Colegiul Medicilor susține recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Organizația profesională a anunțat că susține orice demers inițiat de medici în acest sens, menționând că subiectul se află de mai multă vreme pe agenda președintelui colegiului.

 

Pe fondul unor critici apărute în ultima vreme la adresa președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), acuzat de pasivitate în ceea ce privește demersurile unui grup de inițiativă format din medici care solicită pensionare anticipată prin recunoașterea ca vechime în muncă a timpului petrecut în gărzi, organizația profesională a remis un comunicat în care arată că susține acest demers și orice inițiativă legislativă pe această temă.

Reprezentanții CMR spun că au avut mai multe întâlniri cu membrii grupului de inițiativă, încă din urmă cu două luni, iar această problemă se află pe agenda președintelui organizației dr. Gheorghe Borcean.

Astfel, după ce medicii care cer recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă au depus două propuneri de amendamente legislative în acest sens, președintele CMR „a avut mai multe discuții cu parlamentari, legate de acest subiect”. În document se arată că, în urma acestor discuții, reprezentanților colegiului li s-a comunicat că respectivele amendamente ridică unele probleme de tehnică legislativă care nu intră în competența organizației profesionale a medicilor, însă important este că „există dorința politică de a recunoaște valabilitatea revendicărilor grupului de inițiativă al medicilor”. În acest context, CMR dă asigurări că „atât instituția colegiului cât și președintele personal nu au abandonat demersurile și le vor sprijini în continuare prin mijloace legale”.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Totodată, Colegiul Medicilor comunică rezultatele întâlnirii, de săptămâna trecută, între conducerea organizației și reprezentanți ai Comisiilor de Medicină de Laborator și de Microbiologie Medicală ai CMR, precum și ai Societății Române de Microbiologie.

Subiectul principal a fost legat de fost legat de posibilitatea egalizării punctajelor acordate laboratoarelor de analize medicale în vederea contractării serviciilor cu CNAS, pentru personalul angajat, indiferent de calificarea profesională. Asta ar presupune acordarea de punctaje similare medicilor specialiști de Medicină de Laborator/ Microbiologie Medicală, dar și biologilor, biochimiștilor, chimiștilor angajați în aceste laboratoare.

Acest tip de abordare este deosebit de periculos, deoarece echivalează de facto calificarea profesională de medic specialist obținută prin rezidențiat, cu calificări dobândite la locul de muncă; studiile nu corespund ca durata și curriculum de pregătire cu studiile din Facultățile de Medicină urmate de studiile de rezidențiat. Acest lucru contravine flagrant modului în care se desfășoară și este recunoscută profesiunea de medic la nivelul Uniunii Europene și pune în pericol siguranța pacientului, prin ignorarea componentei medicale obligatorii în furnizarea rezultatelor analizelor medicale”, a declarat, referitor la acest subiect, dr. Gheorghe Borcean.

Medicii sublinază că biologii, biochimiștii și chimiști sunt colegii lor și că sunt conștienți că trebuie găsită „o soluție favorabilă față de revendicările lor salarialeși trebuie sprijiniți în acest sens, dar trebuie avut în vedere că acest lucru „nu are nimic în comun cu echivalarea calificărilor profesionale și responsabilităților specifice ale BBC cu medicii specialiști/primari de medicină de laborator și microbiologie medicală”.

 

Având în vedere aceste aspecte, în urma întâlnirii au fost stabilite de către Colegiul Medicilor o serie de principii care, potrivit organizației profesionale, sunt în deplin acord cu punctele de vedere care au fost exprimate de medici pe același subiect.

Astfel, s-a decis că Medicina de laborator și Microbiologia medicală se practică numai de către medici specialiști sau medici primari de specialitate și nu pot exista echivalări ale pregătirii profesionale pentru alte categorii de personal care lucrează în laboratorul de analize medicale.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România au mai stabilit că „punctajele acordate la contractarea serviciilor de medicină de laborator nu trebuie în nici un fel să încurajeze astfel de echivalări, care oricum nu sunt de competența CNAS”.

S-a stabilit, totodată, că „laboratorul de analize medicale este echivalentul secției medicale și trebuie condus de un medic specialist sau primar, iar examenul de șef de laborator trebuie susținut în fața unei comisii care să includă numai medici cu specialitatea medicină de laborator sau microbiologie medicală,  cu excepția, după caz, a președintelui comisiei”.

Exprimându-și dorința de a nu intra în polemică cu reprezentanți ai OBBCSSR, medicii susțin că nu doresc decât ca „principiile care stau la baza recunoașterii calificării profesionale de medic specialist în Medicina de Laborator/ Microbiologie Medicală să fie respectate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*