Un chirurg clujean a decedat încercând să salveze o viață

7 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta participa la un maraton montan și s-a grăbit să vină în ajutorul unei concurente care căzuse într-o prăpastie.

 

Un medic chirurg de numai 39 de ani, din Cluj-Napoca, și-a pierdut viața în acest week-end, la fel ca și o femeie căreia a încercat să îi vină în ajutor în timpul celui mai vechi concurs de alergare montană din România, care a avut loc în munții Piatra Craiului.

Dr. Edy Klocek era cunoscut în egală măsură în rândul comunității medicale din Cluj cât și în cel al alergătorilor montani, sport pe care îl practica cu pasiune de mai mulți ani. Absolvent al UMF Timișoara, acesta și-a început cariera medicală în Cluj, iar ulterior, asemeni multor medici tineri din România, a plecat să profeseze în străinătate.

Lucra într-un spital din Marea Britanie, dar revenise în țară pentru a participa la două concursuri de alergare montană care au avut loc la interval de o săptămână. Ultimul dintre acestea a fost Maratonul Piatra Craiului, una dintre competițiile sale preferate, la fel ca și în cazul multor practicanți ai acestui spot.

Pentru medicul clujean și pentru o altă alergătoare, aceasta avea să fie însă ultima cursă, ambii pierzându-și viața în urma unui accident care a avut loc într-o zonă dificilă de pe traseu.

 

Dr. Edy Klocek

Pe o porțiune de coborâre abruptă, asigurată cu corzi de către organizatori, femeia a călcat greșit sau a alunecat pe o porțiune de stâncă udă și s-a prăbușit în gol, câțiva metri. Printre concurenții aflați în zona în care s-a produs accidentul s-a aflat și medicul clujean, care venea din urmă. Realizând cele petrecute și pericolul în care se afla victima, acesta s-a grăbit să vină în ajutorul ei. Din păcate, încercând să ajungă la femeia căzută în prăpastie, medicul a alunecat la rândul său, aproximativ în aceeași zonă, căzând apoi în gol.

Echipele se salvatori au intervenit la scurt timp, întrucât mai mulți salvamontiști se aflau în zonă, recunoscută ca având un grad ridicat de risc. Deși au ajuns rapid la cele două victime, echipele de intervenție au găsit femeia în stop cardio-respirator iar manevrele de resuscitare nu au dat nici un rezultat.

Și-au concentrat apoi atenția asupra medicului, care supraviețuise accidentului, dar, se pare, și acesta a plătit tribut muntelui, pe care-i iubea atât de mult.

 

Dr. Edy Klocek avea ambele picioare fracturate, iar salvatorii au suspectat și o leziune la coloană, întrucât le-a spus că nu își simțea membrele inferioare. Salvamontiștii au reușit să îl scoată din prăpastie cu ajutorul unei tărgi speciale, după care s-au grăbit să îl transporte într-o zonă accesibilă pentru autovehicule, de unde să poată fi preluat de o ambulanță. Pe drum, însă, starea chirurgului clujean s-a agravat și acesta a dfecedat înainte de a fi preluat de un echipaj medical specializat.

Ambele victime aveau o bogată experiență în domeniul alergării montane, iar cunoscuții nu își explică cum a putut avea loc accidentul, pentru că ei cunoșteau foarte bine traseul și erau conștienți de riscurile existente în zona respectivă. În cazul dr. Edy Kloceck este posibil ca acesta să își fi pierdut câteva momente concentrarea asupra traseului, urmându-și instinctul de salvator și îndreptându-și toată atenția asupra victimei care căzuse în gol, la doar câțiva metri înaintea sa. A fost suficient un pas greșit pentru ca și el să aibă aceeași soartă ca femeia pe care încerca să o salveze. Cealaltă victimă este Eniko Jakab, o alergătoare de 45 de ani, din Odorheiul Secuiesc

După producerea accidentului, organizatorii au decis oprirea competiției, iar în semn de respect pentru victime, festivitatea de premiere nu a mai avut loc.  Cazul constituie în prezent obiectul unui dosar penal întocmit in rem, pentru ucidere din culpă.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*