Peste 3.300 de turiști, preluați de pe munte cu ambulanțele și elicopterele SMURD

23 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Bilanțul salvatorilor montani pe anul trecut indică o creștere importantă a numărului de accidente produse pe munte, în condițiile în care tot mai mulți amatori de mișcare ajung în aceste zone.

 

În ultimii ani se constată o creștere a apetenței românilor pentru turismul montan, iar aici nu vorbim de cei care merg la munte doar „până unde se termină asfaltul” sau despre cei care blochează de fiecare Crăciun sau Paște drumul spre Valea Prahovei, luând cu asalt stațiunile din zonă. Este vorba de cei care merg „pe munte”, nu „la munte”, înțelegând beneficiile unui stil de viață mai activ și îmbinând utilul cu plăcutul, străbătând traseele marcate din munți. Pe lângă pasionații de drumeție, muntele a devenit în ultima vreme destinația preferată și de practicanții unor sporturi precum mountainbike, alergare montană, parapantă, rafting și, bineînțeles schi, aici fiind organizate tot mai frecvent și competiții la care iau parte sute sau chiar mii de participanți.

Faptul că tot mai mulți oameni vin să facă mișcare pe munte nu este nici pe departe un lucru rău, însă un aspect mai puțin pozitiv îl constituie creșterea numărului de accidente care au loc pe aceste trasee.

Bilanțul pe anul trecut al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România arată că, în această perioadă, numărul accidentelor produse pe munte a crescut cu 21,3%. Salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 7.170 de acțiuni de salvare și acordare a primului ajutor medical în urma unor astfel de evenimente.

 

Au fost salvate astfel 8.297 de persoane, cu 26,33% mai mult decât în 2018, în multe cazuri fiind nevoie ca victimele să fie transportate la spital. În aceste situații, salvamontiștilor le-a revenit misiunea de a prelua victimele de pe munte, a le acorda primul ajutor și apoi a le transporta în siguranță în zonele de unde au putu fi preluate de ambulanțe sau de elicopterele SMURD. Astfel, 3.259 dintre victimele salvate au fost transportate la unitățile medicale cu ambulanțele de la serviciile județene sau cele de la SMURD, în timp ce în 69 de cazuri a fost solicitată intervenția elicopterelor SMURD, pentru evacuarea și transportul de urgență al victimelor. Numărul cazurilor în care a fost nevoie de elicoptere SMURD a crescut cu 79,9%, iar cel al victimelor preluate de ambulanțe a fost mai mare cu 38,21% față de 2018.

Foarte mult a crescut și numărul deceselor înregistrate în urma acestor accidente, salvamontiștii recuperând de pe munte 63 de persoane care nu au mai putut fi salvate, cu 65,78% mai mult ca anul trecut. Printre victimele acestor evenimente tragice s-a numărat și chirurgul clujean Edy Klocek, care a decedat în timpul unei competiții de alergare montană, după ce a alunecat în gol, în timp ce încerca să ajungă la o altă concurentă care căzuse, la rândul ei, cu puțin timp înainte. Din păcate, atât salvatorul cât și victima pe care încerca să o salveze au avut aceeași soartă, decedând în urma accidentului.

Cele mai multe accidente montane au loc iarna, 4.436 de intervenții ale salvatorilor montani având loc în acest sezon, dintre care 3.509 au fost pe domeniile schiabile sau de practicare a sporturilor de iarnă.

 

În ceea ce privește apelurile venite pe adresa salvatorilor montani, numărul acestora a fost de 13.594. Spre deosebire de numărul de urgența 112, la Dispeceratul Național Salvamont pot fi făcute și apeluri pentru a se solicita informații despre condițiile meteo și starea traseelor în diferite zone montane, iar 7.711 din apelurile primite au fost făcute în acest scop. Prin intermediul a 4.427 de apeluri primite direct în dispecerat sau direcționate prin 112, salvamontiștii au fost anunțați de producerea unor accidente pe munte, iar alte 1.456 de apeluri sesizau producerea unor incendii de pădure sau vegetație în zonele montane.

Gradul de răspuns al salvatorilor montani la solicitările primite a fost de 100%, ceea ce confirmă o bună organizare a acestor structuri și o bună capacitate de a acționa independent, având în vedere că în zonele în care intervin e foarte dificil să primească sprijin din partea altor structuri.

Pe parcursul anului trecut, între 450 și 600 de salvamontiști au fost pregătiți zilnic să intervină în cele circa 130 de baze şi posturi Salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine. Deși dispune de o zonă montană destul de vastă, străbătută și de mai multe trasee turistice, județul Buzău nu dispune de o formațiune Salvamont, misiunile de salvare în cazul unor accidente fiind încredințate jandarmilor montani și salvatorilor de la ISU.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*