recomandarea de a dezintegra cele doua structuri, venita din partea inspectorilor Corpului de control al guvernului, este una neinspirata. „Am vorbit inclusiv cu domnul ministru al Sanatatii si nu se pune problema sa revenim la o forma anterioara, care este mai primitiva decat forma care este acum. Din punctul meu de vedere, va ramane asa cum este, pentru ca ne facem treaba mult mai bine impreuna decat daca am fi separati, este un lucru foarte normal si foarte logic”, a mai precizat secretarul de stat, suparat ca recomandarile au fost facute fara a se discuta mai intai cu responsabilii DSU, care ar fi explicat de ce este mai bine sa functioneze cele doua structuri impreuna, pentru a se evita paralelismele si ineficienta.

 

dispecerat integrat ambulanta isuAcesta a explicat si cum s-a ajuns la decizia ca Centrul operativ de la Ministerul Sanatatii sa functioneze ca structura integrata in structurile Ministerului de Interne. Acest centru a fost infiintat in momentul in care s-a constatat ca nu exista o coordonare a activitatii Ministerului Sanatarii cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Rolul sau initial a fost monitorizare a asistentei medicale de urgenta si rezolvarea unor probleme pe domeniul asistentei medicale de urgenta, iar pe parcurs s-a ajuns la concluzia ca ar fi mai indicat ca acest centru sa fie relocat la Centrul de coordonare al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, iar decizia a fost una comuna. „Decizia comuna luata impreuna cu Ministerul Sanatatii a fost de relocare a acestui centru la centrul de coordonare al Departamentului pentru Situatii de Urgenta si Centrul integrat al Ministerului de Interne, care este mult mai mare si mult mai complex. De fapt, omul de la Ministerul Sanatatii sta impreuna cu colegii de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta si, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si monitorizeaza si coordoneaza toate aspectele, inclusiv cele medicale”, a mai explicat Raed Arafat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*